Geçtiğimiz hafta Trabzon

Geçtiğimiz haftanın gündem maddelerinden biri Trabzon’un Fetih Tarihinin 15 Ağustos olarak değiştiği konusuydu. Trabzon yıllardır Fetih Tarihini 26 Ek...

Geçtiğimiz haftanın gündem maddelerinden biri Trabzon’un Fetih Tarihinin 15 Ağustos olarak değiştiği konusuydu. Trabzon yıllardır Fetih Tarihini 26 Ekim olarak kutluyor. Trabzon’da bazı STK’lar en başından beri 26 Ekim’in gerçekte fetih tarihi olmadığını, zira 26 Ekim’de Trabzon’u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han’ın Kasım ve Aralık aylarındaki kış şartlarında İstanbul’a dönemeyeceğini iddia ediyordu. Trabzon, böylece hep fetih tarihini tartışa geldi. Gerçek tarihin 15 Ağustos olduğu, tarihçilerin ortak kanaatiyle KTÜ’de 4 yıl önce yapılan bir panelde belirlendi. Panelde tarihin 15 Ağustos olarak netleşmesi beraberinde bu kez daha farklı tartışmalar da getirdi. Trabzon’un fetih tarihinde Ortodokslar Sümela’da ayin yapmaktaydı. Acaba bu tarih, bilinçli olarak mı 15 Ağustos’a denk getirilmişti. KTÜ tarihçilerinin ittifakla belirlediği 15 Ağustos Tarihi dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu tarafından TTK’ya bildirilerek değerlendirildikten sonra bir karar verilmesi istendi. TTK Trabzon’dan 4 yıl önce giden talebe geçtiğimiz hafta cevap verdi. TTK’dan gelen cevapta durumun değerlendirildiği ve Trabzon’un Fethinin 15 Ağustos olduğu bildirildi. Konu özellikle TÜRKAV ve Türk Eğitim Sen tarafından sürekli takip edildi. Yine geçtiğimiz hafta Trabzon Valiliği TTK’dan gelen yeni tarihi TTK Üyesi Prof. Dr. Hikmet Öksüz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’yla düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna bildirdi. Trabzon’un fethi bu yıldan itibaren 15 Ağustos’ta kutlanacak. Günebakış gazetesi konuyu “Fetih Tarihi 15 Ağustos olarak netleşti” başlığıyla duyurdu.

***

Geçtiğimiz haftanın bir diğer gündem maddesi Tünel Akvaryum’un turizm yetkililerine tanıtılması girişimiydi. Turizm kenti statüsü alan ve turizmden önemli derecede gelir kaydeden Trabzon, yeni destinasyonlar için büyük uğraş veriyor. Bu konuda şehir hassasiyetini şehirde yaşayan yetkililer daha iyi bildiği için konuyu daha hassasiyetle takip ediyor. Ortahisar Belediyesi ortaya attığı üç önemli projeyle Trabzon turizminde bir farkındalık oluşturmayı hedefledi. 1-Mağmat Projesi, 2-Tünel Akvaryum, 3-Boztepe Seyir Terası. Mağmat Projesi, ekonomik olarak uygulama şansı bulamazken Tünel Akvaryum Bakan Süleyman Soylu’nun da desteğiyle tamamlandı. Boztepe Seyir Terası ise tüm hızıyla devam ediyor. Büyük bir beğeni toplayan Tünel Akvaryum beklenen ilgiyi görürken Başkan A. Metin Genç akvaryumu geçtiğimiz hafta turizmcilere tanıttı. TÜRSAB Başkanı Volkan Kantarcı, takdirle karşıladıkları Tünel Akvaryum yatırımı için Başkan Genç’e teşekkür ederken bu destinasyonun yalnız Trabzon’a eğil bölgeye de büyük bir kazanım sağladığını kaydetti. Kantarcı, Göreceği ilgiden kimsenin endişe etmemesi gerektiğini, Kurban Bayramından sonraki süreçte de yoğun ilgi göreceğini söyledi. Gelişme günebakış gazetesinde, “Akvaryum bölge için bir farkındalık” başlığıyla yer aldı.

***

Geçtiğimiz haftanın gündem maddelerinden bir diğeri ise AK Partili Büyükşehir Belediye Başkanlarının başarı sıralamasında Trabzon’un yer almamasıydı. AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen SONAR tarafından yaptırılan son kamuoyu anketinde ilk 10’a giren Büyükşehir Belediye Başkanları sıralandı. Sıralanan belediyelerin tamamında oy düşüşleri yaşanırken birinciliği %59 oy oranıyla Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen aldı. İkinciliği Kocaeli Belediye Başkanı Tahir Büyükakın %56 oy oranıyla alırken daha önceleri hep birinci çıkan Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin %52 oy oranıyla üçüncü sıraya kaydı. Onuncu sırada ise %42.6 oy oranıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül yer aldı. Karadeniz’deki AK Parti’nin Büyükşehirlerinden hiçbiri ilk 10’da yer alamadı. AK Parti’nin toplamda 15 Büyükşehir Belediyesi var. İlk onda yer almayan Büyükşehirlerin üçü Karadeniz Bölgesinden. Samsun, Ordu ve Trabzon. Diğer ikisi ise Kahramanmaraş ve Malatya. Daha önce ORC tarafından açıklanan ankette AK Parti oyları Trabzon’da %41, Büyükşehir ise %30 olarak açıklanmıştı. Bu durumda Trabzon Büyükşehir’in 15 büyükşehir arasında kaçıncı sırada olabileceği tahmin edilemedi! SONAR’ın anketi günebakış’ta “Zorluoğlu acaba kaçıncı sırada” başlığıyla yer aldı.

SONAR’ın anketinde dikkat çeken bir diğer husus ise AK Partili belediyelerden sadece beşinin %50 oranının üzerine çıkmasıydı. Tablo her ne kadar yerel bir seçime bir buçuk yıl kala kamuoyunun nabzını yansıtsa da belediyelerdeki oy düşüşü şaşırttı. Özellikle %65’le seçilen Murat Zorluoğlu’nun %42 oranını gösteren onuncu sırada bile yer alamamış olması ve yüzde 40’ların altında kalması Trabzon’da AK Parti açısından ciddi bir sorunun yaşandığının göstergesiydi. Bir diğer ifadeyle Zorluoğlu bu anlayışla devam ederse AK Parti 2024’te Trabzon gibi bir kalesini kaybedebilir. Hem de tereddütsüz…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

02

ali sürmeneli - trabzon ve çevre illerle ilgili elde bir veri yokken konu nasıl trabzon'a ve büyükşehir belediye başkanına geldi? algı mı yapmaya çalışıyorsun ali öztürk? maksatlı haberler kaleme aldığınızı söylemişlerdi fakat inanmıyordum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 04 Temmuz 09:30
01

oflu - Allahin izniyle belediyeyi borc batağina batiran zorluoğlu ve akpden secimde kurtulacağiz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 04 Temmuz 09:30


Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler