Trabzon’da en büyük 3 arazi

TRABZON’UN kullanıma müsait ve en büyük üç arazisi var. Üçü de atıl vaziyette ve şehrin çıtı çıkmıyor. Ne siyaset, ne STK’lar; “Ne oluyor da bu kadar...

TRABZON’UN kullanıma müsait ve en büyük üç arazisi var. Üçü de atıl vaziyette ve şehrin çıtı çıkmıyor. Ne siyaset, ne STK’lar; “Ne oluyor da bu kadar büyük alanlar böyle atıl bekletiliyor? Bunların arkalarında kimler duruyor?” sorularını sormuyor.

1-Sürmene Tersane Alanı: Toplam 250 bin m2… Nur Gemicilik’e tahsis edilmiş. Nur Gemicilik bu alanı alırken 2016 yılı sonuna kadar 2800 istihdam oluşturacaktı. Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün’ün ifadesiyle 2 hangar yaptı ve 1 bekçi istihdam ediyor. Peki Büyükşehir müsaade eder mi? İşin arkasında eski vekilimiz Prof. Dr. Cevdet Erdöl var. Dolayısıyla Orhan Bey’in müdahalesi ve hassasiyeti daha bir önem arz ediyor. 50 milyon dolara doldurduğunuz alan 49 yıllığına Nur Gemicilik’e çimento deposu olarak mı verildi? Şehirden ses seda çıkmıyor.

(DKİB Başkanı A.Hamdi Gürdoğan hariç. İkinci bir Gürdoğan yok!..)

2- Yalıncak eski Köy Hizmetleri Alanı: 15 bin m2. Denize sıfır arazi. Eski Bakan Erdoğan Bayraktar döneminde yani 5 yıl önce otel yapılacak gerekçesiyle 49 yıllığına tahsis edildi. 5 yıl çivi çakılmadan devletin arazisi elde tutuldu. Trabzon’da kimse ‘Bu arazi niye böyle atıl bekliyor?’ diye sormadı. Milletvekillerimiz de hiç oralı olmadı. En sonunda bu arazi 8 milyon liralık bir bedelle Arap bir ortağa devredilmiş. Kimse bir şey bilmiyor. Hiçbir bilgiye ulaşılamıyor. Kimse çıkıp bir açıklama da yapmıyor. Hazine arazisini sıfır liraya tahsis alıp 5 yıl sonra satıp milyon dolarlar kazanıldığı iddia ediliyor.

Şehirden ses seda çıkmıyor. Hemen yanında Avrasya Üniversitesi 20 milyon liraya aldığı alanda 2 fakülte oluşturdu ve şehre artı değer katıyor. Avrasya’ya 20 milyon liraya satılan arazinin eşdeğeri bedava verilmiş ve hala atıl bekliyor. Şehirde kimsenin çıtı çıkmıyor.

3- Akyazı’da 261 bin m2 arazi. İpekyolu adıyla hayal kırıklığı yaratan ve kağıt üzerinde bir üniversite kuruluyor. 7 yıl önce 261 dönüm arazinin üstüne konuyor. Milyonlar topluyor, araziyi elinde tutuyor ve şehir susuyor. Arazi geri alınmıyor. Büyükşehir oralı olmuyor. Vekiller hiç duymuyor. Yatırım yapmak isteyenler ise yer arıyor. Nasıl olacak bu iş?

****

Trabzon’un üç büyük arazisi rant aracı olarak atıl vaziyette beklerken ve sokakta binlerce işsiz gezerken… İşadamları ‘Yer gösterin yapalım’ derken bu iş kiminle olacak? Kime seslenip de ‘Arazilerimizi geri alın’ diyeceğiz. Birini eski vekil tahsis ettirdi. Birisi eski bakan tahsis ettirdi. Ötekini yine dışardan başka bir bakan tahsis ettirdi. Hal böyle olunca siyaset irade koyamıyor. Araziler geri alınamıyor. Tahsis ettirenler biz inanıyoruz ki, ‘Yatırım olacak’ diye ön ayak oldular. Peki yatırım gelmeyince neden sessiz kalıyorlar?

Bu işi Cumhurbaşkanına iletmek lazım. Sorumluluk alan bir STK’nın rapor hazırlayıp Cumhurbaşkanı’na iletmesi lazım. ‘Böyle her şey de Cumhurbaşkanına gider mi?’ demeyin. Kimse müdahale etmeyince ve herkes ‘Bana ne?’ deyince son çare Külliye… Yoksa Trabzon’un bu üç arazisi 5 yıl, 10 yıl, 15-20 yıl daha böyle atıl kalacak. İşadamları da yatırım için arazi arayacak. Yaşadığı şehir adına rahatsızlık hisseden bir STK arıyoruz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler