Artık uygulama zamanı!..

Bölgemizde hemen her yıl sel ve heyelanlar sonucu can ve mal kayıpları yaşanıyor. Sonrasında ise devlet tüm imkanlarını seferber ederek, afetlerde kay...

Bölgemizde hemen her yıl sel ve heyelanlar sonucu can ve mal kayıpları yaşanıyor. Sonrasında ise devlet tüm imkanlarını seferber ederek, afetlerde kaybolanları bulmak için arama kurtarma çalışmalarına başlıyor, yaraların sarılması için mücadele veriyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bundan 2 yıl önce Araklı’da 8 kişinin yaşamını yitirmesi ve 2 kişinin kaybolmasının ardından Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı. Bakan Murat Kurum yaptığı açıklamada, “Trabzon, Rize, Ordu, Giresun, Samsun ve Artvin illerinde öncelikli olarak dere yataklarında yer alan binaların tespit çalışmalarına başladık. Dere yatağında bulunan ve iklim değişikliği nedeniyle risk altında olan, acil ve öncelikli taşınması gereken 1950 adet bina tespit ettik. Riskli bölgelerde yaşayan 2000 aileyi, kentsel dönüşüm kapsamında yapacağımız konutlara taşıyacağız. Bundan böyle Karadeniz Bölgemizde dere yatakları ve riskli bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarımızı, yeni bir yol haritasıyla başlatıyoruz. İlk olarak, Trabzon Araklı merkezde tespit edilen Özgen ve Yolgören mahallesinde 200 konutun inşaatına TOKİ Başkanlığımız başladı. Bakanlığımıza bağlı TOKİ Başkanlığımız eliyle bu riskli bölgelerde 2023 yılına kadar 15 Bin konut inşa edeceğiz. Dere yatağında bulunan binaların taşınması sürecinde hiçbir mağduriyet yaşanmayacak. Taşınma ve kira yardımı başta olmak üzere her türlü desteği kardeşlerimize sağlayacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.” ifadelerini kullanmıştı.

Aradan 2 yılı aşkın bir süre geçti. 2013 yılına kadar inşa edileceği vaat edilen 15 bin konuttan kaçı yapıldı, kaç aile yeni konutlara taşındı merak ediyoruz… Konu hakkında bir araştırma yapalım dedik. Konutların akıbeti hakkında bilgi almak istediğimizde ise Trabzon özelinde yeterli Hazine arazi olmadığı gerçeğiyle karşı karşıya kaldık. TOKİ, uygun fiyata kamulaştırma yapıp, konut yapabileceği yerleri arıyormuş…

Her yıl onlarca insan sel ve heyelanlar yüzünden yaşamını yitiriyor. Afetin izlerini silebilmek için milyonlarca liralık kaynak kullanıyor. Türkiye’nin dört bir yanında TOKİ marifetiyle Millet Bahçeleri yapılıyor. TOKİ’nin kaynak sorunu varsa daha az Millet Bahçesi yapılsın, daha çok afet konutuna kaynak ayrılsın…

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesinden Prof. Dr. Hüseyin E. Çelik Hocamızın bir tespiti var. “Felaketler değil, riskler yönetilmeli” diyor. Çok da doğru söylüyor. Biz artık felaketlerin değil, risklerin yönetilmesini bekliyoruz. Sel ve heyelan bölgesindeki tüm konutların bir an evvel yeni konutlara taşınmasını ve riskli bölgelerde yapılaşmanın önüne geçilmesini bekliyoruz.

Yoksa daha çok ağıt yakar, maddi hasarların giderilmesi için milyonlarca lirayı heba eder dururuz.

Kalın sağlıcakla..

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Songül Mazlum - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler