Anadolu'da 100 yılın kadın hikayeleri "Kadınımızın Hatıra Defteri"nde hayat buldu

- DenizBank, Nebil Özgentürk yönetmenliğinde, Cumhuriyet'in ilk gününden bugüne toplumsal yaşantıya damgasını vuran kadınlara "saygı duruşu" niteliğindeki "Kadınımızın Hatıra Defteri" projesini hayata geçirdi- 1920'den 2020'ye, 100 yıla yayılan başarı öykülerinin anlatıldığı, toplam 5 bölüm ve 200 dakikadan oluşan belgeselde; bilimde, sanatta, sporda, edebiyatta iz bırakan, adını dünyaya duyuran kadınların ilham dolu hayat hikayeleri ekrana taşınıyor- DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş: - "Belgeselimizde, Cumhuriyet tarihine adını yazdıran, gelecek nesillerin geriye dönüp baktıklarında 'çok şey borçluyuz' diyecekleri kadınlarımızın hepimize güç veren hikayelerini derledik"

İSTANBUL (AA) - DenizBank, Nebil Özgentürk yönetmenliğinde, Cumhuriyet'in ilk gününden bugüne toplumsal yaşantıya damgasını vuran kadınlara "saygı duruşu" niteliğindeki "Kadınımızın Hatıra Defteri" projesini hayata geçirdi.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, kültür sanat alanındaki birikimi toplumun geneline yaygınlaştıran çalışmaların destekçisi DenizBank, bu alandaki faaliyetlerini yürüten DenizKültür aracılığıyla özel bir çalışmaya daha imza attı.

DenizBank, Nebil Özgentürk yönetmenliğinde "Kadınımızın Hatıra Defteri" projesini hayata geçirdi.

Türkiye'nin 100 yıllık tarihinde kadın gücü ve emeğinin toplumsal yaşamdaki kıymetini, sembol hayat hikayeleri üzerinden anlatan "Kadınımızın Hatıra Defteri" belgeselinin ön gösterimi, Deniz Kule'de yapıldı. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş'in ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe iş, kültür-sanat ve medya dünyasından çok sayıda kişi katıldı.

- 100 yıllık portreler, 8 Mart Kadınlar Günü'nde ekranda

"Kadınımızın Hatıra Defteri" projesinde yakın tarihimizde derin izler bırakan kadınların yaşam öyküleri izleyiciye aktarılıyor. 1920'den 2020'ye uzanan 100 yıllık bu öyküde Muazzez İlmiye Çığ'dan Macide Tanır'a, Halide Edip Adıvar'dan Nermin Abadan Unat'a, Adile Naşit'ten Yıldız Kenter'e, Safiye Ayla'dan Leyla Gencer'e, Türkan Saylan'dan Halet Çambel'e, Tilda Kemal'den Duygu Asena'ya, Selda Bağcan'dan Sezen Aksu'ya mesleklerinde ilkleri başarmış pek çok isim, kimi zaman hüzünlendiren kimi zaman gülümseten öyküleriyle yer alıyor.

Bağımsızlık savaşımızın kadın kahramanlarının gurur veren hikayelerinin yanında, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın yaşamının da özel bir anlatımla ekrana geldiği belgeselin, 8 Mart Kadınlar Günü'nde ekranlarda olması planlanıyor.

100 yılın iz bırakan kadınlarının anlatıldığı belgeselde Yıldız Kenter ve Türkan Saylan için canlandırmalı iki kısa film çekimi de gerçekleştirildi. Türkan Saylan'a tiyatro oyuncusu Güler Öktem hayat verirken, Yıldız Kenter'i Kenter Tiyatrosu'ndan öğrencisi Güneş Berberoğlu canlandırdı. Oyuncuları, çekimlere makyaj sanatçısı Derya Ergün hazırladı.

- "Kadınlarımıza saygı duruşu niteliğinde bir belgesel kazandırmaktan gurur duyuyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Nebil Özgentürk ile hayata geçirdikleri 4'üncü uzun soluklu çalışmada, mücadeleleriyle, imkansızlıklar arasında yarattıkları mucizelerle kadınların kısa tarihini anlattıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Belgeselimizde, Cumhuriyet tarihine adını yazdıran, gelecek nesillerin geriye dönüp baktıklarında 'çok şey borçluyuz' diyecekleri kadınlarımızın hepimize güç veren hikayelerini derledik. Yeni nesilleri geçmişimizin mirasıyla buluşturan böyle anlamlı bir çalışmanın destekçisi olmaktan gurur duyuyoruz. Ekonomik ve toplumsal gelişimi bütün gören bir kurum olarak, kültürü, sanatı, sporu, arkeolojiyi ve kalkınma yolunda önem atfettiğimiz daha pek çok alanı olduğu gibi, kadınlarımıza destek konusunu da aynı şekilde sahipleniyoruz. Deniz Kültür iştirakimizin çatısı altında, ülkemizin kültür-sanat hafızasına kadınlarımıza saygı duruşu niteliğinde bir belgesel kazandırmaktan gurur duyuyoruz."

- "Tarihimiz, yazılmamış, ışıklı ve güçlü kadın öyküleriyle örülü"

Yönetmen Nebil Özgentürk de 100 yıllık bir yolculuk yapacak olmanın heyecanı içinde olduklarını aktararak, Türkiye'nin, sanatın ve toplumların hatıra defterlerinin ardından seyirci ve okurun karşısına şimdi de kadın öyküleri, kadın gücü ve başarıları, kadın hakları, dayanışması ve kadına haksızlıkların iç içe olduğu bir projeyle çıktıklarını bildirdi.

Özgentürk, "Sevgili Hakan Ateş ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Özveri, destek ve katkının yanı sıra bu projede ortak akıl da yürüttük, hatıraları birlikte kaydettiğimiz gibi ülkeye ve kültür sanata dair hatıralar da biriktirdik. Kadınımızın Hatıra Defteri, asırlık kayıtlarla dolu. Tarihimizin, yazılmamış, bilinmeyen, ışıklı ve güçlü kadınlarla örülü olduğunu gösteriyor. Diğer yandan projemizin kamera arkasındaki ekip arkadaşlarımızın yarıdan fazlası da kadınlardan oluşuyor. DenizBank ile yeni bir işe imza atmaktan büyük mutluluk duyuyorum." ifadelerini kullandı.

27 Şub 2020 - 13:43 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.