Bayburt'un şifalı otu tarhun üreticiye kazandıracak

BAYBURT (AA) - Bayburt'ta tarhundan üretilen çay, lokum, baharat, sabun, kolonya ile peynir ürünleri piyasaya sunuldu. Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, T...

BAYBURT (AA) - Bayburt'ta tarhundan üretilen çay, lokum, baharat, sabun, kolonya ile peynir ürünleri piyasaya sunuldu.

Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, dünya mutfaklarında tercih edilmesinin yanı sıra tıbbi aromatik özellikleriyle de tarhunun önemli bir bitki olduğunu söyledi.

Kentte tarhun üretiminin artırılması için çalışmalara başladıklarını belirten Epcim, şunları kaydetti:

"Milletvekilimiz Fetani Battal bu süreçte konuyla çok yakından ilgileniyorlar. Yalova'da tıbbi aromatik bitki üretimi yapan bir firma ile anlaşacağız. Bayburt'ta tarhun üretiminin artırılmasına yönelik gerekli adımları atacağız. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli Bayburt ziyareti esnasında ilimizde on köyde tıbbi aromatik bitki üretiminin destekleneceği sözünü vermişti. Bu bitkilerden biri olarak tarhun için köylerimizde fide dağıtımı yapacağız. Tarım ve Orman Bakanlığımız da bu projemizi destekleyecek."

AK Parti Milletvekili Battal ise tarhunun Fransız ve Rus mutfaklarında tercih edilen önemli bir baharat olduğunu ifade etti.

Tarhunda bir dönümlük alandan elde edilen verimin 60 dönümlük buğdaya eşit olduğuna dikkati çeken Battal, "Bu heyecan verici bir şey. Yalova'da tarımsal araştırmalar merkeziyle diyalog halindeyiz. Biz burada aromatik bitkilerle ilgili yeni bir ufuk açmanın çalışması içerisindeyiz. İnşallah bu adımlar ürüne ve Bayburt'taki köylümüzün ekonomisine ayrı bir katkı olarak yansır."

Tarım ve Orman İl Müdürü Selami Ersen de üretime ilk etapta yüz çiftçiyle başladıklarını belirterek, ana vatanı Sibirya olan bitkinin benzer iklim şartları nedeniyle Bayburt'ta rahatlıkla yetiştiğini aktardı.

Bayburt'a has bir marka üretme hedefiyle tarhun çayı, tarhun sabunu, tarhun kolonyası, tarhunlu peynir, lor ve lokum hazırlandığını ifade eden Ersen, şöyle konuştu:

"Şu an itibarıyla piyasaya girdik. Biz sadece çay olarak değil, tıbbi aromatik bitkiler sınıfına girmesi dolayısıyla insan sağlığına faydalı olacak biçimde kullanılmasını da istiyoruz. Bununla ilgili araştırma sonuçları elimizde mevcut. Şu an için yüz çiftçilik pazarımız var. Geçtiğimiz yıl kendi üretimimiz haricinde çiftçilerimize 120 bin kök tarhun dağıttık. Şu anda Yalova'da 200 bin kök bizler için yapılıyor. Pazar açıldıkça üretimi artıracağız."


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.