Köklü çözümler lazım

CHP Ortahisar İlçe Başkanı Oyman, PTT’nin temel gıda indirimleri ile ilgili konuştu

CHPOrtahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, PTT’nin kooperatiflerle iş birliği yaparak temel gıdalar için indirimli satış yapmasına yönelik açıklamalarda bulundu. Oyman, bu tür uygulamaların kalıcı çözümler olamayacağını söyledi.

TEMEL SORUNU KONUŞAMIYORUZ

Oyman PTT’nin ucuza temel gıda satmasının değil neden fiyatların arttığını ve vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi için neler yapılacağıyla ilgili konuşulması gerektiğini belirtti. Oyman,

“Olaya PTT ucuz ay çiçek yağı satacak diye yaklaşmamak lazım. Neden fiyatlar gerçekten artı, bunda vatandaş baya bir sıkıntı çekiyor, maaşlar ortada diyemiyoruz. Biz neden temel sorunu konuşamıyoruz. Bunların çözümü için PTT neden ucuza temel gıda satsın. Bunların çözümü bu değil. Bu bütün ev ekonomisi için geçerli. Ocak ayı fiyatlarıyla aralık ayı fiyatları arasında dağlar kadar fark var. Bugün ay çiçek yağı seksen liraya kadar ulaştı. Çok aşırı lükse çıkmaya gerek yok fiyat artışı ekmek için de geçekli, bakliyat içinde her şey içinde geçerli. Geçtiğimiz dönemlerde sebzeler için de benzer bir durum olmuştu. Satış noktaları belirlenmişti. Burada da baktığımız zaman bunlar anlık çözümler. Yılın 12 ayında bu insanlar ne yapacaklar. İnsanların aldığı maaş ortada yapılan zam ortada. Yapılan zam gıdayı karşılamıyor. İstediğimiz kadar Ayçiçeği yağını PTT’den satalım, başka bir şeyi başka bir şeyden satalım ama net bir çözüm yok.” dedi.

KALKINMANIN EN ÖNEMLİ ADIMI ÜRETİM

Ev ekonomisinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi için en önemli sorunun üretimde yaşanan eksiklikler ve atılan yanlış adımlar olduğunu dile getiren Oyman, “Bir ülkenin kalkınmasındaki en önemli etmen eğitim ve üretimdir. Bunların desteklenmesi lazım. Geçen yılın sonlarına doğru bir yasa çıktı. Dediler ki bazı mahalleler kırsal mahalle olacak artık. Bu konuda Tarım Bakanının da bir önceki yasayla ilgili yapılan hatayı kabul ettiğini görüyoruz. Bu tip adımları es geçmememiz lazım. Tarımı, üretimi, yerel üretici ile ilgili sıkıntıları çözüp desteklememiz lazım. Bizim biran önce yerel üreticilerimizi verimli bir şekilde desteklememiz lazım. Alansal destek verince bu sefer burada destek konusunda yetersiz kalınıyor. Üreticiyle alakalı gerçekten güzel bir analiz yapıp bir araya gelip problemler neyse bunlar ortaya çıkartılıp biran önce çözüm bulunmalı. Ne yazık ki ülkede pahalılık var kimse bunu görmezden gelemez. Kimse ülkede her şey tos pembeymiş gibi hayaller içine girmesin. Ülkede pahalılık var. Market fiyatlarında yukarı doğru bir tırmanış var. Dolayısıyla burada vatandaşın da ev ekonomisini düşünmek lazım. Kısa ve anlık çözümlerle bir yere varamayız. Genel anlamda sağlam politikalara ihtiyacımız var. Tarımsal üretimimiz ne yazık ki geriledi. Bugün Trabzon’a baktığımız zaman tarımımız var mı? Hayır yok. Bugün fındığı bile gerilerken konuşuyoruz. Bunu yetkililer konuşuyor. Demek ki halk bazında üretim konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bu demektir ki destekler konusunda bir takım yanlışlıklar var. Birçok malzemeyi neden dışarıdan almaya kalkıyoruz? Biz neden içeride üretirken pahalıya üretiyoruz? Büyükşehir olduk. Kırsal bölgelerimizi mahalle yaptık. Büyükşehir olunca bütün fiyatlar yuları çekildi. Vergiler, faturalar. Bu sefer buradaki halk mağdur oldu. İki liralık gideri arsa dört lira oldu. Bu tip yanlış adımlar, bir takım geri döndürülemeyen adımlar ne yazık ki bizi üretim konusunda fiyat artışlarına getiriyor.” şeklinde konuştu.

Haber: Fatoş BATMAN

02 Şub 2021 - 12:17 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.