KURBAN BAYRAMI

Bayramlar içinde insanı en çok düşündüren bayram Kurban bayramıdır. Çünkü hem dini bayramdır. Hem de Yüce Allah’ın sadece insanlara değil, hayvanlarda...

Bayramlar içinde insanı en çok düşündüren bayram Kurban bayramıdır. Çünkü hem dini bayramdır. Hem de Yüce Allah’ın sadece insanlara değil, hayvanlardan kurban olmak kalitesinde olanlara kendi yolunda ve uğrunda can vermeyi emrettiği bayramdır. Hz. İbrahim Peygamberle, eşi Hz. Hacer’i ve de çocukları Hz. İsmail’i kendi yolunda can verme konusunda imtihan ettiği bayramdır. Onlar bu imtihanı kazandığından bu defa onların yerine kurbanlık hayvanları ve sahiplerini imtihan ettiği bayramdır. Yüce Allah yolunda birçok insan “Rabbim sana canım kurban olsun” derler amma bir hürmet sözü olarak kalır. Çünkü Yüce Allah uğrunda can vermek, kurban olmak şöyle dursun abdest alıp namaz kılmak, malını mülkünü Allah yolunda harcamak bile ne kadar zordur. Bu zorluğa rağmen Şehitler ve gaziler nasıl canlarını Allah yolunda kurban etmeye hazır ederler. Tıpkı bunun gibi Kurban bayramında -canını Allah yolunda feda etmek her hayvana nasip olmaz. Her insana Peygamberlikten sonra en yüksek rütbe olan şehitlik mertebesi nasip olmadığı gibi. Bazı hayvanlar otlarken kayadan düşüp ölürler. Bazı insanlar uçurumdan düşer ölür. Kurban olmak da şehit olmak gibi kutsal bir konudur. Hz. Âdemden beri kurban ibadeti vardır. Kur’ân-ı Kerim’de de emredilmiştir. Allahtan merhametli olmayan bazı cahiller kasaptan et alıp rakıya meze yaparken; kurbana karşı çıkarlar. Bazı vejetaryen denilen et yemezler de merhamet taslarken nice insanı boğazlarlar. Bunların hepsi Yüce Allahtan ve emirlerinden uzaklaşmaktan, Yaratıcıya yakınlaşmamaktan kaynaklanmaktadır. Denizde balığı tutmayı emreden Yüce Allah, karada hayvanları kurban etmeyi emretmiştir. Balık bıçakla kesilmez, havasız, oksijensiz kalınca ölür, kurban olan hayvan keskin bıçakla kurban edilir. Bunların can durumunun merhameti Yüce Allaha kalmıştır. İnsanların merhamet taslaması geçersizdir. Kurbana karşı çıkanların bazıları nice bebekleri çöp tenekesine atarak öldürürler. Bu nedenle bu konuda Yüce Allah ne derse asıl doğru odur. Bu mali ibadete imkânı olanlar, kurban kesme şartları ve özellikleri tutanlar Hz. İsmail gibi bu imtihanı verirler. Can imtihanını Kurbanla verirler.

10 Temmuz Cumartesi günü dünürümüz ve aile dostumuz, dava arkadaşımız Yönetmen Halil Demirci bey ve yönetmen oğlu Sinan Demirci ile Trabzon Akoluk’taki Kurban sahasına gittik. Güzel düşünülmüş, Trabzon Ortahisar Belediye Başkanımız Sn. Metin Genç Bey sağ olsun. Bu seneki zor şartlarda kısa zamanda bu yeri hazırlayarak milletin emrine Allah yolunda vermiş. Eskiden Akyazı sahilinde, stat sahasında oluyordu. Şimdi stadın yanına Şehir Hastanesi yapılmaya başlandığı için Kurban sahası Akoluk’a gelmiş. Anayol kenarında köy havasında güzel bir yer. Bu sene çok sağlıklı kurbanlık hayvanlar getirilmiş. Meselâ tâ Ağrı’dan. Hep yayla hayvanları. Fiyatlarda 10 Temmuzda normaldi. Fakat izdiham çok. Saha yeterli değil. Büyükşehir de dahil. Trabzon’a sabit bir geniş Kurban sahası kalıcı olarak kazandırılmalıdır. Her sene tabiatta köşe kapmaca gibi dolaşmak olmaz. Bukadar uzak ve şehir dışındaki bir yere çok sayıda (yeterli miktarda) dezenfektesi çok Lavabo ve çay içme yeri de yapılmalıdır. Aksi halde Kurban almak ve kesmek zulme dönüşür. Sultan Abdulhamit Han iyi bilenmemiş bıçakla kurban keseni bile cezalandırmıştır. Yani halka ve hayvana zerre zulüm olmayacak. Bu Yüce Allaha can verme imtihanıdır. Kurban kesenlerin kesemeyenlere Yüce Allah yolunda yardımı esastır. Kurban Yüce Allaha yaklaştırdığı gibi ruhlara merhameti aşılayarak vahşet de azaltır. Kur’ân-ı Kerîme göre bu ibadet emrine uymak sevap Yüce Allaha ulaşır. Etler vekanlar ulaşmaz. Bu nedenle Takva ile herkes kendisi Hz. İbrahim’miş, İsmail’miş, Hz. Hacer’miş gibi cân-ü gönülden Kurbanını bayrama dönüştürmelidir. Arife günlerini ve Teşrik(Yüce Allaha şirk koşmama) tekbirlerini de üç gün önceden sabahtan başlatalım. Ramazanda Arife yoktur. Kurbanda vardır. Zira hazırlık gerektirir. Can imtihanını vermek esas alınmalı. Bayram namazı kılınmalı. Bayramda bayramlaşılmalı. Herkes kendi kendini aşmalı. Yüce Allaha daha çok yaklaşmalı. Nefis ve şeytan nakavt edilmeli. Bayramda mezarlıklar kurban olmuşcasına ziyaret edilmelidir. Ders alınmalıdır. Kurban Allah emri Vacip, bayram Peygamberlerin Sünnetidir.

Neyse ki biz Kurbanlık hayvanımızı aldık, işaretledik, hatıra fotoğraf çektirdik. Bayram günü kesimini yapmak ve almak üzere anlaştık ve ayrıldık. Dileriz tüm kurban kesmek isteyen Müslümanlar da bu kutsal emri yerine getirirken gönüllü olarak aynı kolaylıkla kurbanlarını eda ederek Kurban bayramına ulaşırlar. Bu vesile ile tüm halkımızın mübarek Kurban bayramını kutlarız.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Yazıcı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler