AB Delegasyonu ziyaretlerini sürdürüyor

ÜÇ gündür Trabzon’da bulunan Avrupa Birliği büyükelçileri ve eşleri dün Vali, Büyükşehir Belediyesi ve TTSO’yu ziyaret etti.

Üç gündür Trabzon’da bulunan Avrupa Birliği delegasyonu, şehirdeki temaslarını dün de sürdürdü. Sabah saatlerinde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile bir araya gelen AB Delegasyonu heyeti, buradaki programının ardından Valilik Konağı’nda Trabzon Valisi Yücel Yavuz ile görüştü. AB Heyetinin Trabzon programı, öğleden sonra yaptıkları Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ziyareti ile sona erdi. AB Heyeti dünkü ziyaretlerine Trabzon Büyükşehir Başkanı Orhan Fevzi GÜmrükçüoğlu ile yaptıkları toplantıyla başladı. Başkanlık ofisinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başkan Gümrükçüoğlu, Trabzon'a gelen heyete, heyet başkanı Christian Berger nezdinde ziyaretleri için teşekkür ederken Türkiye'nin Avrupa Birliği konusunda kararlı olduğunu ve konu hakkındaki çalışmalarını yerel yönetimler olarak sürdürdüklerini söyledi. Gümrükçüoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Büyükelçilerimiz şehrimize hoş geldiniz, şeref verdiniz. Büyükşehir Belediyesinin bu hizmet binasında sizleri ağırlamaktan onur duyduk. Bu kadim şehirde sizleri ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Avrupa Birliği ailesinin bir üyesi olmak adına çalışmalarımızı sürdürmekte kararlıyız. Yerel yönetimler olarak demokrasinin yaşandığı bir ülke olarak Avrupa Birliği’nin içinde yer almak istediğimizi sizlere belirtmek istiyoruz.” Büyükşehir Belediyesindeki programın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, Christian Berger'e telkari kazaziye sanatı ile işlenmiş kahve takımı hediye etti.

YAVUZ: YERİMİZ DAR AMA GÖNLÜMÜZ GENİŞTİR

AB Heyeti daha sonra Trabzon Valisi Yücel Yavuz’u makamında ziyaret etti. Karşılamanın ardından toplantı salonuna geçildi. Bu salonun küçük olması ve büyükelçilerin kısa süreli ayakta kalması üzerine Trabzon Valisi Yücel Yavuz, “Yerimiz dar ama gönlümüz geniştir.” diyerek espri yaptı. Sıcak bir ortamda başlayan toplantıda konuşan Vali Yavuz, “Büyükelçilerimizi Trabzon’da görmekten mutlu olduk. Trabzon halkı adına Trabzon Valisi olarak sizlere teşekkür ediyorum. Bizleri yalnız bırakmayan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacisalihoğlu ve ekibine ayrıca teşekkür ediyorum. Sizler bize böyle bir organizasyon olacağını söylemiştiniz ve bu organizasyonun gerçekleşmesi bizi ayrıca memnun etti. Biz aslında Trabzon’u Ankara’ya getirmiştik. Orada ‘Bu burada olmaz Trabzon’a gelip görmek lazım.’ dedik. Siz bunu yapmakla en iyisini yaptınız. Ailelerinizle gelmeniz bizi ayrıca memnun etmiştir, inşallah Trabzon’u beğenmişsinizdir.” ifadelerini kullandı.

