Hiçbir teröristi iade etmeyecekler

Türkiye’ye söz vermişlerdi! Finlandiya ağız değiştirdi

Hiçbir teröristi iade etmeyecekler
Haber albümü için resme tıklayın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, perşembe günü İspanya'nın başkenti Madrid'deki NATO Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerini, bu ülkeler "mutabık kalınan sözleri" yerine getirmedikçe onaylamayacağını söylemişti. Erdoğan, “Bu ülkelerin bilhassa terörle mücadele alanında meşru taleplerimize yönelik bağlayıcı taahhütlerde bulunmaları, somut ve net adımlar atmaları gerektiğini kendilerine ifade ettik.” demişti. Ankara, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için terörle mücadele kanunlarında değişiklik yapması gerektiğini de belirtmişti.

Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Yle'ye verdiği mülakatta, terörle mücadele yasasında herhangi bir değişiklik üzerinde anlaşmaya varılmadığını ve üçlü muhtıranın da herhangi bir değişiklik içermediğini söyledi. “Üzerinde anlaşmaya varılan her şey kağıda döküldü.” diyen Bakan Haavisto, “Farklı görüşler dile getirilebilir, ancak muhtıra metninde yer alanlardan başka hiçbir şey üzerinde anlaşma olmadı.” şeklinde konuştu. Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan üçlü muhtırada 'iadenin kolaylaştırılması' yer alsa da bunun ancak Avrupa suçluların iadesi anlaşmalarına uygun olarak gerçekleştirileceği belirtiliyor.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ'TEN 'ŞÜPHELİ TERÖRİSTLERİ' İADE ETMELERİNİ İSTEDİ

Türkiye, belgenin imzalanmasından kısa süre sonra Finlandiya ve İsveç'ten 'şüpheli teröristleri' iade etmelerini istedi.

TÜRKİYE SON BEŞ YILDA FİNLANDİYA'DAN 12 KİŞİNİN İADESİNİ İSTEMİŞTİ

Finlandiya'da Türkiye'ye karşı terör eylemlerinde bulunmuş herhangi bir kişi olup olmadığı sorusuna Haavisto, “Daha önceki (iade) talepleri de Finlandiya'da usulüne uygun olarak ele alınmış ve işleme konulmuştur. Bildiğim kadarıyla şu anda açık olan herhangi bir liste bulunmuyor.” sözleriyle yanıt verdi. Haavisto, Finlandiya vatandaşlarının hiçbir koşulda Türkiye'ye iade edilmeyeceğini ve zaten (iade) eşiğin de çok yüksek olduğunu dile getirdi. Fin Dışişleri Bakanı Haavisto, “Sınır dışı söz konusu olduğunda, kişinin Finlandiya'da bir terör suçu işlemiş ya da işlemeye hazırlanmış olması gerekmektedir. Finlandiya'nın kendi taahhütlerine (insan haklarına saygı konusundaki bağlılık) göre kimseyi ölüm cezasına ya da işkenceye gönderemeyiz.” diye konuştu.

“BİR OYALAMA VEYA RİYAKARLIK EMARESİ GÖRÜRSEK, EN BAŞTAKİ TAVRIMIZA GERİ DÖNECEĞİMİZDEN KİMSE ŞÜPHE ETMESİN”

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, “Üyelik için başvuran ülkelerin şartlarımızı kabul etmeleri ve bunu yazılı taahhüde bağlamaları ilk adımdır ve son iki ülke üye olmamıştır, üyelik davetine tabi olmuştur. Bunlarınki bir üyelik davetidir. Şartları yerine getirirlerse biz de üzerimize düşen görevi yaparız. Şimdi bu taahhütlerin her birinin hayata geçirildiğini görme vaktidir. Şayet bu konuda bir oyalama veya riyakarlık emaresi görürsek, en baştaki tavrımıza geri döneceğimizden kimse şüphe etmesin.” demişti.

03 Tem 2022 - 12:18 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

01

Turgay - yine kandırıldık diyecekler diye yorum yapmıştım ama yayınlamamıştınız.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Temmuz 12:18