Fikrini söyle, şehrine yön ver!..

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon’u ortak akılla değil, ‘Devletin bir valisi’ gibi yönetiyor. Dediğini yapan ve yaptığının en doğru...

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon’u ortak akılla değil, ‘Devletin bir valisi’ gibi yönetiyor. Dediğini yapan ve yaptığının en doğru olduğuna inanan Vali anlayışı… Başkan Zorluoğlu, görev süresinin henüz ikinci yılında başarısızlığını gizlenemez bir noktaya taşıdı. Ortaya çıkan bu tablonun gelecek dönemde daha sorunlu bir hal alacağını anlamış olmalı ki artık algıya oynuyor. Vaziyeti algılarla kurtarmaya çalışıyor. Kah Trabzon’da tabelalara ‘ortak akıl’ ilanları veriyor… Kah Trabzon dışındaki Trabzon’a Trabzon’u ortak akılla yönettiğini söylüyor. Başkan Zorluoğlu Trabzon’u yeterince tanımayınca yaptığı eylemlerin nasıl algılanacağını da hesap edemiyor. Zira dışarıdaki Trabzon, Trabzon’u günlük takip ediyor. Zorluoğlu’nun iki yıldır sürdürdüğü yönetim anlayışını çok iyi analiz ediyor.

***

Başkan Zorluoğlu, şehirde ışıklı tabelalara “Fikrini söyle, şehrine yön ver.” biçiminde algı afişleri asmış. Vatandaştan proje bekleyen veya kendilerinin ortaya attığı projelere ilişkin gönül isteyen Büyükşehir asla samimi değil. Zira STK’lıların görüşlerini dikkate almayan… Bildiğini okuyan bir anlayış vatandaşın görüşüne nasıl değer verecek?

Başkan Zorluoğlu, ortak akla değer vermediği gibi vatandaşla güçlü bir bağı da yok. Aslında böylesi bir bağa sıcak da değil… Vatandaşa kızabilen… Kin tutan… İntikamcı bir yapısı var. Şeffaf olmayan!.. Şeffaflıktan hoşlanmayan… Eleştiriye tavır alan bir anlayış sahibi… Bir siyasetçi için hiç de olumlu olmayan meziyetler!.. Lakin Zorluoğlu siyaseti de sevmiyor. Halbuki Belediye Başkanlıkları doğrudan halkla irtibatlı ve siyaseti öne çıkaran keyfiyetler…

1- Ortak akla değer vermiyor: Trabzon’da bugüne kadar en çok tartışılan konu yeni terminal yeri. Bütün STK’lar, siyaset ve vatandaşlar terminalin dere yatağına yapılmamasını istedi. Tüm bir kente rağmen Zorluoğlu, bu fikrinden vazgeçmedi ve dere ıslahı ile birlikte Trabzon’a tam 200 milyon liraya mal olacak bir terminal yapıyor. (Yıktığı binaları bu maliyetin içine koyuyoruz)

2- Gülcemal Projesiyle ilgili, deniz dolgusuna devam etmeyeceği sözü vererek seçildi. Eski Başkan O. Fevzi Gümrükçüoğlu’nun tahkimatla yaptığı dolguyu tahkimatsız sürdürüyor. Resmen denize toprak döküyor. STK’ların tamamının karşı çıkmasına rağmen rant/para getiren bu yanlıştan vazgeçmiyor.

3-Gülcemal Projesi’nin üst yapısıyla ilgili dışarıda proje çizdirip, projeyi STK’ların onaylamasını istiyor. Aslında bu bağlamda bile Trabzon’la bağ kuramıyor. Her şeyi dışarda yaptırıyor. Büyükşehir Proje Dairesi Başkalığını iptal ederek işleri İstanbul’daki firmalara veriyor.

4- Doğrudan temin veya pazarlık yöntemi ile bugüne kadar milyonlarca liralık iş verdi. Doğrudan teminin afet vb. zarureti var. Eski Vali, yeni başkan bu kurallara uymuyor. ‘Önce heykelleri dilediğince ve yüksek fiyatlara yaptırıyor’ sonra doğrudan temin ediyor. Belediye bünyesinde veya şehirdeki pek çok ajansın 15-20 bin liraya yapabileceği dergilere 182 bin lira ödüyor. Yine şehirde veya açık ihaleye çıkması halinde 40-50 bin liraya yapılabilecek 60 saniyelik reklam filmlerine Ankara’daki firmalara 340 bin liralar ödüyor. Başkanlığa mobilya alıyor. Belki 300 bin liraya alabileceği mobilyayı 898 bin liraya alıyor. Para yetimin hakkı. Trabzon’un hakkı. Konu …….. gelince yetimin hakkını koruduğunu, haktan hukuktan bahsediyor.

5- Şirket üstüne şirket kuruyor. Paraları şirketlerden ödüyor. Sayıştay ne yazık ki AK Partili belediye şirketlerini denetlemiyor. Denetim olmayınca paraların nerelere ve nasıl gittiği de belli olmuyor. Belli ki hesabını bir gün millet soracak. Bu bağlamda ne yazık ki şeffaf değil. İki yılda iki basın toplantısı yapmadı. TV programı yapınca kendini metheden ve ekonomik olarak beslediği gazetelerle program yapıyor.

6- Eleştirilere tahammülü yok ve kin tutuyor… Dahası intikamcı bir anlayışı var. Murat Zorluoğlu’nu eleştirdiği için kendilerine randevu vermediği çok sayıda kanaat önderi ve STK temsilcisi tanıyoruz. Hele Boztepe Durağı olayı var ki her şeyi gözler önüne seriyor. Boztepe Dolmuş Durağı ile yaşadığı sorun nedeniyle hatta belediye otobüsü koydurdu ve zararına çalıştırıyor. Durak Trabzon’un ilk dönüşümünü yaptı. Devletine icabet etmediği gibi, Boztepe Dolmuş Durağına yaptığı uygulamayı diğer hatlar için sopa olarak kullanıyor. Daha fazla örnek vermeye gerek yok. Bizim Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu, Gönül Belediyeciliğini böyle yapıyor. İlk karşılığı 2023 yerel seçimlerinde alınmak üzere AK Parti’ye selam veriyor!.. Ortak akılla kent yönetmenin yeni versiyonunu sergiliyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler