Şehirler neye göre renklendi

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen risk tablosunun tek başına 100 binde vaka üzerinden...

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen risk tablosunun tek başına 100 binde vaka üzerinden çıkmayacağını belirtti. Aydın, yoğun bakım ve solunum cihazı doluluk oranı, testlerdeki pcr pozitiflik oranı, aşılanma oranı, sağlık kapasitesi gibi parametrelerinde dikkate alındığını söyledi.

TABLO SADECE 100 BİNDE Kİ VAKAYA GÖRE RENKLENMEDİ

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen risk tablosunda ki renklendirmenin sadece 100 binde ki vaka üzerinden belirlenmediğini aktardı. Aydın, “Alınan karalar tek başına 100 binde ki vaka üzerinden çıkmayacağını bilelim. Yani on beş gündür böyle bir şey dolanıyor. Tablo 100 binde ki vakaya göre renklendi ama bunun yanında düşük etkinliği de olsa yoğun bakım ve solunum cihazı doluluk oranı, testlerdeki pcr pozitiflik oranı, aşılanma oranı, sağlık kapasitesi gibi parametrelere bağlı olarak da belirlendi. Belirlenen tabloya göre Şırnak ve Hakkari’de hiçbir kısıtlamanın kalmayacağı düşük riskli bölge diyebiliriz. Doğu Karadeniz de bütün kısıtlamanın devam edeceği yüksek riskli bölge denilebilir. Fakat bu tek parametre değil. Bunu belirleyelim. Bu parametreye göre iller dört ayrı bölüme ayrılıp her bölümde neler gevşeyebilir bu belirlenecek.” dedi.

“HASTANE KAPASİTESİ DE UYGUNSA MAVİ VE SARI İLLER DÜŞÜK RİSKLİ ÇIKACAKTIR”

Mavi illerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini aktaran Aydın, “En öncelikli parametre bugün ki tablolarda kullanılacak olan 100 binde ki vaka artış hızı insidans dediğimiz tablo öncelikli olarak kullanılacak. Şırnak ve Hakkari artış hızında 100 bin de çok iyi olabilir. Mesela orada hastane doludur ve yeni bir hasta çıktığında solunum cihazı boş değildir. Yaşlılar aşılanmamıştır. Test oranı son on dört günde yükseliyordur. Risk devam ediyor demektir. Mavi illeri haritaya göre tekrar gözden geçirmek gerekir. Buna göre renk değil de düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli iller sınıflaması olup ona göre kısıtlama belirli oranda kalmalı. Mavi bölgelerde aynı zamanda hastane kapasitesi de uygunsa o zaman mavi ve sarı iller de olmak üzere düşük riskli çıkacaktır.” açıklamalarında bulundu.

Haber: Kübra Nur KOTAMAN

04 Mar 2021 - 10:02 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.