Çay fiyatı memnun etmedi

Üretici de STK’lar da fiyattan memnun değil

Paliç: “ Üretici memnun değil”

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 4 TL olarak açıklanan yaş çay taban fiyatının çay üreticilerini memnun etmediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz yıl taban kilo fiyatı 3 lira 27 kuruş olan yaş çay taban fiyatının bu yıl 3 lira 87 kuruş olarak belirlendiğini, verilecek 13 kuruşluk destekleme ile çay taban fiyatının 4 lira olacağını açıkladı.

Çayın başkenti Rize’de belirlenen zammın çay üreticisini memnun etmediğini dile getiren Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, destekleme fiyatı olan 13 kuruşun 6 yıldır hiç zam almadığının altını çizdi. Ziraat Odası Başkanı Paliç “Bu yıl 3 lira 87 kuruş yaş çay taban fiyatı, 13 kuruşluk da destekleme ile birlikte 4 TL fiyat belirledi. Geçen yıl toplamı 3 lira 40 kuruştu. 60 kuruşluk bir fark oldu. Geçen yılda en düşük tarım ürünlerine fiyat verilmesi nedeniyle çaya çok düşük fiyat verilmişti. Destekleme primi de 11 yılda 1 kuruş artmış. Yani 6 yıldır destekleme primine hiç zam gelmedi. İlk 5 yıl 12 kuruştu, sonra ki 6 yıl 13 kuruş oldu ve 11 yılda bir kez 1 kuruş zam almış oldu. Çay destekleme primleri çok düşük kaldı. Bizim Ziraat Odaları olarak talebimiz 4 lira 40 kuruşluk bir talebimiz vardı. Bu yıl bilhassa gübreyi esas aldığımızda çok büyük farklar var. Elbette ki Cumhurbaşkanımız fiyat açıkladı, boynumuz kıldan ince diyoruz ama 2 yıldır çay taban fiyatının düşük kaldığını söylemek istiyorum. İnşallah gelecek sene bunlar göz önünde bulundurulur. Destekleme primleri özellikle çok düşüktür. Buradan yüzde 67’si Rize’de olmak şartı ile 1 milyon insan ekmek yiyor. Üreticilerimin başka bir geçim kaynağı olmadığı gibi tek geçim kaynağı çaydır. Bunlar göz önünde bulundurulsaydı çok daha memnun olurduk” dedi.

Osman Yetimoğlu isimli çay üreticisi ise açıklanan fiyatın çayın maliyetine göre yetersiz olduğunu dile getirerek “Açıklanan yaş çay taban fiyatı bence yeterli değil. Zaten Avrupa gübresi dediğimiz bir gübre veriliyor çaya. Bu gübreye yüzde 150 oranında bir zam yapıldı. Çay üreticisi zaten burada zarar ediyor. Verdiği zaten yüzde 15 arası bir zam oluyor. Bu zam bence yetersiz. Yaş çay taban fiyatının dört buçuk TL civarında olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Seçkin Memişoğlu isimli bir başka üretici ise destekleme primine de zam yapılması gerektiğini savunarak “Çay fiyatına bu yıl yüzde 15 civarı bir zam uygulandı. Enflasyona göre vatandaşın ezilmeyeceği bir rakam. Yalnız çay üreticileri olarak destekleme konusunda eziliyoruz. Destekleme gübreye ve akaryakıta verilen bir destek. Yıllardır 13 kuruş olarak kaldı. Destekleme 25 kuruş civarına çıkmış olsaydı 3 lira 87 kuruş artı 25 kuruş ile birlikte 4 lira 15 kuruş gibi bir oran olurdu. Çok daha uygun olurdu fakat böyle belirlendi. Yine de kötü bir fiyat olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

Ufuk Gündoğdu isimli çay üreticisi de “Yüzdelik orana bakarsak iyi bulduk. Destekleme parası yıllardır 13 kuruş olarak hep aynı. Desteklemenin şu an hiçbir artısı yok. Biz Rizeliler ve Çay üreticileri olarak 4 buçuk gibi bir fiyat bekliyorduk. Oran olarak iyi görünüyor ama destekleme yıllardır hep aynı. 13 kuruş olarak devam ediyor” şeklinde konuşurken belirlenen yaş çay taban fiyatının komik bir rakam olduğunu dile getiren çay üreticisi Davut Köse ise “Komik bir rakam. Yani günümüz şartlarına göre gerçekten çok komik. Çayın fiyatı en az 5 Lira olması gerekiyordu” dedi.

19 May 2021 - 10:37 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.