Biyolojik Arıtmadan Vazgeçti

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, kentin karşı karşıya kaldığı pis koku ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Başkanımız, “Trabzon sahille...

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, kentin karşı karşıya kaldığı pis koku ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Başkanımız, “Trabzon sahilleri 5 ay sonra artık “üç harfli” kokmayacak.” dedi. Bunun için öncelikle teşekkür ediyoruz. Emek veren herkese müteşekkiriz. Lakin Başkan Murat Zorluoğlu’nun da 5 ay sonra halledeceğini söylediği derelerin ayrıştırılması projesi için kendinden evvel emek verenlere teşekkür etmesini beklerdik. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun veya TOKİ’nin yaptığı çalışmaları kendi çalışması gibi sunması hiç doğru bir yaklaşım değil. Bir eski valiye hiç yakışmıyor. Gelelim dünkü basın toplantısına…

Başkan Zorluoğlu 2 yıldır derin deşarja karşı olduğunu, biyolojik arıtmadan yana olduğunu söylüyordu. Dün birdenbire vazgeçti. Lağım akan dereleri derin deşarja bağlayarak koku sorununu çözeceğini söyledi. Bakın daha 3 ay önce 20 Temmuz 2020 tarihinde TİSKİ Genel Kurulu’nda neler söyledi: “Ben Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Programını yöneten Müsteşar Yardımcılığı yaptım. AB yatırımlarının tamamını oradan yürüttüm. AB hibelerinden, ulusal bütçelerden çok daha büyük kaynaklar harcandığını çok iyi biliyorum. Trabzon’da evet derin deşarj var. Ancak derin deşarj sistemiyle çok kaliteli arıtma yapıldığını söyleyemeyiz. Biz de bu nedenle Büyükşehir olarak Ortahisar, Akçaabat, Sürmene, Araklı’da ilk etapta Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kuracağız. Atıksu Arıtma Tesisini bu şehir yapmak zorunda. Yeni teknolojide üstünü de kapatıyorsunuz. Yemyeşil bir görüntü. Ankara’da herhangi bir uluslararası finans kuruluşuna hibe veren büyük kuruluşlara bu işleri götürdüğünüzde ilk sordukları soru ‘Atıksu Arıtma Tesisiniz var mı?’ oluyor. Artık modern şehirler için bu bir mecburiyet.”

Başkanımız dün fikir değiştirdi. Eski Başkan O. Fevzi Gümrükçüoğlu döneminde çalışmaları yapılan “pis su-yağmur suyu ayırma” projesini, her şeyi kendisi başlatmış gibi anlattı. Kimisinde yüzde 50, kimisinde yüzde 70 seviyesine gelindiğini söyledi. Kendilerinden önce derelerde oksijen tüpleriyle çalışıp projeyi hazırlayanlardan hiç söz etmedi. Biyolojik arıtmadan vazgeçip, “Derin deşarja bağlayacağız.” dedi. Zağnos Deresi’ni örnek gösterdi. Halbuki Zağnos Deresi’ni yıllar önce TOKİ yapmıştı ama TOKİ’nin adı bile geçmedi. Aynı şekilde Tabakhane Deresi’nden bahsetti. Yine TOKİ’nin adını kimse duymadı.

Trabzon Ortahisar’da biyolojik arıtmadan vazgeçen Zorluoğlu’na sormak istiyoruz. Eski Başkan Gümrükçüoğlu döneminde Çaykara, Maçka, Dernekpazarı, Hayrat, Köprübaşı gibi güney ilçelerde de biyolojik arıtma tesisleri projelendirildi. Yer tespitleri yapıldı, istimlakları tamamlandı. İhale aşamasında size bırakıldı. Oralarda da biyolojik arıtmadan vaz mı geçtiniz? Yoksa Ortahisar’ın denizi olduğu için mi derin deşarja yöneldiniz?

Sayın Başkan basın toplantısında hem derin deşarjdan bahsediyor hem de plajdan… Derin deşarj olan hiçbir kıyıya mavi bayrak verilmeyeceğini herkes gibi kendileri de bilir. Pazarkapı’da 1 km. deniz mesafesinde ve 60 metre derinliğe bırakılan koca bir kentin kanalizasyon akarına rağmen Beşirli’ye de plaj mı yapacaksınız? İnsanların denize giremeyeceği bir plaj…

Başkan Zorluoğlu’nun dünkü basın toplantısından şunu anladık: Kalıcı hizmetler konusunda hiçbir hazırlığı yoktu. AB hibeleri, çevre hassasiyeti sadece lafta kaldı. Başkan Zorluoğlu, günü kurtarmanın peşine takıldı.

Gülcemal konusundaki açıklamalarını bir başka gün değerlendireceğiz…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler