Yaylasını koruyan güzelliğe doyuyor!

Kastamonu'da çivi kullanılmadan yapılan kütük evleri, rengarenk çiçekleri ve buz gibi su akan olukları ile Araç ilçesindeki yaylalar, ziyaretçilerine...

Yaylasını koruyan güzelliğe doyuyor!
Yaylasını koruyan güzelliğe doyuyor!
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Kastamonu'da çivi kullanılmadan yapılan kütük evleri, rengarenk çiçekleri ve buz gibi su akan olukları ile Araç ilçesindeki yaylalar, ziyaretçilerine adeta görsel şölen sunuyor.

Kastamonu'nun Araç ilçesinde baharın tüm güzelliklerini barındıran yaylalar, ziyaretçilerini bekliyor.

RENGARENK ÇİÇEKLER VE BUZ GİBİ AKAN SU OLUKLARI

Araç ilçesinde çivi kullanılmadan yapılan kütük evleri, rengarenk çiçekleri ve buz gibi su akan olukları ile yaylalar, ziyaretçilerine adeta görsel şölen sunuyor.

Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya, ilçenin çok köklü bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

YEŞİLİN TÜM TONLARI

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok kente çok yakın mesafede bulunduklarına dikkati çeken Sarıkaya, "Araç'ın bir adı da 'Yeşil Araç'tır. Bu özelliği ile bölgede ön plana çıkar. Yaylalar, doğal güzellikleri, yeşilin tüm tonlarını taşıyan renkleri ile gezilmesi, görülmesi gereken yerlerden biri. Bu güzellikleri görmek için insanlar bölgemize geliyor." dedi.

Yaylaların yüzyıllar öncesine dayanan geçmişinin olduğunu belirten Sarıkaya, "Yüzyıllar öncesine dayanan hayvancılığın merkezi olan yaylalarımız var. Yaylalar, kamp ve karavan turizmine çok uygun özelliğe sahip. Her yıl Hacı Bekir festivallerini yapıyorduk ama iki yıldır pandemi nedeniyle yapamadık." diye konuştu.

“İLÇEDE 23 YAYLA VAR”

Sarıkaya, ilçenin farklı bölgelerinde 23 yayla bulunduğunu, bir bölümünün bakirliğini kaybettiğini ama Gölcük, Fındıklı ve Eğriceova yaylalarının bakirliğini koruduğunu ifade etti.

“YAYLA EVLERİ ÇOK ÖZEL BİR MİMARİYE SAHİP”

Sarıkaya, şunları kaydetti: "Yayla evlerimiz çok özel bir mimariye sahip. Ahşaptan yapılıyor. Altında ahırı, üstünde bir ocağı ve odası bulunuyor. Soğukluk denilen bölgede de eskiden buzdolabı olmadığı için süt ve yoğurt muhafaza ediliyordu. Haftadan haftaya ilçeye pazara getiriliyor ve satılıyordu. Burada gerçek bir yayla kültürü hakimdi."

"YAYLAMIZDA BAHARIN RENK CÜMBÜŞÜ, ÇOK GÜZEL ÇİÇEKLER OLUR"

Başköy Köyü Muhtarı Bayram Armutçu da Gölcük Yaylası'nda 5 yıldır hayvancılık yaptığını belirterek, "150 civarında büyükbaş hayvanımız var, yetiştiriyoruz onları. Burası Araç'ın en güzel yaylası. Buraya İstanbul, Ankara, Kastamonu'dan piknik yapmaya, fotoğraf çekmeye, kalmaya, gezmeye geliyorlar. Yaylamızda baharın renk cümbüşü, çok güzel çiçekler olur. Doğası, renkleri çok güzeldir." ifadelerini kullandı.

“GÖLCÜK YAYLASI, ARAÇ'IN EN GÜZEL VE EN BÜYÜK YAYLALARINDAN”

Doğa fotoğrafçısı Cebrail Keleş de Araç ilçesinin yaylaları ile tanındığını dile getirerek, "Gölcük Yaylası, Araç'ın en güzel ve en büyük yaylarından biri. Burada 30 civarında yayla evi var ama artık yayla kültürü azaldığı için boş ve yıpranmış durumda. Şu anda sadece bir aile kalıyor." dedi.

“10'DAN FAZLA ENDEMİK ÇİÇEK VE BİTKİ TÜRÜ VAR”

Yaylada 10'dan fazla endemik çiçek ve bitki türünün bulunduğunu söyleyen Keleş, "Bugün sümbüllerle mora boyanan yaylamız, 15 gün sonra düğün çiçekleri ile sapsarı olacak. Yazın sıcaktan bunalan insanların serinleyeceği, dinleneceği bir yer. Buranın otantik yapısı çok önemli. Ağaçtan yapılan çivisiz kütük evleri var. Bunların tekrar canlandırılması çok önemli." diye konuştu.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.