Azerbaycan ve Türkiye…

Dedi: Azerbaycan topraklarının %20’si Ermenistan işgali altında. Buna rağmen Ermeniler saldırgan tavırlarını bırakmıyor. Türkiye bu işin neresinde… D...

Dedi: Azerbaycan topraklarının %20’si Ermenistan işgali altında. Buna rağmen Ermeniler saldırgan tavırlarını bırakmıyor. Türkiye bu işin neresinde…

Dedim: Türkiye bu savaşın hem içinde hem dışında… Asker göndermek hariç (Azerbaycan’ın buna ihtiyacı yok) bütün gücünü Azerbaycan’ın emrine verdi. Azerbaycan askerlerini eğitti. Cephe savaşını öğretti. Şimdi de İHA ve SİHA’larıyla savaşı Azerbaycan’ın lehine çevirdi.

Dedi: İki Devlet-bir millet’ kavramına inanıyor musunuz? Bu hakikaten böyle mi?

Dedim: Bizim için evet… Orta Asya ve Kafkaslarda tek Türk devleti Azerbaycan değil. Ancak Azerbaycan diğer Türk devletlerinden farklı. Daha candan… Onun için ‘Can Azerbaycan’ … Azerbaycan da Türkiye gibi ‘Türk olma’ önceliğini önemseyen bir ülke. Azeriler için Türk olmak neredeyse din motifi kadar önemli. Hal böyle olunca iki halkın yakınlığı, devlet yakınlaşmasını da beraberinde getirdi.

Dedi: Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinde Türkiye bir ağabey mi? Türkiye ne derse o olur mu?

Dedim: Kesinlikle öyle değil. Türkiye, Azerbaycan’ın Türkiye’ye duyduğu yakınlıktan daha fazlasını Azerbaycan’a duyuyor. Türkiye candan ve gönülden davranıyor. Azerbaycan öyle değil. ‘Türkiye’nin bu sıcaklığına karşı soğuk durmuyor’ o kadar. Lakin sonuçta Azerbaycan Türkiye için bir sınır mesabesindedir. Özeldir… Ata yadigarı, uğruna kan dökülendir. Toprakları şehit kanıyla yoğrulan bir ülkedir.

Dedi: Yukarıda ‘ırk’ ile ‘din’ motifini mukayese ettiniz. Azerbaycan’ın Türkiye’yi her konuda desteklemediğini söylediniz. Örnek verebilir misiniz?

Dedim: Türkiye’nin yalnız Orta Asya ve Kafkasya yüzü yok. Yükü o kadar ağır ki, Balkanlar var… Ortadoğu var… Afrika var… Moro’dan Arakan’a kadar sırtında dünya Müslümanlarının yükü var. Siz istemeseniz, kaçsanız da var. Bu keyfiyet, Allah’ın Türk’e yüklediği bir sorumluluk. (En azından biz böyle bakıyoruz.) Azerbaycan böyle bakmıyor. Türkiye, Sünni İslam çizgisinde olduğu için ve Azerbaycan Şii İslam üzere yürüdüğü için Azerbaycan biraz farklı bakıyor… Kendi ilişkileri ve münhasıran ırki bağ dışında bir yakınlık duymuyor. Hata Türkiye’nin Suriye politikalarından ve ÖSO ilişkisinden rahatsız. Mesafeli duruyor.

Dedi: Çok garip ama… Dış dünya Azerbaycan’a ÖSO askerleri gittiğini iddia ederken siz farklı bir şey söylüyorsunuz.

Dedim: Aynen öyle… Aslında Şia İslam’ına bakınca bugün Azerbaycan’a ÖSO unsurları değil, Hizbullah milisleri gitmeli… Zira Azerbaycan’la aynı mezhebi paylaşıyorlar. Lakin ne hazindir ki İran, Ermenistan’a yardım ediyor. Şu yaman tabloya bakar mısınız? İran aslında bir mezhep devleti olmasına rağmen Azerbaycan’a karşı ‘ırk devleti’ olma özelliğini öne çıkarıyor. Çünkü çıkarına öyle geliyor. Azerbaycan’ın yarısını yuttuğu için böyle davranıyor.

Dedi: Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde Türkiye daha samimi görünüyor.

Dedim: Kesinlikle… Öyle de olmalı… Azerbaycan’ın, Kırgızistan’ın, Bosna’nın, Kosova’nın, Libya’nın, Suudi Arabistan’ın, Somali’nin ve Sudan’ın yanlış yapma hakkı var ama Türkiye’nin onlara yanlış yapma hakkı yok. Çünkü hepsinde yönetimler ne olursa olsun insanlar kafalarını kaldırdığında Türkiye’ye bakıyor.

Türkiye, Şeyh Edebalı’nın yaptığı devlet tarifinin karşılığıdır. Yanlış onların, doğru bizim… Darılmak onların, kucak açma bizim… Küskünlük onların, barışmak bizim omuzlarımızda… Onların hata yapma hakkı var ama bizim yok. Ufak-tefek bütün aykırılıklara yaklaşmak bizim gönül genişliğimizdir. Onların canı acıdığında bizim yüreğimizin yanması bundandır.

Orası Can Azerbaycan’dır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler