İran, Suriye'de kimi bombalıyor?

Film senaryosu gibi plan!

İran, Suriye'de kimi bombalıyor?
Haber albümü için resme tıklayın

Suriye’de rejim için savaşmayı reddederek Türkiye’ye kaçan İranlı eski helikopter pilotu Mehrdad Abdarbaşi’nin İran istihbaratı tarafından kaçırılma girişimi, Türk emniyet güçleri tarafından film senaryosu gibi bir planla engellendi.

TÜRK istihbarat ve emniyet güçleri geçtiğimiz ay İran istihbaratının bir kaçırma girişimini başarıyla engelledi. 2018 yılında Suriye'deki İran operasyonlarına katılması yönünde emir alan, ancak buradaki savaşa dahil olmak istemediği için Türkiye'ye kaçan helikopter pilotu Mehrdad Abdarbaşi Milli İstihbarat Teşkilatı ve emniyet güçleriyle çalışarak İran ajanlarının elinden kurtulmayı başardı. Yaşadıklarını Katarlı yayın organı El Cezire'ye anlatan Abdarbaşi, Türkiye'ye müteşekkir olduğunu söyledi.

POLİSLE ÇALIŞTI

Türkiye'ye Van'dan giriş yapan İranlı Pilot, üçüncü bir ülkede korunma ve sığınma başvurusunda bulunmak için göç idaresine gittiğini söyledi. “En başında Türk polisine Van'da güvenli olmadığım için başka bir şehre nakledilmek istediğimi söyledim ama Koronavirüs kısıtlamalarıyla birlikte hareket edemeyeceğimi söylediler” diyen Abdarbaşi, Türk polisi tarafından kendisine görüşmelerinin dinlenebileceği ve takip edilebileceği özel bir telefon verildiğini söyledi. Abdarbaşi, kısa bir süre sonra iltica başvurusunda bulunduğu Göç İdaresi Müdürlüğü'nden bir tercümanın kendisiyle görüşmeyi talep ettiğini ancak Türk polisinin bunun olası bir kaçırma girişimi olabileceği şüphesiyle görüşmeyi reddetmesini istediğini belirtti.

ÖZEL TAKİP CİHAZI

Geçimini sağlamak için o dönemde döviz alım-satımı yapan Abdarbaşi, çok geçmeden internetten tanıştığı İranlı bir kadından bu işe girmek için yardım talebiyle kendisiyle görüşmek istedi. Abdarbasşi, kadınla temas kurmasının ardından Türk polisinin bu kadının İran istihbaratından olup olmadığının tespiti için kendisine bir cihaz verdiğini söyledi. “Bu cihazı telefonuna taktığımda kadının WhatsApp görüşmelerine erişebileceklerini söylediler” ifadesini kullanan pilot, polisin tavsiyesi üzerine kadının birlikte şehir dışına çıkma teklifini reddetti.

İSTİHBARAT İZLEDİ

Türk güvenlik güçleri kadının telefon görüşmelerini takibe almalarının ardından İran'a çalışan bir ajan olduğunu tespit etti ve Abdarbaşi'nin kaçırılması için kurulan planı çözdü. Buna göre İranlı kadın eski pilotu yemeğe davet edecek ve yiyeceklerine ilaç atılan Abdarbaşi İran ajanları tarafından kaçırılacaktı. 24 Eylül'de Türk polisinin tavsiyesiyle kadını kendi evine davet ettiğini belirten Abdarbaşi, Türk istihbaratının da şüpheli ajanları aynı gün izlediğini belirtti. Abdarbaşi'nin kaldığı binaya konuşlanan Türk polis ve istihbarat güçleri, saat 21.00 sularında buluşma yerine gelen İranlı kadın ve beraberindeki iki ajanı yakaladı. “Türk polisi ve istihbaratı benimle hâlâ ilgileniyor. Hayatımı kurtardıkları için onlara müteşekkirim” diyen Abdarbaşi, İranlı ajanların tekrar peşine düşmesinden ve öldürülmekten korktuğunu belirtti.

27 Eki 2021 - 11:42 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.