Yaprakların alkışladığı İmamoğlu!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘Yapraklar bile beni alkışlıyor’ biçimindeki söylemi tuhafımıza gitti. Şöylesine durup gazete...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘Yapraklar bile beni alkışlıyor’ biçimindeki söylemi tuhafımıza gitti. Şöylesine durup gazete haberini bir kez daha okuduk… Evet… Yaprakların bile kendisini alkışladığını yazıyor. İmamoğlu’nun tutum ve davranışlarındaki siyasi stratejisini zaman zaman şaşkınlık yaratsa da anlayabiliyoruz. Nitekim, HDP dışındaki partnerlerini (CHP ve İyi Parti) artık önemsediğini zannetmiyoruz. CHP ve İyi Parti’yi idare eden İmamoğlu esas HDP’yi önemsiyor. Bu bir strateji ve buna birazdan döneceğiz. Lakin biz önce İmamoğlu’nun ‘Yaprak alkışlaması’ söylemini analiz etmek istiyoruz.

İnsanın hayvan ve bitkilerle olan iletişimi, daha çok ruh haliyle alakalıdır. Hayvanlarla veya bitkilerle olan iletişiminizde bir kesinlik yoktur. Oluşan refleksi siz yorumlarsınız. Ya da öyle sanırsınız. Yorum biçimi daha çok sevgi ile alakalıdır. Hayvanlar sevgiyi hisseder, ağaç ile bitkiler ise hissedemez. Siz hissederek öyle yorumlarsınız. “Ağaç yaprakları bile beni alkışlıyor” söylemi belli ki seçimden sonra gelişen bir hadise!.. Yani İmamoğlu yaprakların kendisini alkışladığını ilk kez açıkladığına göre, seçim başarısını alkışlıyorlar (!) demektir. İkincisi ise, ağaç yapraklarının geçmişten muzdarip oldukları ve İmamoğlu’nun gelişine sevindikleri için alkışladıkları anlamı çıkar!.. Bize göre her iki hal de zehirlenme halidir. Ekrem İmamoğlu, bu sözleriyle güç zehirlenmesi vakasına erkenden yakalandığını dışa vurmuş demektir.

Yaprakların alkışlaması, konuşması olmaz mı? Elbette olur. Allah dilerse yapraklar konuşur. Nitekim biz yaprakların konuşması olayını Allah Resulü ‘nü selamlamaları olayı ile biliriz. Biz yaprakların, insanlarla iletişimini Peygamber örneği ile hatırlarız. Dolayısıyla Ekrem Bey’in yaprakların alkış sesini duyması (Hissetmesi) başlı başına sorunlu bir yaklaşımdır. Sayın İmamoğlu, o mütevazı dünyasından farklı bir dünyaya savrulmuştur. Bu, vahim bir güç zehirlenmesidir.

Ekrem İmamoğlu’nun savrulması vakasını yalnızca yaprakların alkışında (!) görmüyoruz. Ekrem Bey artık kendisini o makama getiren siyasi gücü de fazla önemsemiyor. HDP dışındaki CHP ve İYİ Parti’yi idare ederken, HDP’yi her şeyden çok önemsiyor. Bize göre bu bir strateji, dışarda belirlenen bir strateji…

İmamoğlu’nu Tayyip Bey’in karşısına çıkarmak isteyen güçler, en önemli aktörün HDP olduğunu düşünüyor. CHP ve İYİ Parti Tayyip Bey karşıtlığında zaten birleşmiş. Her ikisi de iktidar bekliyor. HDP de Tayyip Bey düşmanı… Lakin gelecek kaygısı veya beklentisi diğerleri gibi değil. CHP ve İYİ Parti, HDP’den oy alsalar bile iktidara ortak etmeyecekler. Ayrıca Tayyip Bey son anda HDP’yi maniple edebilir. Dolayısıyla, iktidar beklemeyen HDP’yi elde tutmak her şeyden önemlidir (!)Bu yol haritasında yine HDP’yi öne çıkartan ikinci bir husus daha vardır. HDP, duruma bağlı olarak İmamoğlu’nu desteklemeyebilir!.. HDP, İmamoğlu’nu desteklemese tabanı tepki göstermez. Lakin CHP ve İYİ Parti tabanları İmamoğlu’nu beklemektedir. İmamoğlu HDP’nin desteğini aldıktan sonra CHP ve İYİ Parti destek sırasına geçmek zorundadır. Her iki partinin tabanları, İmamoğlu aday iken ikinci bir isme onay vermeyecektir. İmamoğlu’na yönelmek zorundadırlar. Yine bize göre stratejiyi hatırlayan Üst Akıl, olayı böyle yönlendirmiştir. Bunu gören İmamoğlu oyunu HDP ile kurmaktadır.

***

İmamoğlu’nun bu çerçevede temel stratejisi hizmet’le öne çıkmak değil, mesaj siyasetidir. Hizmetin hiçbir önemi yoktur ve önemsizdir. Hatta risk bile oluşturabilir. Dolayısıyla her gün gülerek…Restler çekerek!.. AK Parti’nin akılsız salvolarına laf yetiştirerek 4 yıl daha geçirmek… Bu arada ne yapıp yapıp mağduriyet üretmek… Ekrem İmamoğlu mağduriyet üretmeden asla seçim alamayacağını iyi bilmektedir. Tek şansı mağduriyet üretmektir. Bunun için gerekirse hakkında soruşturma açtıracak icraatlara bile girişebilir. Haklılığı veya haksızlığı önemli değil. ‘Bakın beni mağdur ediyorlar!..’ diyebilmeyi hedeflemektedir.

Ondan sonra da ‘Yapraklar bile ağladı’ diyecektir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler