İnsanı sevmeyen hekim olamaz

14 mart Tıp bayramında Trabzon sağlığına yıllarını veren hekimlerle konuştuk

İnsanı sevmeyen hekim olamaz
İnsanı sevmeyen hekim olamaz
Haber albümü için resme tıklayın

Medicalpark Karadeniz Hastanesinin alanlarında uzman üç doktoru 14 Mart Tıp Bayramı’nda dinledik. Meslekleri hakkında bilgi veren, mesleğin dününü ve bugününü değerlendiren uzman doktorlar Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tosun, Üroloji uzmanı Prof. Dr. Güner Kemal Özgür ve Genel Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Serdar Türkyılmaz, meslekte yaşanan sorunları da aktardı.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Prof. Dr. Mehmet Tosun: 1955 Akçaabat doğumluyum. Üniversiteyi Hacettepe Tıp Fakültesinde okudum. İhtisasımı Ankara Üniversitesinde yaptım. Yardımcı Doçent olarak KTÜ’ye geldim. Burada 30 yıl hizmet ettikten sonra emekli oldum ve şuan Medical’deyim.

Hekimlik nasıl bir meslek yine hekim olur muydunuz?

Prof. Dr. Mehmet Tosun Hayata 100 kez de gelsem yine hekim olmak isterim. Mesleğin verdiği manevi duygu hiçbir şeyle kıyaslanamaz. Kutsal bir meslek. İnsanların hayır duasın alıyorsunuz. Hekimliği seven herkes hekim olmasını tavsiye ederim. Ama kimsenin de hekim olmaya zorlanmasını istemem. Severek yapılacak bir iş. Fedakârlık isteyen bir iş.

Hekimliğin dünü ile bugününü nasıl değerlendirirsiniz?

Prof. Dr. Mehmet Tosun Hekimliğin dünü ile bugünü farklı. Eskiden hekim olduğunuzu bilen önünü iliklerdi. Çok büyük saygınlık vardı. Hekim dövmek, hekim öldürmek.. Bunlar alışık olamadığımız şeyler. Bugünkü ortamda maalesef her şey dejenere olduğu gibi hekime olan saygı, verilen değer azalmış durumda. Buna da bir hekim olarak çok üzülüyorum.

Sokağa çıkıp eylem yapan hekimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Prof. Dr. Mehmet Tosun Bugün de iş bırakma eylemi vardı. Ben hekim olarak mesleğin hakkının sokakta aranmasına karşıyım. Hak daha farklı platformlarda aranmalı. Ancak sizleri dinleyecek, sizleri anlayacak birilerinin de olması lazım. Son günlerde meslek hayatım boyunca en üzüldüğüm sözü duydum ‘Giderlerse gitsinler’. Gerçekten yaralayıcı ve talihsiz bir ifade oldu. Sokakta hak aranmasına çok taraf değilim ancak bu işin siyasi tarafı yoksa insanlar ne kadar bunalıyor ki sokağa çıkıyor.

Son olarak neler eklemek istersiniz?

Prof. Dr. Mehmet Tosun Bu kutsal mesleğe saygı duymak lazım. Bu insanlara saygı duymak lazım. Pandemide birçok hemşire, hekim, sağlık görevlisi arkadaşlarımızı kaybettik. Bunlardan biri ben de olabilirdim. Hekimlere karşı tavır gösterenler eninde sonunda hekimlerin eline düşecek. Biraz daha anlayış, biraz daha hoşgörü lazım. Hekimler asla para düşkünü insanlar değillerdir. Çok kazanan elbette ki var. Bu spor dünyasında da, sanat dünyasında da var. Ortalamayı aldığınızda hekimlik çok kazandıran bir meslek değil.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Prof. Dr. Güner Kemal Özgür: 1975 Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun doldum. 1979 15 Ekim tarihinde Trabzon’a Tıp Fakültesi kurmak üzere görevlendirildim. O günden beri Trabzon’dayım. İlk kurduğumuz fakülte Hacettepe Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesi’dir. Trabzon’da KTÜ Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesiyle birlikte birleştirilerek Karadeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi haline getirildi. KTÜ Tıp Fakültesi şekline Fahrettin Kurt tarafından mecliste onay alınarak üniversite haline getirildi. 2015 yılında emekli oldum. 7 yıldır Medicalpark Karadeniz Hastanesi’nde çalışmaktayım.

Hekimlik nasıl bir meslek yine hekim olur muydunuz?

Prof. Dr. Güner Kemal Özgür Hekimlik bir sevgi mesleğidir. Mesleğini sevmesi lazım aksi takdirde bu mesleği yapamaz. Bizim mesaimiz 24 saattir. Herkeste 8 saattir. 24 saatin hangi zaman dilimi olursa olsun ihtiyaç duyulduğu takdirde, bir telefon geldiğinde kalkıp hastaneye gelip görev yapıyoruz. Hastaneye gelirken de istekle geliyoruz. Nefret ederek değil. Bir daha dünyaya gelsem yine doktor olurum. Yine ürolog olurdum.

Hekimliğin dünü ile bugününü nasıl değerlendirirsiniz?

Prof. Dr. Güner Kemal Özgür Gün geçtikçe daha zor hale gelmektedir. Özellikle bu dijital çağda, yeni kanunlar, yeni yönergeler, hekimi daha çok kontrol altına alabilmek için çıkarılan yasalardan dolayı hekimlik çok zor hale gelmiştir. Tüm sağlık ekibine karşı oluşan şiddetten dolayı da hekimlik mesleği tercih edilmek istenilen meslek gruplarında biraz gerilere düştü. Daha çok tercih edilen mesleklerden uzaklaşmıştır. Ancak bu mesleği sevenler için tercih edilen bir meslektir.

Sokağa çıkıp eylem yapan hekimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Prof. Dr. Güner Kemal Özgür Elbette çıkacaklar. Eğer arzularını yerine getirmezlerse sosyal haklarını kesinlikle alamazlar. Sivil toplum örgütlerinden dolayı haklarını elde etmeye çalışıyorlar. Onları destekliyorum.

Son olarak neler eklemek istersiniz?

Prof. Dr. Güner Kemal Özgür Hekimlik özveri isteyen bir meslek olduğu için bu mesleği seçen arkadaşlar mesleklerini seven kişilerdir. Halk tarafından sevilen bir meslektir. İstisnalar çıkabilir. Hekimlik mesleği kutsal bir meslektir.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Prof. Dr. Serdar Türkyılmaz: 1967 Trabzon doğumluyum. 1991 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdim. KTÜ Tıp Fakültesinde Genel Cerrahi uzmanlık eğitimini aldım. 2021 yılının Kasım ayına kadar öğretim üyeliği yaptım. Emekli olduktan sonra özel sektöre geçtim.

Hekimlik nasıl bir meslek yine hekim olur muydunuz?

Prof. Dr. Serdar Türkyılmaz: Hekimlik ancak sevilerek yapılacak bir meslek. Dünyaya yeniden gelsem hekim olurdum. Çünkü üniversite sınavındaki 17 tercihlerimden 2’si dişçilik geri kalanı Tıp’tı.

Hekimliğin dünü ile bugününü nasıl değerlendirirsiniz?

Prof. Dr. Serdar Türkyılmaz: Hekimler eskiden toplum içerisinde daha saygındı. Daha güçlü bir eğitimden geçiyorlardı. Şimdi bakıyoruz her tarafta üniversiteler, tıp fakülteleri.. Karadeniz Bölgesi’nin hemen hemen her ilinde bir tıp fakültesi var. Yeterince hoca var mı? Hocalar kolay yetiştirilmiyor. Yaklaşık 20 yılınızı vermeniz gerekir bu iş için. Yurt dışında eğitim almanız gerekir. Onun sonucunda doçent ve profesör olabiliyorsunuz. Ama bu son zamanlarda kolaylaştı. Ameliyat yapmayı bilmeyen doçent ve profesörler var. Kâğıt üzerinden yazı yazarak doçent ya da profesör oldular. Eskiden işler biraz daha ciddiydi. Eskinin de dezavantajı vardı. Sistemler değişti. Yeni gelen sistem de çok doğru değil. İkisini harmanlamak lazım. Gitgide tıp fakültesi sayısı artıyor. Yeterince öğretim üyesi yok. Bence önümüzdeki 5-10 yıl sağlık açısından bizi ciddi sorunlar bekliyor.

Sokağa çıkıp eylem yapan hekimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Prof. Dr. Serdar Türkyılmaz: Herkes hekimler sanki para için bu işi yapıyor diye bakıyor. Hekimlerin pek çok sorunu var. Maaşların bunların içerisinde küçük bir kısmını oluşturuyor. Aslında daha büyü problemler var. Şiddetin olması. Hemen her gün şiddete maruziyet var. Bunun çözümü için şuana kadar bir şey yapılmadı. Adam geliyor kafa göz yarıyor, bıçaklıyor. Mahkemeden tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıyor. Bu caydırıcı bir ceza olmuyor. Bu sefer yenileri geliyor. Hekimlerin mesleki gelişimlerine izin verilmesi gerekiyor. Biz mezun olup 1 yıllığına yurt dışına gidebiliyorduk. Şimdi ona 6 yıl sınırı getirildi. 6 yıl boyunca 1 yıllık yurt dışına eğitime gidilemiyor. 3 aylık eğitim için izin veriliyor. Genel cerrahi için 3 aylık eğitim çok büyük bir şey ifade etmiyor. 6 yıldan sonra insan da gitmek istemiyor. Mesela bir hekime 7 bin lira maaş veriyorsunuz. Yargılandığı zaman 7 milyon ceza alıyor. Bu sefer insanlar ciddi işler yapmaktan kaçınıyor. Benim dönemimde cerrahi puanlar en üst düzeyde geliyordu. Şimdi barajı geçen herkes kadın doğum uzmanı, genel cerrah olabiliyor. Böyle olunca da iyi öğrenciler hastayı görmeyen radyoloji gibi, cildiye gibi bölümlere yöneliyor. Bir şeyi istemek var, çaba göstermek var. Bir de işi akışına bırakmak var. Yeterince uğraşmayan insanlar da cerrahi branşlara yöneliyor. Bunların hepsi bir şaibe.

Son olarak neler eklemek istersiniz?

Hekimlik isteyerek yapılacak bir meslek. Bu mesleği sevmiyorsanız bu mesleği tercih etmeyin. Sadece hekimlik mesleğini sevmek yetmez. İnsanı da sevmeniz gerekiyor. Neticede insanla uğraşıyorsunuz, onu yaşatmaya çalışıyorsunuz. İnsan ilişkileriniz iyi değilse bu işe girmeyin. Çünkü başarılı olamayacaksınız büyük bir ihtimalle. Bu iş sadece para için yapılacak bir iş de değil. Özveri gerektiren bir iş. Geceniz, gündüzünüz yoktur. Büyük işler yapmanız için fedakarlık yapmanız gerekiyor. Her şeyin sonunda bir hastayı iyileştirdiğiniz, sağlığına kavuşturduğunuzda bizden daha mutlusu olamaz.

15 Mar 2022 - 11:12 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.