Gülcemal ve Göstermelik Çalıştay

Büyükşehir Belediye Başkanımız yakında terminal ile ilgili de bir çalıştay organize edebilir!.. Çalıştay’ın açılış konuşmasında terminalin yerini yanl...

Büyükşehir Belediye Başkanımız yakında terminal ile ilgili de bir çalıştay organize edebilir!.. Çalıştay’ın açılış konuşmasında terminalin yerini yanlış bulan STK’lara; “Terminalin yeri konusu bitmiştir. Üst yapıda neler yapılmalı? Firmaların yazıhaneleri falan… Onları konuşalım.” diyebilir. Zira Zorluoğlu’nun ‘Ortak akıl’ kavramından anladığı böyle bir şey!..

Gülcemal Dolgu Projesi ile ilgili attığı adım, yukarıda ironi yaptığımız tablodan farklı değildir? STK’ları apar topar çağırıp, ‘Dolgu alanını değil, üzerine nelerin yapılabileceğini konuşalım’ demek nasıl bir yönetme anlayışıdır? Belli ki valilik psikolojisi hala daha galebe çalmaktadır. Göstermelik bir çalıştay ile acaba ne amaçlamaktadır? STK’ların tamamı bu durumdan rahatsız. Yeni bir çalıştay istiyorlar. Sizce Murat Zorluoğlu bunu yapar mı?

STK’ların tepkilerinden en anlamlısı Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu’nun söylemleriydi. Ustaömeroğlu, ‘Göstermelik Çalıştay’ ile ilgili bakın neler dedi:

1- “Derdimiz bu dolguyu disipline etmek. Gelişigüzel bir dolgu yapıp, hadi gelin bunun üstüne ne yapacağımızı konuşmak değil.”

2- “Şu an yapılana bir an önce ‘Dur’ diyelim. Mevcut durumu haritaya işleyip bundan sonrasını yarışma ile belirleyelim. Şu an kaba bir dolgu yapılıyor. Üst yapıyla ilgili fikirler alınıyor. Dolguyla ilgili fikirler alınsın.”

3- “Dolgu üst yapısının ihale edildiği Trabzon dışından bir büro var. Bu büro, projeyi neye göre yapıyor. Çalıştay’dan bir sonuç çıkacaksa o zaman bunu Trabzon’dan bir büro yapardı.”

Başkan Zorluoğlu göreve başlayıp ekibini kurdukça… Dışardan ve Trabzon’a yabancı bir kadroyu taşıyınca siyasi analizlerine güvendiğimiz bir dostumuz bize şöyle bir tavsiyede bulunmuştu. “Zorluoğlu’nun yaptığı şeylere dikkat ederken önce ihalelerini takip edin…” Geçen süreçte, bu bakış açısıyla şöyle bir yorum çıkartıyoruz. ‘Başkan Zorluoğlu işlerin kendinden çok ihaleleriyle ilgili’.

Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu’nun yaklaşımından bir şey daha anladık. Meğer bizim başkan dolgu alanının üst yapısını dışardan bir büroya ihale etmiş. Tepki oluşmaması için de STK’ları apar topar göstermelik bir çalıştayda bir araya getirmiş. ‘Büyükşehir çalıştay yaptı’ desinler diye!. Bütün mesele bu ihaleyi meşrulaştırmak. Ya da etik hale sokmak!.. Yeri gelmişken bir noktaya daha parmak basmak istiyoruz. Başkan Zorluoğlu’nun işlerinde hukukla ahlakı çatışır görüyoruz. Başkan, terminal ihalesinde çelik fabrikatörü şartını ‘Hukuka aykırı değil’ diye savunuyor. Evet, hukuka uydurulmuş olabilir. Lakin etik mi? Hukuki olan her şey, toplum vicdanında kabul görür mü? Tekrar konumuza dönelim. Dört maddeyle yazımıza son verelim…

1- Büyükşehir Belediye Başkanı Zorluoğlu’nun ‘Gülcemal Dolgu Projesi’ ile ilgili apar topar yaptığı çalıştay göstermelikti ve STK’ları gafil avladı.

2- Gülcemal ismini değiştirmesi kabul edilemez. Gülcemal’in Trabzon için bir anlamı vardır ve belli ki Zorluoğlu bunu içselleştirememiş. Gülcemal bir dolgu projesiydi ve 1.Bölümü bitti. 2014 yerel seçimlerinde halktan onay alarak yapıldı. İsmi de onay aldı. Şimdi yapılan ise para kazanmak, şirketlere para aktarmak için denize toprak dökmekten ibarettir. Tahkimatsız bir biçimde denize dökülen toprağın her kamyonundan 70 lira alıyor. Günde kaç yüz kamyon ne kadar para bırakıyor? Tahkimatsız böyle bir olay Trabzon’un utancıdır. Deniz bir gün bu utancı önümüze srecek… ‘Denize toprak döküp, üzerine ne yapalım?’ diye konuşmak, muhataplarını alaya almak ve akıllarıyla dalga geçmektir!.. Başkan Zorluoğlu, Gülcemal ismine dokunmadan kendisinin denize toprak döktüğü yerlere, yeni isim verebilir.

3- Başkan Zorluoğlu çalıştay olayında samimi davranmamıştır. Mimarlar Odası Başkanı Ustaömeroğlu’nun söyleminden anladığımız kadarıyla dışarda bir büroya proje çizdirirken, içerde STK’ları toplayıp vaziyet yapmıştır. Bu projeyi de takibe alacağız.

4- Bugüne kadar gündemimize gelen dört ihalesi olmuştur.

a) Uzungöl’e 1 milyon 92 bin liraya, iki tuvalet ihalesi.

b) Terminalin yapım işini bir çelik fabrikatörüne verme girişimi

c) Olimpiyat Parkı’ndaki işi 600 bin liraya Elazığlı bir firmaya verdiği iddiası…(Bu iddiaya henüz cevap vermedi.)

d)Gülcemal’in projesini dışarda hangi firmaya ve kaça verdiği.

Özgür yayıncılığımıza vereceğiniz her türlü bilgi ve belge katkısı, halkın doğru bilgilenmesini sağlayacaktır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

01

Recep Oğlu Şaban - sayın başkan çok iyi ihale veriyor...dolayısıyla şeytanın avukatlıgını yapmayın sayın ali bey...adam trabzon askından valilikten vaz geçti...daha ne yapsın...yok efendim ihaleleri istanbuldaki oğlunun şirketine veriyormuş dedikoduları...Allahtan korkun murat bey böyle işlere aslaaaaa ve kataaaa tenezzül etmez....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Ağustos 10:21


Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler