CHP adayı Akyüz ve projeleri

Hafta sonu CHP Ortahisar Belediye Başkan adayı Salih Akyüz’ün proje tanıtım toplantısına katıldık. CHP Ortahisar İlçe Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, İl B...

Hafta sonu CHP Ortahisar Belediye Başkan adayı Salih Akyüz’ün proje tanıtım toplantısına katıldık. CHP Ortahisar İlçe Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, İl Başkanı Güzide Uzun, İYİ Parti İl Başkanı Azmi Kuvvetli, İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Atakan Aksoy ve Milletvekili Ahmet Kaya’dan sonra kürsüye gelen Akyüz önce çocukluğundan bugüne yaşamını anlattı. Dolu ve heyecanlı bir salona konuşan Akyüz 3 dönem Trabzon Mimarlar Odası başkanlığının yanı sıra Of’ta halen faal olan Özçay Kooperatifi’nin de kuruculuğunu yapmış.

***

Salih Bey önce eleştirilerini sıraladı, ardından projelerini anlattı. Akyüz, projelerine sanatla başladı. Trabzon’a opera ve tiyatro binası yapacağını, kent müzesi ve sanat galerileri anlamında Trabzon’un yetersiz kaldığını dile getirdi. İtfaiye Kavşağı’nın bir mimar gözüyle nasıl bir ucube oluşturduğunu belirterek. Ve yıkılması gerektiğini kaydetti. Kanuni Bulvarı’nın mahvettiği yüzlerce bina ve oluşturduğu mağduriyetlerden örnekler verdi. Akyüz, “Derhal ve hızla Güney Çevre Yolu yapılmalı. Ne yazık ki, Kanuni Bulvarı’na harcanan paranın yarısı ile Güney Çevre Yolu’nu yapabilirdik” dedi.

Trabzon’un tramvay bağlamında mutlaka bir çalışma yapması gerektiğini belirten Akyüz, “Sayın Cumhurbaşkanı Trabzon’a 30 milyar liralık yatırım yaptığını söylüyor. Şaka değil... 30 milyar. Korkunç bir rakam. Bakınız Akyazı ile Havalimanı arasında raylı sistemi 1.5 milyara yapabilirdik. Gülcemal’in mendireğine harcanan parayla bile bu tramvay yolunu döşeyebilirdik” dedi. Eleştirilerden sonra sıra vaatlere geldi. Akyüz vaatlerini şöyle sürdürdü:

1- Akyazı-Havaalanı arası tramvay sistemini hayata geçirmek için her türlü çabayı sarfetmek. 2- Üstü kapalı Pazar yerleri kuracağız. 3- Kırsaldaki mahallelerin ürettiği organik gıdaları projeler geliştirerek halka ulaştıracağız. (Eskişehir Halk Süt örneğini verdi) 4- Mahallelere mahalle meydanları yapacağız. 5- Trabzon’a turistlerin de hizmet alacağı çocuk oyun alanları kuracağız. 6- Akyazı’yı canlandırma projesi. Gülcemal düşünülmeden yapılan yanlış bir projedir. Nasıl uygun hale getirebileceğimizi değerlendireceğiz. Akyazı’nın şehir cephesinde halka açık sosyal donatılar oluşturacağız. 7- Spor salonları ulaşılabilir ve güvenilir olmalıdır. 19 Mayıs’ın alternatifi Hayri Gür değildi. 19 Mayıs yıkılmamalıydı. 19 Mayıs’ı geri isteyeceğiz ve ısrar edeceğiz. 8- Skate Parklar oluşturacağız. Sahilde bir örneğini mutlaka yapacağız. 9- Değirmendere Vadisini kurtarıp turizmin hizmetine sunacağız. 10- Köşk ormanlarını kurutan anlayışa karşı şehirde daha fazla ağaç dikeceğiz. (Biz belli başlı olanları kaydettik)

***

Mimar Akyüz’ün iki saat süren tanıtım töreninde kimse yerinden kıpırdamadı. Tam dolu salon, pür dikkat Akyüz’ü dinledi. Akyüz kah AK Parti belediyelerini eleştirdi, kah kendi önerilerini anlattı. Trabzon’la ilgili ilginç tarifler getirdi. Trabzon’un halen mevcut konumuna ilişkin olarak, “Dışarıdan gelenler bu tabloyu görünce bu şehirde herhalde kafası karışık insanlar yaşıyor’ diyorlar. Durumumuz gerçekten böyle” eleştirisi önemliydi. Boztepe’nin kente bakan yüzünün betonlaştırılmasını eleştirdi. Meydan’da 150 yıllık ağaçların perişan edildiğini anlattı ve bunun bir kültür meselesi olduğunu söyledi. Akyüz, ”Kültür taşınmaz, nakledilmez. Meydan Parkı’nı her yıl söker yeniden yaparsınız ama 150 yıllık çınarı bir daha 150 yıl sonra bulabilirsiniz. Bu bir kültür meselesidir” dedi. Bir mimar gözüyle anlattıkları pür dikkat dinlendi.

CHP Ortahisar Belediye Başkan Adayı Akyüz’ün projeleri gerçekten önemli. Ancak Büyükşehir’in onayı olmadan bunları gerçekleştirebilir mi?

Toplantının sonunda İYİ Partili Meclis Üyesi ve bu tür mevzuatlara hakim Davut Çakıroğlu ile konuştuk. Çakıroğlu, güzel bir tespit yaptı. Bunu altını çizerek kaydetmek istiyoruz.

“Aslında olmaz diye bir şey yok. Ne yazık ki Orhan Bey, Trabzon Belediye Başkanlığından kalma alışkanlığını sürdürerek adeta Ortahisar Belediye Başkanlığı yaptı. Kaldırımlara bile müdahale etti. Yeni başkan kim seçilirse şayet bir koordinatör gibi hareket ederse neden olmasın? Ortahisar Belediye Başkanı da diğer ilçelerin başkanları da projelerini hayata getirir.”

Biz de diyoruz ki; Velev ki mevzuat hazretleri Büyükşehir’i yetkili kılmış olsun. Büyükşehir Belediye Başkanı yetkilerini bu tür projelerde paylaşamaz mı? Dileriz Trabzon bir daha Gümrükçüoğlu’nun belediyeleri ile yaşadığı kavgayı yaşamaz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler