ONUR    DEFTERİNDEN  RAMAZAN-I ŞERİFE    MERHABA..

“Ramazan” demek, tümörleri yakıp yok eden ışınlar misâli günâhlar yakıp yok eden bedenî ibâdet demektir.Bu nedenle Yüce Allah’ın en kuvvetli emri olan...

“Ramazan” demek, tümörleri yakıp yok eden ışınlar misâli günâhlar yakıp yok eden bedenî ibâdet demektir.Bu nedenle Yüce Allah’ın en kuvvetli emri olan Farz bir ibadettir.Bu nedenle Kur’ân-ı Kerîm’de bizden öncekilere farz kılındığı gibi bizlere de farz kılındığı haber verilmiştir.

“Şerîf” ise Şeref veren demektir.Bir ay herkesin ruhi ve bedenîni etkileyerek oburluktan kurtarır, nefse hakim olmayı sağlar, kutsal bir perhizdir. Hem de ibadettir. Diğer perhizlerimiz ibadet yerine geçmez. Bu nedenle Mevlâna Oruca “kutsal açlık” adını vermiştir. İmsak vaktinden iftâr vaktine kadar sadece Yüce Allah için insan aç durulur. İftara bir dakika, bir saniye kalana kadar kendine insanı hakim kılarak disipline eder. Toplumlarda kötülükleri bir ay azaltır. İstatikçiler bu şerefli Ayın ve ondaki Orucun kötülükleri azalttığını tespit ederek diğer aylara göre oranlayarak yayınlamışlardır.Onursuz hallerden kurtulan insan onurlanır,Allah rızasını kazanır.Bu nedenle bu ay şerîftir.

Merhaba demek “kolay gelsin” “rahat olunuz” demektir.Ramazan sonunda insanı rahatlatır.Zinde ve kolay bir hayata kavuşturur.Şeytanlar Ramazanda bağlanır.Kalan kötülükler Nefis yüzünden olur.Oruç da onları bağlamak içindir.Yok etmek içindir.Tarihte oruç tutmaya alışık ordular savaşlarda oruçsuz kimlikli orduları daima yendiği tarih kitaplarına geçmiştir.Bu konuda çok makale de vardır.Tarih boyu her sene gelerek insanlığa yaratılışına uygun bir insanlık kazandırmıştır.Özürlüler hariç herkes oruç tutarak kolayca sağlık ve şifa kazanır.Bu nedenle çocukları erginlik çağından önce alıştırmak Müslüman Türk töresinde de vardır.Doğu Karadeniz bölgesinde Trabzon’da ve Anadolu’da çocukları alıştırmak meşhurdur.Becerdikleri kadar.Birkaç saat olsa bile..Merhaba demek oruçluya da, Ramazana da rahatlık müjdesidir.Kolaylık müjdesidir.Başında hoş geldinle karşılanır.Sonunda Elveda ağıtlarıyla uğurlanır.Natlar,kasideler söylenir.Zaten Ramazan yaklaşınca iş kolaylaşması için hazırlık yapılır.Ramazan Yufkaları hazırlanır.Kapkacak daha iyi temizlenir.Kalaylanır.Trabzonda eskiden “OY Trabzon Trabzon.Îçin kalaylı kazan.Sevdaluk günlerime geldi çatti Ramazan” türküleri bile söylenirdi. Eski Trabzonlular oruçlarını savaşlarda bile terk etmediler. Meselâ iki sene süren muhacirlik ve Rus işgalinde. Düğünleri ramazana rastlayanlar sevgilileriile buluşmayı bile kestiklerini manilerle kitaplara geçirttiler. O zamanki eski Trabzon kalaylı kazan gibi tertemizdi. O zamanki Trabzonluların içleri de (ruh ve gönülleri, vicdanları da) içi kalaylı kazan gibi tertemizdi. Asıl toplumculuk ve ramazan karşılamak işte budur. Eskiden her yerde elektrik olmadığından hoparlör de yoktu. DEllallar vardı belediyede onlar ilân ederlerdi müftülüklere göre Ramazan’ı ve orucu. Köylerde Boztepe’den atılan topa göre çocuklar ‘atıldıııı’ diye bağırarak evlere iftarı müjdelemek için koşarlardı. Şimdi kolaylıklar çok. Ramazan’a merhaba demek de hakkımızdır.

TRT-1 Ankara Televizyonu birkaç sene önce birkaç defa Trabzon’a gelerek eski nostaljik Ramazan-ı Şerîfleri program yapmış, bize de bunları anlattırmıştı. Çünkü yeni nesiller o eski Ramazanları bilmiyorlar. Öğrenmeleri lâzımdır. Çünkü tarihe geçtiler.

Ramazan-o Şerîfin değerini asıl gündemindeki konulardan anlamak lâzımdır. Çünkü çok kapsamlı bir ibadettir. Ve de diğer ibadetlerin sevabını biz kazandığımız halde sadece Orucun sevabını Yüce Allah kendisinin takdir edip fazlasıyla verdiğini, Orucun bizzat Allaha mahsus olduğunu, zira Allah için tüm nimetlere perhiz imtihanı ve ibadeti verildiğini bizlere bildirdi. Bu konuda Âyet-i Kerîme ve Hadis-i Şerîf mevcuttur. Ramazan-ı Şerîfin gündeminde şunlar var: Hilâlle başlar Hilâlle biter.Sahur-İmsâk-Oruç-İftâr-Teravih-İtikâf-Fitre-Fidye-Kaza-Keffaret-Mahya-Oruçlu iken nefse boykot ,Ramazan Yemekleri(Şerbetler-Şıralar-Hoşaflar-Pilavlar-Tatlılar-Börekler-Güllaçlar-Ramazan Pideleri, Yufkalar)Mukabele ve Bayram. Eskiden üç aylarda Savaş haramdı. Şimdi yine haram. Fakat İslâm âlemini haçlılar, Siyonistler ve ateistler en ağır silâhlarıyla saldırarak Ramazanda bile işgal ediyorlar. Ortadoğu Irak ve Filistin –Suriye hep Ramazanlarda kan gölü yapıldı. Demek ki İslâmiyet ve Müslümanlık ve de Ramazan-ı Şerif savaşlara dikkat etmek açısından da çok güzel.. Bütün Müslümanlara , İslâm Âlemine ve insanlığa hayırlı olsun. Hoş geldi Safalar getirdi. Gönderen Yüce Allaha nihayetsiz hamd-ü senâlar, Rasülüne nice Salât-ü Selâmlar olsun.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Yazıcı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler