Depreme karşı hazırlık yapılmalı

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Prof. Dr. Hakan Karslı, Trabzon’da akılda ve teknikte eksiklikler olduğunu belirterek, “Trabzon’da 6 şiddetinde deprem bekleniyor. Bunların teknik hesapları var. Tehlikelerimiz var. Ama bu tehlikeleri riske dönüştürmememiz gerekiyor.” dedi.

TMMOB Jeolofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Prof. Dr. Hakan Karslı, insanların korkulu rüyası olan depremler ve heyelanlarla ilgili Trabzon’u uyardı. Afetlere karşı geçici çözümleri bırakıp akılcı ve kalıcı çözümlerin üretilmesi çağrısında bulunan Karslı, “Siyaset ve teknik grup buna çözüm bulmalı. Trabzon’da akılda ve teknikte eksiklikler var. Trabzon’da 6 şiddetinde deprem bekleniyor. Bunların teknik hesapları var. Tehlikelerimiz var ama bu tehlikeleri riske dönüştürmememiz gerekiyor.” dedi. Kentte yapılan projelerin afete hazırlıklılık durumunu da değerlendiren Karslı, “Projeler teknik gruba bitme aşamasında gelmesin. Başlangıçta fikir birliği yapalım.” diyerek yerel yönetimleri uyardı.

DEPREM TEHLİKESİ VAR AMA BUNU RİSKE DÖNÜŞTÜRMEYELİM

Türkiye’de Elazığ, Malatya ve Van’da meydana gelen depremlerle ve hayatını yitiren 49 vatandaşla birlikte ülkeye kendini hatırlatan deprem gerçeğinin Trabzon’a uzak olmadığını ifade eden TMMOB Jeolofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Prof. Dr. Hakan Karslı, kentin 6 şiddetinde deprem beklediğini söyledi. Yeni deprem yönetmeliğine bakıldığında Trabzon kent merkezinde riskin arttığını ve 6 şiddetinde bir depremin yaşanabileceğini söyleyen Karslı, “Trabzon’da yapı üretiminde statik projeleri yaparken daha önce deprem yönetmeliği açısından 0.1’lik bir değer alınıyordu. Artık bu Trabzon merkezi için 0.2’ye çıkmıştır. Bu ilin çeşitli yerlerinde yerel zemini dikkate alındığında artabilir. 96 haritamızda sadece Kuzey Doğu Anadolu Fayı dikkate alınıyordu. Yani tanımlı bir fay vardı. Şimdi, yeni hesaplama tekniğine göre Trabzon merkezde de tüm Türkiye için de böyledir. Merkezi, 200 kmlik bir daire içerisine düşen tüm deprem üretebilecek fayları dikkate aldığı için bu değer 0.2 olmuştur. Bunu görmezden gelemeyiz. Bunu devletin kurumları, üniversiteler çalışarak haritasına koydu. Dendi ki, “Bu 6. büyüklüğünde bir deprem üretebilir.” Bunların teknik hesapları var. Tehlikelerimiz var ama bu tehlikeleri riske dönüştürmememiz gerekiyor.” ifadelerini kullanarak dikkatli olunması uyarısında bulundu.

TRABZON’DA TEHLİKE YALNIZCA DEPREM DEĞİL…

Türkiye’nin ve Trabzon’un en önemli sorunlarından birisinin yalnızca deprem olmadığını kaydeden Prof. Dr. Karslı, heyelan gerçeğinin de var olduğunu söyledi. Prof. Dr. Karslı, “En önemli sorunlardan birisi heyelanlardır. Karadeniz’in hangi vadisine giderseniz gidin heyelanlarla karşılaşırsınız ve bunla belirlenmiştir. Buna rağmen insanlarımız hala o vadilerde yaşamaya devam etmektedir. Hem siyasetin hem de teknik grubun buna çözüm üretmesi gerekiyor. İnsanlar ‘Yıllarımızı buraya verdik. Dedelerimiz burada büyüdü. Biz burayı nasıl bırakıp gidelim’ diyorlar. Bu sosyolojik bir sorun. Bunu görmezden gelemeyiz. Bölgemizde 500 kişi hayatını kaybetmiş, 5 bin kişi de yerini-yurdunu bırakmıştır.” dedi.

KALICI ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ

Trabzon’da afetlere karşı geçici çözümlerin bırakılarak akılcı ve kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini ifade eden Karslı, “Afetlere karşı geçici çözümleri bırakıp akılcı ve kalıcı çözümler üretmeliyiz. Trabzon’da inşa yaparken yer seçimlerini ve seçilen yerlerin uygunluğunu mutlaka ama akılcı ve teknik yöntemlerle belirleyip ona göre hareket edilmelidir. Trabzon’da bu konuda eksikliklere ve hatalar var. Bize projeler bitme aşamasında gelmesin. Başlangıçta fikir birliği yapalım. Biz teknik insanlarız, ben KTÜ’de akademisyenim. Bir sürü akademisyenler ve bu işi uzun yıllardır yapanlar var. “ diye konuştu.

HABER: Gültekin SADIKOĞLU

25 Şub 2020 - 12:22 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.