Örs’ten siyanür uyarısı geldi

İYİ Parti TrabzonMilletvekili Hüseyin Örs, Artvin’in Murgul ilçesinde siyanür tesisi kurulmasının Karadeniz için tehlike oluşturacağını ileri sürdü. V...

İYİ Parti TrabzonMilletvekili Hüseyin Örs, Artvin’in Murgul ilçesinde siyanür tesisi kurulmasının Karadeniz için tehlike oluşturacağını ileri sürdü. Vekil Örs, “Yıllardır maden çalışmaları nedeniyle patlatılan dinamitlerin bölgenin jeolojik yapısını bozduğu bilinen bir gerçektir. Siyanür havuzun taşması yüksek bir ihtimal olup Borçka’dan Karadeniz’e kadar zehir saçılması tehlikesi söz konusudur.” dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Örs, Artvin’in Murgul ilçesinde siyanür tesisi kurulacağı iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Meclis kürsüsünden siyanür tesisinin Karadeniz’i tehdit edeceğini dile getiren Milletvekili Örs, “Üzerinde konuştuğumuz bu konu yeni bir konu değil. 2014 yılında firmanın gündeme getirdiği Murgul’dan çok uzakta bulunan Cerattepe mevkiinde çıkarılan altın madenini işleme amaçlı Murgul’da siyanür tesisi kurulma projesi yerel yönetimin ve vatandaşlarımızın karşı çıkmasıyla rafa kaldırılmıştı. Murgul ilçesine siyanür havuzu kurma projesi 6 yılın ardından yeniden gündeme geldi. İlçede siyanür havuzunun açılması için firma ile anlaşma yapılması babında görüşme yapılması infiale neden olmuştur. Murgul halkı madenciliğe değil Murgul’a ve zamanla tüm ilçelere ölüm fermanı olan siyanüre karşıdır. Murgul Damar’ın siyanür havuzuna uygun bir yer olmadığı konusunda pek çok uzmanın görüşü vardır. Yıllardır maden çalışmaları nedeniyle patlatılan dinamitlerin bölgenin jeolojik yapısını bozduğu, çok çok esnek hale getirdiği bilinen bir gerçektir. Çok yağış alan bir bölge olduğunu da göze alırsak havuzun taşması yüksek bir ihtimaldir. Havuzun taşması Borçka’dan Karadeniz’e kadar zehir saçılması tehlikesi söz konusudur. Murgullu vatandaşlar ‘Biz bakırcılığı biliyoruz, madenciliğe ya da değerli metallere karşı değiliz. İstihdam adı altında siyanür tesisleri Murgul’a ölüm getirecek. Birkaç müteahhidin cebini dolduracak planlara karşıyız.’ diyor. Murgul madenciliğin yanında tarım ve turizmle kalkınabilir. Ekoturizm destinasyonları ön plana çıkarılsın. Bölgede doğa katliamlarının önüne geçmek için CHP Grubu tarafından verilen araştırma önergesini destekliyorum. Artvin’in üstü altından değerlidir.” ifadelerini kullandı.

12 Kas 2020 - 11:24 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.