banner114
banner146
banner122

“ARTAN MALİYETLER FIRINCI ESNAFINI  BİTİRME NOKTASINA GETİRMİŞTİR”

Vakfıkebir Fırıncılar Derneği Başkanı Davut Kutoğlu; Yaklaşık olarak bir ay önce sizlerin aracılığı ile yaptığımız açıklamada günah keçisinin fırıncılar olmadığını dile getirmiştik. Ülkemizde gelinen şartlar doğrultusunda ekonomik anlamda ve pandemi dolayısı ile herkesin durumu ortada. Yaklaşık olarak Şubat 2020 tarihinden yani ekmek zammından bu zamana kadar un fiyatlarına %50 çıvarında zam geldi. İşçi Maaşı, İşçi sigortası, kira, su, telefon, pakmaya, tuz, poşet, odun ve kağıt maliyetlerini de eklediğimiz zaman fırıncı esnaflarının sırtına kaldıramayacakları bir yük binmiş oldu. Biz %50 olan un zammını %20 olarak ekmeğe yansıttık. Burada Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımız Kadem Sağlam’ın da büyük katkıları ile normal bir artış maliyeti ortaya çıkartarak 1 buçuk lira gibi bir rakamı kilo başına ekmek fiyatına yansıttık. 1 Kilogramı 7 TL. olan ekmeğimiz 1bucuk lira artışla 8.50 TL. Olmasını birlikten talep ettik. Haliyle hem fırıncı esnafının durumu belli hem de esnaf arkadaşlarımızın durumları ortada. Satın alma noktasında sıkıntı yaşayan vatandaşımızın nedense en çok güzüne batansa ekmek zammı oluyor. Vatandaşımızın şunu iyi bilmesini istiyoruz. Şubat 2020 yılından bu yana 10 ay geçmiş durumda. Neredeyse bir yıldır ekmeğe zam alamadık. Gıda maddeleri başta olmak üzere tüketim maddeleri de zamlanmıştır. Maliyetler 1 yılda 2 veya 3 katı arttı. Un ve diğer giderlere zam geldiğinde ekmek fiyatları da aynı oranda küçük küçük artmış olsaydı, bu gün bu zam konusunu konuşmuyor olacaktık. Yeni kanunda ekmek fiyatları odalardan alındı. Valiliklere devredildi. Bizlerin yani fırıncı esnafımızın talep ettiği fiyat artışları Esnaf Odamız tarafından Trabzon’da birliğe gönderildi. Trabzon da yapılan değerlendirme ve Esnaf Odası Başkanımız Kadem Bey’in bizlerle yaptığı istişareler sonunda artan maliyetler göz önünde bulundurularak normal bir artış yapılmasına karar verildi. Fırıncı esnafımızın da artan maliyetler karşısında ayakta kalabilmesi adına 1 bucuk lira gibi bir rakam verilmesi vatandaşımızın gözünde çok olduğu düşünülebilir. Ben özellikle vatandaşlarımızdan şunu bilmelerini özellikle istiyorum. Şubat ayında Un çuvalını aldığımız fiyat 95 TL. iken,  bugün bir çuval un 150-160 TL. oldu. Vatandaşımız bu fiyat artışını ve diğer maliyet artışlarını göz önünde bulundurarak değerlendirme yapsınlar. Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanımız Kadem Sağlam Bey bu konuda gerekli maliyet hesaplamalarını bizimle birlikte istişare ederek gerekeni yapmıştır. Ben bu günkü hayat şartlarında ekmeğe yapılan %20’lik fiyat artışını çok bulmuyorum. 7 lira olan bir kilo ekmek fiyatı yılbaşından sonra 8,50 lira olarak hayata geçecek diye düşünüyorum. Her konuda bizim yanımızda olup bizlerin sıkıntısına ortak olan ve ayrıca hem fırıncı esnafımızı hem de halkımızın alım gücünü düşünerek maliyet fiyatı çıkartıp normal bir fiyat talebinde bulunan Esnaf Odası Başkanımız Kadem Sağlam Bey’e teşekkür ediyorum. Bu fiyat artışı fırıncı esnafımıza bir nefes aldıracaktır. Esnaf arkadaşlarımıza hayırlı olsun dedi.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.