Üç Elma

“Bir varmış, bir yokmuş”la başlayan ve büyük bir heyecanla dinlediğimiz masalların sonunda genellikle gökten üç elma düşerdi. Biri anlatanın, biri d...

Bir varmış, bir yokmuş”la başlayan ve büyük bir heyecanla dinlediğimiz masalların sonunda genellikle gökten üç elma düşerdi.

Biri anlatanın, biri dinleyenin, biri de masal kahramanının başına…

Aslında kimin ne muradı varsa onun başına…

Masallardaki üç elmayla ilgili çok şey duymuş olmalıyız.

Çocuklara “dalda duran üç elma” şarkısını öğretirken olayın farkında değildik. Üç elmanın çocukluğumuza ait olduğunu sanıyorduk ama yanıldığımızı görmekte gecikmedik. Meğer neymiş üç elma?

Mimar Tevfik Demir hatırlatınca, Kevser Yalçın’ın da makalesini okuyunca…

***

Birincisi?

Cennetteki yasak meyve…

Adem ile Havva’nın da bu yasak meyveyi yedikleri için cennetten kovulduğu herkesin malumu…

İkincisi?

Elma ağacının altında otururken ünlü İngiliz bilim insanı İsaac Newton’un başına düşen…

Kafasında yalnızca küçük bir şişlik oluşmaz, bazı soru işaretleri de oluşur ve böylece “yerçekimi kuvveti” literatüre girer.

Üçüncüsü?

Apple, elmanın ta kendisi… 1 Nisan 1976’da Stephen Wosniak ve Steve Jobs girişimiyle Kaliforniya’da bir garajda doğmuş…

Şaka gibi… Steve Jobs, formda kalmak için her öğün bir elma yiyormuş.

Isırılmış elma, Adem ile Havva’ya dünyanın kapılarını açtıysa bizlere de özgürlüğün kapılarını açabilir” diyormuş ve gelinen nokta ortada...

***

Birincisiyle cennetten kovulduk. İkincisiyle dünyada var olanın adını koyduk. Üçüncüsüyle kovulduğumuz yere dönüyoruz sanki

***

Herakles’e, “dünyanın ucunda, güneşin battığı yerde bulunan bahçedeki ağaçtan üç elma alıp gelme” görevi verilmesi…

Pamuk PrensesveYedi Cüceler masalında cadı kraliçenin ödül olarak ‘elma’yı sunması… İsviçre’yi, Avusturya İmparatoru 1. Albert adına yöneten Vali Gessler’in, şapkasını meydanda bir direğe astırması ve gelip geçenin selamlamasını istemesi. Selamlamadığı için tutuklanan Wlliam Tell’in, ceza olarak oğlunun başının üzerine konulan ‘elma’yıvurması… Da Vinci Şifresi’nin de “elma” çıkması boşuna değil… Ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 ve 2053 hedefleri için yeniden gündeme getirdiği “Kızıl Elma”.

*** Bilmezdik ‘elma’nın bu kadar önemli olduğunu, tarihine kısa bir yolculuk yapmadan önce…

Masalları, gökten üç elma düşürerek sonlandırmak çocuklar için muhteşem bir şölen. Aynen havaya, suya ve toprağa düşen cemre gibi… Farkları; birinin bitiriyor, ötekinin başlatıyor olması. Elma yerken, adı geçerken ya da ağacının altında otururken aklımızda bulunsun istedim. Dünyanın en çok tüketilen meyvesinin sıradan bir meyve olmadığı ortada… Hemen her bahçede yetişen, sofralarımızı güzelleştiren, iştahımızı açan ve bizim için fantastik bir ödül olan elmayı özellikle kabuğu ile tüketmemiz öneriliyor. Kırk derde deva olduğunu ise “mucize besin” diyerek anlatmaya çalışıyor uzmanlar. Çin ve ABD’nin ardından üretimde üçüncü sırada bulunan ülkemizde en kolay ulaşılan meyve yalnızca masallarda kalmıyor, masalarımızdaki yerini de alıyor.

TRABZONSPOR

Trabzonspor, bölge insanı için "yangında ilk kurtarılacak" gibi...

Tatilde "çantasına ilk konulacak"...

Sohbette “ilk konuşulacak”...

Doğarken, evlenirken ve ölürken yanında yakınında bulundurulacak...

Hal böyle olunca Bordo Mavi ya lider olacak ya da lideri kovalayacak. Biri bizim olması kaydıyla her gün gökten üç elma düşse… Trabzonspor, biz sana mecburuz ve yalnızca adın aklımızda tutulmayacak. Üç elmadan biri mutlaka sana ayrılacak.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bahaettin Kabahasanoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler