Trabzon’u aslına rücu’ ettirme çalışmalarından birkaç örnek

Herkesçe malum olduğu üzere Onur Defterleri, bilhassa çok önemli resmî ve özel sergilerde, açılışlarda ziyaretçilere ve konuklara o günün anısına yazı...

Herkesçe malum olduğu üzere Onur Defterleri, bilhassa çok önemli resmî ve özel sergilerde, açılışlarda ziyaretçilere ve konuklara o günün anısına yazı yazılan ve zamanla tarih olan hattâ tarihe geçen çok değerli hâtıra defterleridir. Biz de araştırmacı olarak eski muhteşem Trabzon’umuza ait onur defterlerinden aldığımız bilgi ve belgeleri görsel olarak okuyucularımızın bilgilerine sunacağız. Takdir ve tercih siz okuyucularımızındır. Bu nedenle bu asla rücu hareketini çok beğeniyorum. Bunun için birkaç uyanışa dikkat çekmek istiyorum:

1) Trabzon Dernekler Federasyonunun çalışmaları:19-23 Eylül 2018 tarihleri arasında İstanbul yeni kapıda Onuncusu yapılan Trabzon Günleri ve Trabzon’un Fethi törenleri Trabzon’u aslına rücu’ ettirme çalışmalarının en güzellerindendir. Gerek konferanslar, gerek Trabzon ürünlerini tanıtma, gerek Trabzon’un fethini Fâtihin metfun olduğu şehirde huzurunda anma, gerekse yazarlara stant vermek, sergi açtırmak, Trabzon’daki tarihî eserlerin müzesini kurmak, kemençe ve horonuyla neşelenmek, Valilik, Belediyeler ve İl Kültür Müdürlüğüne, Trabzon yazılı ve Görsel Basınına ve diğer kurum ve kuruluşlara stant vermek gibi başarılar Trabzon’un aslına rücu’ etme çalışmalarında yüz akı olmuştur. Çünkü bugüne kadar Trabzon’da hiçbir Kültür müdürü yazarlara İstanbul’da stant verememiştir. Fakat Trabzon Dernekler Federasyonu ise meccanen vermiştir. Bu nedenle Trabzon Dernekler Federasyonumuz yönetimini ve ekiplerini tebrik ediyorum.

2) Trabzon Yazarlar Derneğinin ve Trabzon Yazarlar Platformunun çalışmaları da Trabzon’un asla rücu’ etmesine esas teşkil etmektedir. Zaten Trabzon Dernekler Federasyonunun en büyük ve en önemli yardımcılarıdırlar. Şimdiye kadar Belediyeler Trabzonlu yazarları Büyük kitap şölenlerinde Hamamizade Kültür Merkezinde tuvaletlerin önüne atarken şimdi platform olunca en baş yerlerde stant vermektedirler. Trabzon Yazar Dernekleri pek yakında Konfederasyon olacaktır ve Trabzon’u aslına rücu ettirme çalışmalarını daha aktif destekleyeceklerdir.

3) Trabzon’da Anadolu Basın Yayın Birliği kurulmuştur. Pek yakında hizmet ödülleri töreni yapacaktır. Zira, Anadolu’da Basın Yayın işi ilk defa 1865 yılında Trabzon Valiliği tarafından Orta hisarda kurulmuştur. En güçlü Anadolu basını da Trabzon’dadır. Bu nedenle Trabzon’da bu aslına rücu’ etme çalışmalarına resmî ve özel tam destek verilmesini istiyoruz. Aksi halde eski Dünyaca meşhur Trabzon daha beter hüsranlar yaşayacaktır. Yüce Allah korusun.

4) Trabzon Sanatevi, 17-21Ekim 2018’de 10.Uluslararası Sanat Günlerini gündeme getirdi. Bu da Trabzon’u eski Dünyaca meşhur Sanat Şehri Oluşu zamanlarındaki gibi tanıtma ve asla rücu’ çalışmasıdır.

5) Bilgin Aygün Bey’in başında olduğu Trabzon Derneği ve Vakfının Ankara’daki Trabzon Günlerine de Trabzon Valisi Alaaddin Yüksel Beyin Ankara Valiliği zamanı katıldım.22 Trabzon Vilâyet Sâlnâmelerini Osmanlıcadan günümüz Türkçesine aktarma ve yayınlamaları her türlü takdir ve tebrike lâyıktır. Trabzon’daki her türlü tarih-Kültür-Sanat ve İlim hareketlerine destek veren eski Bakanımız Sayın Faruk Özak Bey de bu asla rücu’ hareketinin mimarlarındandır.

6) Trabzon Ortahisar Tarih Müzesinin Ortahisar Saray Atik Sokak’ta, Trabzon Büyükşehir Müzesinin Maraş Caddesi’nde Merkez Bankası yerinde, Trabzon Edebiyat Müzesinin Ortahisar’da Kanuni Vakfı ve evi yanında açılmaları, Trabzon Liselerinden Yetişenler Cemiyetinin Maraş Caddesindeki yerindeki çalışmaları, Akçaabat Belediyesinin Akçaabat Sempozyumları da kendi çapında Trabzon’un asla rücu’ hamlelerinin en güzel örneklerindendir. Ne var ki bu Trabzon’u aslına rücu’ ettirme hamleleri asıl Trabzon’da tarih, ilim, kültür, sanatın yanında, siyaset, sanayi, iş, turizm, sağlık, spor, basın- yayın ve kalkınma konularında öncelikli olarak gerçekleştirilmelidir. Bizler Trabzon sevdalıları olarak bu konuda Trabzon sevdalısı öğrenciler, yazarlar, okuyucular yetiştirmekteyiz. Gelecekte Trabzon’un yine ilmen aslına tam olarak rücu’ edeceğine o eski müstesna şöhretine ulaşacağına inanıyoruz ve gereğini yapmaya çalışıyoruz. Başka türlü dünyada diğer milletlerle ve şehirlerle rekabet yapılmaz. Hayırlarda yarışılmaz. Şimdiden kutlu ve mutlu olsun.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Yazıcı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler