Trabzon’un acil sorunları

Hemen sadede gelelim ve konumuza geçelim. İlgili ve yetkililer, milletvekilleri de acilen bunların gereğini yapsınlar. Elimizde dev bir Trabzon sorunl...

Hemen sadede gelelim ve konumuza geçelim. İlgili ve yetkililer, milletvekilleri de acilen bunların gereğini yapsınlar. Elimizde dev bir Trabzon sorunları dosyası var. Senelerdir duyurusunu yapıyoruz. Fakat hep lafta kalıyor. Şimdi seçim arifesidir. Sanki başka zaman demokrasi ve iş yok… Bu nedenle bu dosyadan birkaç taneyi yeniden kamuoyunun bilgilerine Trabzon’un mağdur çocuğu araştırmacı bir yazar olarak arz ediyorum. Zira belki Yüce Allah ahirette bize Trabzon’un bu öksüz hâlinden hesap sormaz inşallah..

1) Trabzon’u lağım kokularından kurtarmak: Rüzgârlı havada Uzunkum’dan geçemiyorsunuz. Beşirli’de deşarj ve temizlik sistemi olmadığından 45 bin kişilik stadın olduğu Akyazı hudutları ve Beşirli Deresi’nden beri Uzunkum’a doğru şehir kokuyor. Trabzon denizi lağım suyuna dönüştü. Trabzon acilen bu durumdan kurtarılmalıdır.

2) Trafik: Şehrin sokaklarındaki kaldırım ve tretuvarlar sağdan soldan işgalde. Turistler eskiden Zağnos ve Tabakhane Vadisi mezbeleliklerini çekip aleyhte yayınlardı. Şimdi bu trafik işgalini çekip yayınlıyorlar. Çünkü şehirde sanki belediye yok. Şehre yeni bir medenî çekidüzen ve dizayn verilmeli. Avrupa’da hiç kimse cadde ve sokakları işgal edemez. Reklamını bile dükkânının iç camına taktırırlar adama.

3) Büyük bir ilim-kültür-sanat merkezi (Kültür Sarayı): Bunun için farklı olabilecek şekilde en güzel yer Avni Aker Stadı’nın yeridir. Gittiniz baktınız mı? Bir kısmı su gölü. Martılar yüzüyor. Bir kısmı dikenlik, bir kısmı hurdalık oldu. Sayın Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in altmış kişi civarındaki yazar ve gazetecilerle yaptığı toplantıda bunu dile getirdim. Fakat sonrasını bilmiyoruz. Statların park olacağı ilan edildi ama Trabzon’un başka yeri yok. Adı da Avni Aker İlim Merkezi olabilir veya Trabzonlu başka bir âlimin adı verilebilir. Hamamîzâde İhsan Bey Kültür Merkezindeki etkinliklere araba parkı olmayışı yüzünden çok sayıda insan gelemiyor. Çevresi de başka arabalarla dolu. İzdiham yaşanıyor. Böyle namüsait kültürcülük mü olur? Avni Aker stat yeri tam müsait.

4) Trabzon Parkı: Denizsiz Denizli’nin Trabzon kadar parkı var. Trabzon’da park var sayılmaz. Halk dinlenebiliyor. Tabiat ve tabii hayat alanı az. Ben aynı toplantıda Sayın Ahmet Metin Genç Bey’e Ganita’dan Beşirli’ye kadar olan demir halı saha ve binaları kaldırarak sahilin tamamen Trabzon Parkı yapılmasını teklif ettim. Halı sahaların kırsal kesimlere çıkarılmasını, çocukların da egzoz kirliliğinden kurtarılmasını istedim. Onun sonrasını da bilmiyoruz.

5) Sanayi ve fabrika: Kahramanmaraş’ta tam 10 bin, Kayseri’de tam 30 bin civarında bir tek fabrika yok. Oldu mu ya. Eski Trabzon’da vardı. Sayıp dökmüyoruz. Salnamelerde var.1903’te sanayi sergisi bile açılmış. Moloz’da çivi fabrikası bile vardı. Şimdi Moloz’a göstermelik dükkânlı cami yapılıyor. Yüce Allah’a reva mı? Şehitler için deniz içinde yapılacaktı. İtiraz eden müftü bile sürüldü. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası bu sanayisizlik sorununu çözmelidir. Birkaç fabrika hazırlatarak bütün iş adamlarımızla Sayın Cumhurbaşkanı’nı açılışlarına davet etmeli, Trabzon şahlanmalıdır. Aslına rücu etmelidir. Zira Trabzon üç darphanenin bulunduğu çok zengin bir şehirdi.

6) Demiryolu ve tren: Osmanlı ve Cumhuriyet treni 200 senedir hâlâ Trabzon’a gelmedi. Hâlbuki bu tren ve demiryolu, Roma ile Pekin arasındaki yılda 250 bin devenin geçtiği İpek Yolu’nu yeniden ortaya çıkartacağı, Trabzon’a ticarî işleklik getireceği gibi Kastamonu’dan Batum’a kadar olan Doğu ve Orta Karadeniz şehirlerini de birbirine yeniden bağlayacaktır. Bu acil sorunların kalanlarına yine devam edebiliriz. Başka söze ne hacet?

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Yazıcı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler