Trabzon alarm verdi "Sedyede ölenler oluyor"

Koronavirüs tüm dünyada etkisini hissettirirken hem ülke genelinde hem de Trabzon’da vakalar hızla artmaya devam ediyor. Salgın hastalıktan hayatını k...

Koronavirüs tüm dünyada etkisini hissettirirken hem ülke genelinde hem de Trabzon’da vakalar hızla artmaya devam ediyor. Salgın hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı ise aynı oranda artış gösteriyor.

BAŞKAN GÜVEN’DEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Trabzon Tabip Odası Başkanı Kibar Yaşar Güven, koronavirüs ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BAŞIBOŞLUK YAYILIMI ARTIRDI

Başıboşluğun sayıyı ciddi şekilde artırdığına dikkat çeken Güven, İstanbul’daki vakaların ülke geneline yayıldığını, bölgemize ise hem çay hem de fındık başta olmak üzere çok sayıda vatandaşın gelmesiyle yayılımın arttığını ifade etti.

TRABZON’DA YENİ YOĞUN BAKIMLAR AÇILDI

Trabzon’da yeni yoğun bakımların açıldığını belirten Güven, “Ancak iş yoğun bakımla bitmiyor. İş personelde bitiyor. Eksik var. Trabzon’daki hasta portföyüne göre sağlık çalışanı belirleniyor. Şimdi tüm hastaneler dolu. Sağlıkçılar da temaslı oluyor, hasta oluyor. Bunları ayırdığın zamna iş yükü diğer sağlık çalışanlarının üzerine düşüyor. Her şey katlanarak gidiyor” dedi.

SEDYEDE ÖLEN OLUYOR

Trabzon’da vakaların da fazla olması sebebiyle doluluk oranların zirveye çıktığını kaydeden Başkan Güven, “Boşalınca sıraya alıyorlar. Sedyede bekleyen oluyor, hatta sedyede ölen oluyor. Avrupa’da görmüş olduğumuz görüntülerin o kadar olmamakla beraber benzerlerini yaşıyoruz. Yoğun bakımlarda ciddi yoğunluk var. Birkaç gün önce yakınıma yoğun bakım sorayım dedim 18. sıraya yazacağız onu cevabı geldi. Özel hastanede bekliyor. Testi yapıldı muhtemelen pozitif çıkacak, solunumu iyi değil. Önceden yer bulmaya kalktılar ama dolu” ifadelerini kullandı. YENİ SOLUNUM CİHAZLARI GELİYOR Güven, İl Sağlık Müdürlüğü’nün girişimleri doğrultusunda şehre yeni 50 adet solunum cihazının istendiğini ve geleceğini belirterek, sağda solda boş alanlarda yoğun bakım yapıp sayının azaltılmaya çalışıldığını söyledi.

SAĞLIK PERSONELİ ÇALIŞIYOR, VATANDAŞ GEZİYOR

Koronavirüsün iki tarafı olduğunu ifade eden Güven, “Sağlık çalışanı ve bürokrat tarafı. Diğeri halk tarafı. Sağlık çalışanı ve bürokrat tarafı elinden gelenin fazlasını yapıyor ama halk tarafında bu sorumluluğu göremiyoruz. HES kodu cebinde geziyor insanlar. Bu kodla girip Uzun Sokak’ta geziyorlar. Devletin daha ağır yaptırımları olması lazım” diye konuştu.

HER İNSAN BU İŞİ YAPAMAYACAĞI İÇİN…

Sağlık çalışanlarının koronavirüse yakalanmaları ile ilgili Güven, “Enfekte oluyor sağlık çalışanı, 1 hafta sonra işine başlıyor. Test yaptırmasına gerek yok. İnsana ihtiyaç var, sağlık çalışanına ihtiyaç var. Tak maskeni tedavini ol bir hafta sonra bulaşıcılık riski düştüğü için çalışmaya başla deniyor. Ama bankada bir memur pozitif olduktan sonra ayrı işlemler uygulanıyor. 10 gün karantinadan sonra tekrar test yapılıp ona göre işe başlamasına müsaade veriliyor. Sağlık çalışanında tüm bu şartlar aranmıyor. Sağlıkçının görevini yapabilecek başka biri yok çünkü. Makine geliyor, yoğun bakım oluşturuluyor ama onun başına hemşireyi dikemiyorsun. Her insan bu işi yapamaz. Bazı servisler birleştirildi. Buradan artan personelle beraber 30-40 kişilik ek yoğun bakım yapıldı ve bu personeller oraya yönlendirildi. Hastane kendi içinde mevki değiştirmesi oluyor” dedi.

TESTLER NE KADAR GÜVENLİ?

Testlerin güvenirlik oranı için Güven, “Testin güvenirliği yüzde 60. Yüzde 40 negatif olma ihtimali var. Ama yüzde 40 neye göre negatif. Cihaza göre olabilir, yetersiz alınma olabilir, taşımada sıkıntı olabilir” şeklinde konuştu.

YERLER DOLU, HER YER DOLU

İnsanların halen bu işin bilincinde olmadığını dile getiren Güven, “Hastaneye ne kadar insan giderse bu işten o kadar erken kurtarırız. Şu anda önemli olan kovid olsan bile hastaneye gittiğin zaman yoğun bakımda yer bulabilme ihtimali. Yer bulabilmeyi bırak başka bir hastalıktan bile hastaneye gittiğinizde yer yok. Kovidden kendinizi kollayın diyoruz ama aslında trafik kazasından, diğer hastalıklardan, kalp krizinden de kendinizi kollayın. Çünkü yerler dolu, her yer dolu” dedi.

AMELİYATLAR EDİLDİ

Güven, şöyle devam etti: “Şu anda hastalık büyük bir şanssızlık. Hastaneler dolmuş. Hastalar sırada bekliyorlar. Böyle boş bulunan koridorlarda yeni yoğun bakımlarda açılmaya çalışılıyor. Ameliyatlar iptal edildi, hasta yatırılmasın kovid hastalarına yer açılsın diye.”

12 Ara 2020 - 09:17 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.