HACISALİHOĞLU: DİLİYORUZ Kİ GELECEĞE ATILACAK ADIMLARDA KENDİLERİ DE ÖNCÜLÜK EDER

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu da büyükelçilerin ziyaretlerinden ötürü mutluluk duyduklarını ve gelecekte atılacak olan Türkiye ve Avrupa arasındaki adımlarda büyükelçilerin de öncülük edeceklerini umduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, büyükelçilerin şehri ziyaretlerinin büyük anlam taşıdığını ifade ederek “Trabzon’un en büyük sivil toplum kuruluşu olarak tüm büyükelçilerimize teşekkür ediyoruz.” dedi. Günümüzde Trabzon’un lojistik bir merkez olduğunu söyleyen TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, Trabzon’un Karadeniz Bölgesi’ndeki en cazip merkez olduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Geçmişten beri şehrimizde olan limanın bugün yaklaşık kapasitesi 10 milyon ton civarındadır. Bu kapasiteye bağlı olarak bütün dünyadan bölgemize gelecek olan gemi hareketi yapılmaktadır. Trabzon’un lojistik hareketi dışında özellikle bölgenin merkezi olması nedeniyle ticari yönden hareketlidir. Şehrimizden yapılan ticari hareketler yaklaşık 20 milyar doların üzerinde. Yine bu arada şunu belirtmekte yarar var: Trabzon’un ticari faaliyetleri açısından baktığımızda bölgenin merkezi olması ve bölge ülkeleriyle yakın ilişkisi nedeniyle ihracatta söz sahibidir. İhracatta özellikle tarım ürünleri, fındık ön plandadır. Trabzon fındığın yüzde 8’ini üretmesine rağmen Türkiye ihracatının büyük bölümünü yapmaktadır. Aynı zamanda şehrimizden dünyada 103 ülkeye ihracat yapılmaktadır.”

TRABZON YATIRIM YAPILABİLİR BİR KENT

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un yatırım yapılabilir bir kent olduğuna dikkat çekti. Trabzon’un yüksek hinterlandının olduğunu ve Rusya’nın belli bölümleriyle Kafkaslar, Afganistan ve İran’dan yatırım aldığını, bu ülkelere nazaran güvenli bir merkez olduğunu belirtti. Hacısalihoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün bahsettiğimiz ülkelere baktığımızda her zaman huzursuzluk çıkan bölgeler olduğunu görüyoruz. Bu açıdan bakınca Trabzon, o ülkelere nazaran yatırım yapılabilecek merkez konumundadır. Trabzon mihenk taşıdır. Trabzon her zaman Avrupa’nın yanında olan şehirdir, güvenli bir şehirdir, hiçbir sorunu tarih boyunca olmamıştır olmayacaktır.”

SÜMELA MANASTIRI, UNESCO’’NUN ASIL LİSTESİNE ALINMALI

Hacısalihoğlu, Sümela Manastırı’nın UNESCO’nun asıl listesine alınması için destek istediklerini ifade ederek, “Sümela Manastırı UNESCO’da yedek listede beklemektedir. En kısa zamanda asıl listeye geçmesini arzu ediyoruz. Yine şehirde çok eski tarihi olan surlarımızın, kalelerimizin, merkezi konumda olan Ortahisar bölgemizin UNESCO’ya girmeleri konusunda desteklerinizi bekliyoruz. Trabzon’da bölgesel turizm mastır planı devam ediyor. Bunu da Avusturya firması ile çalışıyoruz. Kendilerinden çok memnunuz. Diğer ülkelerle de çalışmalarımız olacaktır.” dedi.

BERGER: TRABZON'UN GÖRÜLMEYE DEĞER OLDUĞUNU ÜLKELERİMİZDE ANLATACAĞIZ

Trabzon ziyaretlerini değerlendiren AB Delegasyon Heyeti Başkanı Christian Berger ise Trabzon'da olmaktan dolayı gurur duyduklarını söylerken Trabzon'da gördüklerini Avrupa'da kendi başkentlerinde anlatıp Trabzon’un görülmeye değer bir şehir olduğunu söyleyeceklerini belirtti. Berger, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Sayın Başkan, dünde bizi harika bir yemekle karşılamıştınız. Sizlere teşekkür ediyoruz. Birkaç gündür güzel şehrinizdeyiz. Burada bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumuzu bilmenizi isteriz. Bizlerin Türkiye de yaşanan pek çok şeyden haberimiz olmuyor. Bizlerde bu tür programlarla Türkiye'yi tanımaya çalışıyoruz. Gelişmeleri kendimiz gözlemlemek istedik, bu amaçla bu ziyareti gerçekleştirdik. Trabzon'un tarihi bir kent, Avrupa Birliği’ne yakın bir kent olduğunu biliyoruz. Ayrıca Ticaret Odası Başkanı’nın da burada olmasından büyük onur duyduğumuzu belirtmek istiyoruz. Ziyaretlerimizden sonra Trabzon'un kesinlikle başkentlerimizde anlatıp görülmeye değer bir şehir olduğunu anlatacağız."

GÜLTEKİN SADIKOĞLU

30 May 2017 - 11:14 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.