Trabzon'un 5 yıldır bekleyen 8 mega sorunu (2)

“Trabzon’un 5 yıldır bekleyen mega 8 sorunu” başlığımız bazı okurlarımızdan ‘5 yıl değil 15 yıldır bekliyor’ biçiminde eleştiri aldı. “Güney Çevre Yol...

“Trabzon’un 5 yıldır bekleyen mega 8 sorunu” başlığımız bazı okurlarımızdan ‘5 yıl değil 15 yıldır bekliyor’ biçiminde eleştiri aldı. “Güney Çevre Yolu 15 yıldır bekliyor. Demiryolu 30 yıldır bekliyor” biçimindeki eleştirilere katılmakla birlikte Yatırım Adası (Lojistik), ikinci devlet üniversitesi, Havalimanı ikinci pisti ve Şehir Hastanesi projelerinin geçmişi 5 yılla sınırlı.

Biz 8 mega sorundan üçüncüsü olarak nitelendirdiğimiz Yatırım Adası’yla devam edeceğiz.

Arsin Yatırım Adası: Trabzon 1 yıl öncesine kadar son 4 yılını Lojistik Merkez’i tartışarak geçirdi. Sürmene Çamburnu’na kurulması planlanan Lojistik Merkez son anda Of/İyidere vadisine kaydı. Oluşan tepkiler üzerine dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, DOKA ve TTSO’nun birlikte hazırladığı Arsin Yatırım Adası’na onay verdi. Ancak bu mega projeyi takip eden siyasetçimiz olmadığı için hala bir mesafe alınamadı. Halbuki bir yanda İyidere Lojistik üssü, diğer yanda Arsin Yatırım Adası’nın karayolu bağlantıları (Ovit ve Zigana) yapılıyor. Demiryolu bağlantısı da gerçekleştiğinde bölge tam bir lojistik üs haline dönüşebilecektir. (Bölgede Üçüncü Lojistik üs inşallah Tirebolu’ya kurulur.)

Havalimanı İkinci Pisti: Trabzon Havalimanı ikinci pisti projesi son 5 yılın en önemli beklentilerinden biridir. Bu beklentimize de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Trabzon’da onay vermiştir. İkinci gelişinde, ‘sözlerimin arkasındayım’ demiştir. Ne hazindir ki, bu proje de Yatırım Adası gibi siyaseten takip edilmemiştir. Şimdi yeniden, ‘İkinci pist mi, yeni bir havalimanı mı? tartışması başladı. Tıpkı, hazır proje 10 yıldır beklerken ‘Güney Çevre Yolu, Beşikdüzü’nden Of’a yapılmalı’ yeni önerisinde olduğu gibi. Biz projenin bir an evvel başlamasından yanayız. Sözü verilmiş ikinci pist pahalıysa söz verenlerin sorunu!.. Sözü alınmış bir projeyi ortadan kaldırıp, ‘Yeni bir havaalanı’ projesi ne zaman sonuçlanabilir? Böylesi bir projeyi de klasik, ‘Tartışan şehir Trabzon’ anlayışına kurban etmeyelim. Zira biz biliyoruz ki, bu şehirde projeleri tartışarak sonuçlandıramıyoruz, tam aksine ortadan kaldırıyoruz.

İkinci Devlet Üniversitesi: İkinci Devlet Üniversitesi Projesi bizim ürettiğimiz değil, hakkımız olan ancak alamadığımız bir projedir. 2010 yılında 6 Büyükşehir’e ikinci devlet üniversitesi verildiğinde Trabzon es geçildi. Kriter, üniversitenin öğrenci sayısının 50 bini geçmiş olmasıydı. Trabzon bu kritere uyuyordu. KTÜ’de 55 bin öğrenci okuyordu. Ancak yeni bir kriter eklediler. ‘Büyükşehir olma’ şartı getirip, ‘Büyükşehir olunca Trabzon’a da verilecek’ dediler. Trabzon Büyükşehir oldu ama verilmiyor. 50 bin öğrenci kriterini tutturan bugün 4 vilayet var. Trabzon, Sakarya, Kocaeli ve Denizli. Ne gariptir ki, Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu, ikinci üniversite sözünü Hatay’a verdi. Trabzon bu dönem hem ikinci devlet üniversitesi, hem ikinci bir vakıf üniversitesi ile mutlaka buluşmalı.

Şehir Hastanesi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Trabzon’a geldiğinde 14 vilayette şehir hastaneleri kuracağını, Trabzon’un da bunlardan biri olacağını söyledi. Şehir Hastaneleri 2050’lerin vizyon projesi. Hele hele Arap Turizmi iddiasındaki Trabzon gibi bir bölge merkezi için daha elzem. Ne yazık ki bizim yetkililer hiçbir çalışma yapmadı ve yapmıyor. ‘Bizim yatak kapasitemiz yeterli, Fatih Hastanesi büyütülsün yeter’ diyor. Bunu kabul etmeyeceğiz. Trabzon’un bugününe bakılarak değil, 40 yıl, 50 yıl sonrasının hesabı yapılmalı. Bu kentin Şehir Hastanesi’ne kavuşması gerektiğinde ısrar edip bunu gerçekleştirecek siyasetçiyi bekleyeceğiz. Belki de beklediğimiz o siyasetçi meseleyi kafasında çoktan halletti. Ve dileriz karşımızda...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler