banner114
banner146

Fındık üreticilerinin  dikkattine!

Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünü ve Karadeniz bölgesinin önemli ve vazgeçilmez gelir kaynaklarının başında gelen fındıkta, verim ve kalite ile hem üreticinin gelirini arttırmak, hem de dünya ihracatındaki payını daha da yükseltmek için ihracatçılar üretim aşamasında ellerini taşın altına sokmaya devam ediyorlar. Bunun için fındıkta verim ve kalite kaybına neden olan zararlılarla mücadele için de projeler uygulanıyor, çaba gösteriliyor.Konu ile ilgili Karadeniz ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği başkanları Edip Sevinç ve Ali Haydar Gören imzası ile yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada mevcut dikili alanlarda yapılacak uygulamalarla fındıkta üretimin, dolayış ile de elde edilecek gelirin daha fazla artırılabileceği belirtilerek, “Çünkü her ne kadar dünya fındık üretim ve ihracatında lider olsak da, konu verimlilik olunca maalesef bulunduğumuz yer hiç iç açıcı görünmemektedir. En büyük üretici konumundaki ülkemizde verimlilik dekar başına ortalama 80-90 kg’dır. Ama bu rakam İtalya’da 150 Kg, ABD’de 285 KgGürcistan’da 180 Kg, Şili’de 225 Kg ve Azerbaycan’da 130 Kg civarındadır” denildi.

-Laboratuvar ortamında fidan üretimi

Bu dezavantajlı durumun farkında olan fındık sanayici/ihracatçılarının, bir yandan ihracatın artırılmasına yönelik çalışmalarda bulunurken diğer yandan da verimliliği yükseltecek çabalarda bulunmanın görev sayıldığı belirtilen açıklama da şu görüşlere yer verildi: 

“Değişmez hedefimiz olan artan dünya fındık tüketimini Türkiye orjinli fındıklarla karşılamak ve rakiplerimize üstünlük sağlamak ancak bu yolla mümkün olacaktır.

Büyük bir memnuniyet ve gururla ifade etmek isteriz ki bu yoldaki en büyük çalışmamız; Fındık Araştırma Enstitüsü bünyesinde fidan üretimi için doku kültürü laboratuvarı kurulmasını sağlamak olmuştur. Hem üretici taleplerini karşılayacak, hem de bilimsel çalışmalara yön vererek yeni fidan ihtiyacının, laboratuvar koşullarında yapılması ve hastalıklardan ari ve zirai dona dayanıklı fındık fidanı üretiminin yaygınlaştırılması burada temin edilecektir.”

Verim ve kalite artırımı konusunda Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile iş birliği yapılarak, çiftçilere; budama, bahçelerin gençleştirilmesi, hastalık ve zararlılar ile mücadele konusunda yerinde eğitimler verildiği de hatırlatılarak TÜBİTAK ve Fındık Araştırma Enstitüsü ile bölge üniversiteleri tarafından yürütülen bilimsel projelere maddi ve manevi anlamda destek sağlandığı da vurgulandı. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.