Ekonomideki deprem üretimi de vuracak

Döviz kurundaki hareketliliğin tarımsal krize yol açmasından endişe duyuluyor

GÜBRE FİYATLARINA YÜZDE 50 ZAM

DÖVİZ kurlarındaki hareketlilik, tüketim kalemlerinden üretim kalemlerine kadar binlerce kalemde zamları peşi sıra getirdi. Vatandaşlar şeker, sıvı yağ gibi ürünleri tedarik etmekte zorlanırken, zincir marketler çoğu üründe gün aşırı ürünlerin etiketini değiştirmeye başladı. İş dünyası da ham madde temininde sorun yaşıyor. Yaşanan kriz üretimin önemini bir kez daha ortaya koyarken, gübre fiyatlarına gelen yüzde 150 zam tarımla uğraşan üreticileri de kara kara düşündürüyor.

VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ KALMADI GİBİ

GÜBRELERDEKİ zam oranının yüzde 150’yi bulmasını değerlendiren Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar üreticilerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Bekar, “Vatandaşın alım gücü kalmadı gibi bir şey. Alan bazlı desteğin artırılması lazım. Üreticiye hükümetin verdiği ek ödeneklerin artırılması lazım. Üreticilerin bankalardan aldığı kredilerin faizlerinin düşürülmesi lazım. Alım gücü artırılmalı ki üretim dönsün. Çarklar dönmediği zaman ekonomi çalışmaz, işlemez.” dedi.

Döviz kurlarındaki hareketlilik, tüketim kalemlerinden üretim kalemlerine kadar binlerce kalemde zamlara yol açtı. Vatandaşlar bazı ürünleri tedarik etmekte zorlanırken, zincir marketler çoğu üründe gün aşırı ürünlerin etiketini değiştirmeye başladı. İş dünyası da ham madde temininde yaşadıkları sorunları aşmaya çalışıyor. Yaşanan kriz üretimin ve bağımsız ekonominin önemini bir daha ortaya koyarken, gübre fiyatlarına gelen yüzde 150 zam tarımla uğraşan üreticileri de kara kara düşündürüyor. Gübrelerdeki zam oranının yüzde 150’yi bulmasını değerlendiren Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar üreticilerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ KALMADI GİBİ BİR ŞEY

Üreticinin desteklenmemesi halinde tarımda krizin derinleşeceğini vurgulayan Bekar, “Gübre fiyatlarındaki artık yüzde 150’yi geçti. 1.5-2 senede neredeyse yüzde 200’ü buldu. Bizde tarım dört dörtlük gitmiyor. Ekmek, biçmek, ilaçlamak, gübrelemek söz konusu olunca maliyetler çok çok yükseldi. Vatandaşın alım gücü kalmadı gibi bir şey. Mahsul ne ilaçlanabilecek ne de gübrelenebilecek. Böyle bir duruma geldik. Şunu da söyleyeyim Türkiye’deki durum iki şekilde değerlendirilmeli. Dış güçler ha bire saldırıyor. Bir taraftan bakarsak bunu anlamakta zorluk çekeriz. Burada hedef hükümet ve Recep Tayyip Erdoğan. Seçimle düşürülemeyen bir hükümet farklı yollarla düşürülmeye çalışılıyor. Ben Ziraat Odası olarak şöyle bakıyorum. Demokratik yollarla bir hükümet değişikliği yapmanın yolu seçimdir. Seçimle gelen seçimle gitmeli. Bunun haricinde hiçbir şey kabul etmiyoruz. Bunun haricindeki söylemleri bile kabul etmiyoruz. Alacağız, vereceğiz, yargılayacağız, hesap soracağız bunlar hoş şeyler değil. Bir iktidar seçimle gelip seçimle gitmeli. Biz geçmişte bunun bedelini çok ağır ödedik.” ifadelerini kullandı.

ÇARKLAR DÖNMEDİĞİ ZAMAN EKONOMİ ÇALIŞMAZ

Türkiye’nin ekonomisinin dışa bağımlı olduğunu da dile getiren Bekar, “Türkiye bundan sıyrılmak için elinden gelen bütün çabayı gösteriyor. Mağdur olan bir üretici kesimi var. Eldeki imkanlarla üreticinin desteklenmesi lazım. Alan bazlı desteğin artırılması lazım. Üreticiye hükümetin verdiği ek ödeneklerin artırılması lazım. Üreticilerin bankalardan aldığı kredilerin faizlerinin düşürülmesi lazım. Üretici desteklenecek başka çaresi yok. Bu millet üretecek ki üretemeyen kesim alsın yesin. Alım gücü artırılmalı ki üretim dönsün. Çarklar dönmediği zaman ekonomi çalışmaz, işlemez. Bütün sıkıntıların karşısında hükümet gerekli önlemleri almalıdır. Her ne kadar dış güçler oyunlar oynasa da bu bize zarar veriyor. Ek tedbirler alınarak mağduriyetlerin giderilmesi lazım.” şeklinde konuştu.

HABER:Songül MAZLUM

01 Ara 2021 - 10:00 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.