Aşıdaki düşük oran umutsuz vaka gibi

Trabzon’da bir haftada sadece 6 bin kişi Koronavirüs aşısı yaptırdı

Trabzon’da Koronavirüs yüzünden yaşanan ölümlerin önüne geçilemiyor. Arsinli Mustafa Gürsoy da Koronavirüs yüzünden hayatını kaybetti. Gürsoy’un cenazesi Koronavirüs tedbirleri altında toprağa verildi. Her gün Koronavirüs yüzünden ocaklara ateş düşerken, Koronavirüs aşılamasında istenilen seviyeye bir türlü gelinemedi. Hastanelerin ve Aile Sağlığı Merkezlerinin yüksek aşılama kapasitesine rağmen bir haftada yaklaşık 6 bin kişi aşılandı. 9 Mayıs’ta Trabzon’da uygulanan aşı 319 binlerdeyken, dün itibariyle ilk doz ve ikinci doz olmak üzere uygulanan toplam aşı 325 bin 881 oldu. 9 Mayıs’ta ilk doz aşı uygulanan kişi sayısı 179 binde, iki doz aşı uygulanan kişi sayısı ise 139 binde iken 16 Mayıs itibariyle 182 bin 814 ilk doz, 143 bin 67 ikinci doz aşı uygulandı. Aşılamadaki düşük hız ise kademeli normalleşme döneminde alınan tedbirlere sıkı sıkıya uyulması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

“UYGULANAN AŞI KAPASİTEMİZİN ÇOK ALTINDA”

Kentte bir haftada yaklaşık 6 bin kişinin Koronavirüs aşısı olmasını değerlendiren Müdür Usta, “Uygulanan aşı kapasitemizin çok altında. Aşıya gösterilen ilginin artması için demeçler veriyoruz, aşı olunabilecek yerlerin sayısını artıyoruz ama talep az. İnşallah bayram sonrası arzu ettiğimiz talebe ulaşırız.” ifadelerini kullandı. Kademeli normalleşme dönemiyle birlikte iki doz aşı vurulan 65 yaş ve üstünün sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulduğuna da işaret eden Müdür Usta, “65 yaş üzeri aşı yapılmış kişilere normal sokağa çıkma hakkı verildi. Ama aşı yapılmamış olanlar da sadece günde 10.00-14.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Bu aşının etkinliğini ortaya koyma adına, aşının imkanlarını ortaya koyma açısından güzel bir uygulama.” diye konuştu. “ölümlerdeki yaş oranları değişti” 65 yaş üzerinin aşılanmasının ardından hastaneye düşenlerin yaş gruplarının oldukça değiştiğini de aktaran Müdür Usta, “Kovid olmak ayrı bir şey, kovidden hastaneye düşmek ayrı bir şey. Hastaneye 65 yaş üstü olanların düşme olasılığı çok ciddi bir şekilde azaldı. Niye, aşı oldukları için. Hasta da olunuyor mu? Yine olunuyor ama hastaneye düşmüyor. Yoğun bakıma düşmüyor. Ölümlerdeki yaş oranları değişti. Kovid’den ölüm yaş ortalaması 40’lara kadar geldi. Dolayısıyla bunlar bir şekilde etki ediyor. Aşılanma Koviddeki kötü tabloyu ortadan kaldırıyor. Ben hasta olacağım ama kötü olmayacaksam bu fayda sağlıyor demektir. Yüzde 90-95 bazı yayınlarda ise yüzde 100’e kadar hastaneye düşme olasılığını düşürüyor. Yok ediyor. O zaman buna niye aşıya hayır diyelim ki? Bütün sağlık çalışanlarına aşı uygulandı. Bizler aşı yaptırıyoruz. Sırası gelen vatandaşlarımızı da aşı olmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“VAKALARDAKİ SÜŞÜ DEVAM EDİYOR AMA…...

Etkileşimlerin vaka düşüş hızına yansıdığını da kaydeden Müdür Usta, “Vakalardaki düşüşün devam ediyor ama Türkiye ortalamasına göre bizde biraz daha ağır devam ediyor. İl dışından gelenlerle ilgili birkaç temas öykümüz var. Bir yerde bir cenazede, bir yerde bir törende, bir yerde bir mevlit yemeğinde sorunlar yaşadık. Etkileşimlerle birlikte vaka düşüşü bizde biraz daha ağır gidiyor.” şeklinde konuştu.

Haber:Songül MAZLUM

17 May 2021 - 09:29 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.