Bahçeli’nin çağrısı…

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e ‘Evine Dön’ anlamına gelebilecek çağrısı ne anlama geliyor? Bahçeli gerçe...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e ‘Evine Dön’ anlamına gelebilecek çağrısı ne anlama geliyor? Bahçeli gerçekten Akşener ve ekibini MHP’ye mi davet etti, yoksa ittifak mı gündemde?..

Doğru bir analiz için iki parçaya bölünen MHP’nin dününü ve bugününü doğru değerlendirmek gerekiyor. %14-15 ortalamasındaki bir parti ikiye bölününce %24-25’lere ulaşmasına rağmen eski etkinliğe ulaşamıyor… Hem MHP rahatsız, hem İYİ Parti… Hem MHP mutsuz, hem İYİ Parti…

MHP açısından;

MHP, kendisinden ayrılan İYİ Parti’nin tutmayacağını, kısa zamanda dağılacağını düşünerek rahat davrandı. Ancak, %14’lük bütünün büyük parçası İYİ Parti’ye gitti. Ayrışma yaşanana kadar Tayyip Erdoğan karşıtlığını körükleyen MHP, Ülkücüleri Erdoğan aleyhtarı bir konuma taşıdı. Özellikle açılım sürecinin bu dönemde yaşanmış olması, MHP politikalarını etkili hale getirdi. Daha sonraki süreçte Devletin geleceği için AK Parti ile işbirliği noktasına dönüş yapsa da tabanının tamamını ikna edemedi. Tabanının büyük bölümünü İYİ Parti’ye kaptıran MHP, bu kez AK Parti’den kopanların durağı oldu. (Bugün bu konuma DEVA Partisi geldi)

Bugün MHP, kendi içinde yaşadığı çelişki ve kaybettiği samimi taban nedeniyle, İYİ Parti ise HDPKK ile dolaylı da olsa girmek zorunda kaldığı ittifak nedeniyle rahatsız. Yani Türk Milliyetçilerinin temsilcisi iki parti de diğerini kuşatıp teslim alamadı. Ayasofya gibi Türk’ün ruh kökünü okşayan ortak değerler, ayrılığı acıya döndürse de yeniden tek parti olabilmeyi mümkün kılmıyor. Meral Hanım %10’un üzerindeki bir partiyi lağvedip yeniden Devlet Bey’in iki dudağında ikbal aramaz. Bunu yalnız Meral Hanım değil, hiçbir parti kabul etmez. Zira MHP de tıpkı AK Parti gibi parti içi demokraside yok mesabesindeler. İYİ Parti’de parti içi demokrasi hiç olmazsa teşkilatlarda hayat buluyor. Tabanı tutma açısından bu olgu hala önem arz ediyor.

Buraya kadar ki analizlerden iki partinin yeniden tek çatı altında toplanmasının mümkün görünmediğini ele aldık. Ancak davet, ittifaka olabilir. Yani, Bahçeli Meral Hanım’ı Cumhur İttifakına davet etmiş olabilir.

Millet İttifakı’ndan HDP’den rahatsızlık hisseden… Özellikle dış politikada AK Parti politikalarını değerli görebilen İYİ Parti, önümüzdeki süreçte Cumhur İttifakının yeni ortağı olabilir mi? Bahçeli bunu içine sindirebilse… Kabullenebilse Tayyip Bey’in dünden razı olduğunu söyleyebiliriz. Hatta hükümeti bile paylaşabilir. Lakin İYİ Parti böyle bir şey için olabilir mi?

Gelelim bu işin olabilirliğine… Bize göre çok zor gözüküyor. Zorluk, AK Parti’nin eskiden olduğu gibi Milliyetçi refleksine uzak düşmesi ile alakalı değil. Aksine AK Parti bugün Milliyetçi refleksi öne çıkan bir noktaya savrulmuştur. Zorluk, temel demokratik felsefede… İYİ Parti yeniden parlamenter sisteme dönme arzusunda. Cumhurbaşkanlığı sistemini reddeden İYİ Parti, en temel felsefe ve hedefinin yeniden parlamenter sisteme dönüş olduğunu ilan etti. Hatta Millet İttifakı’nın en temel felsefesinin bu olduğu bile söylenebilir. Bundan vazgeçmek ise çok kolay gözükmemektedir.

Aslında İYİ Parti’nin Cumhur İttifakı içinde yer alması, İYİ Parti için çok büyük artı getirebilir. Hem hükümet ortağı olarak Cumhurbaşkanı üzerinde etki kurma şansı bulabilir hem MHP ile ileride yeniden bütünleşmenin yolunu açabilir. Böyle bir bütünleşme tek başına iktidar şansı bile yaratabilir. Ancak Bahçeli’nin bu çıkışına rağmen İYİ Parti Cumhur İttifakı’na hala uzak mesafededir. Kendisini ana konumda konumlandırmak için HDP’siz yeni bir ittifak arayışına yöneldiği söylenebilir. Her şeye rağmen Bahçeli’nin çıkışının İYİ Parti içinde sempatiyle karşılandığı söylenebilir. Bakalım Meral Hanım’ın cevabı nasıl olacak?

Analizimize nasıl yeni ufuklar açacak?

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

03

Ahmet - bahçeli o partinin başında olduğu müddetçe kesinlikle oy vermem verdiğim oylarda haram olsun. ta samsun dan trabzon a 1 oy için geldim. o zaman milletvekili orhan bıçakçıoğlu oldu. haram olsun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Ağustos 11:08
02

Turgay - i̇yi parti seçmeninin çoğunluğunu atatürkçü,şehirli okur yazar orta sınıf milliyetçiler oluşturuyor bu yüzden erdoğan karşıtlığı en fazla iyi parti'de. bu durumda böyle bir birleşme imkansız görünüyor.ayrıca zaman da iyi parti'den yana zira akp ve mhp birlikte eriyorlar. millet ittifakının sıkıntısı ise tabi ki chp'nin son kurultayda da ortaya çıkan atatürkçülükten uzaklaşma eğilimi.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Ağustos 11:08
01

Recep Oğlu Şaban - ey gidi günler ey......devlet efendi kendi kazdığı kuyuya düştü....merali başına bela etti...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Ağustos 11:08


Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler