Hava şartları fındık üreticilerini endişelendiriyor

- Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Başaran:- "Havaların sıcak gitmesi ve erken uyanma yaşanması, mart aylarında yaşanacak soğuklara dayanabilecek nitelikte olması gereken ürünün daha erken zarar görmesine yol açacak"

DÜZCE (AA) - Düzce'de fındık üreticileri, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve beklenen yağışların alınamaması nedeniyle üründe verim kaybı olacağından endişeleniyor.

Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, AA muhabirine, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı fındıkta "erken uyanış" olduğunu ve bunun verim kaybına yol açabileceğini söyledi.

Başaran, "Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de iklim değişiklikleri yaşanıyor. Son yıllarda çok daha fazla etkisini göstermeye başladı. İklimsel değişiklikler, felaketler sıkça yaşanmaya başladı. Son zamanlarda küresel ısınma nedeniyle tabii ki doğada da bazı değişiklikler gözlemleniyor." diye konuştu.

Başaran, ocak ayı olmasına rağmen kışın etkisinin tam olarak hissedilmediğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Tabii sıcaklıklar yüksek gidince güneşli gün sayısı fazla oluyor. Doğada ve fındıkta da bir erken uyanma söz konusu oldu. Bu ileriki tarihlerde bir risk oluşturabilir. 'Önümüzdeki yıl fındık olmayacak.' demek için daha çok erken. Bunu süreç içinde takip edeceğiz. Bir risk oluşturduğu kesin. 25 gündür iklim şartları böyle gidiyor. Gerçek manada kışı yaşamıyoruz. Hava şartları 10 gün daha böyle gider ve kar yağmazsa bu risk artacaktır. Bu da ürüne yansıyarak ürün kaybına sebebiyet verecektir. Havaların sıcak gitmesi ve erken uyanma yaşanması, mart aylarında yaşanacak soğuklara dayanabilecek nitelikte olması gereken ürünün daha erken zarar görmesine yol açacak."

Bu yıl kozalak akarı ile yoğun şekilde karşılaştıklarını belirten Başaran, bu durumla mutlaka mücadele edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.