Trabzon ve 31 Mart seçimleri (1)

Trabzon’da ilçeler bazında henüz başkan adayları belirlenmedi. 1-2 kritik ilçe dışında yarış başladı, diyebiliriz. En azından AK Parti adayları artık...

Trabzon’da ilçeler bazında henüz başkan adayları belirlenmedi. 1-2 kritik ilçe dışında yarış başladı, diyebiliriz. En azından AK Parti adayları artık sahada olacaklardır. Seçimlere 70 gün kala (biraz uzak da olsa) bir değerlendirme yapmak istiyoruz. Henüz ilçelerde anket çalışması yaptırmadık. Bugünkü değerlendirmemiz bugüne kadar takip ettiğimiz siyasi gelişmelerin bizde oluşturduğu kanaatten ibarettir. Bugün Büyükşehir ve Ortahisar’ı değerlendireceğiz. Yarın ise diğer ilçeleri…

Büyükşehir: AK Parti adayı Murat Zorluoğlu’nun seçilmesinde bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz. Ancak Cumhur İttifakı’nın 2018 Haziran’ındaki toplam oylarından ciddi bir düşüş yaşanacağına inanıyoruz. Bu düşüş tek başına sayın Zorluoğlu ile alakalı değil. Genelde bir düşüş bekleniyor. Burada önemli olan, adayın genel düşüşün altında mı yoksa üstünde mi kalacak olması. Henüz seçim startı verilmedi. Lakin bugüne kadarki çalışma ve propaganda ivmesiyle Sayın Zorluoğlu’nu bu düşüşü azaltacak bir çalışma içinde göremedik.

Millet İttifakı’nın adayı Atakan Aksoy, Zorluoğlu’nun rakibi sayılmaz. Siyasete ilgili lakin siyaseti okuyamıyor. Trabzon sorunlarını içselleştirmiş ancak stratejik hiçbir adım atamıyor. Anlattıkları kentin beklentileri değil. Zaten bize göre propaganda sorunu yaşıyor. Buna rağmen ciddi oy alacağına inanıyoruz. Lakin bu oy oranı aday ve propaganda yönetiminden kaynaklı değil. Tepki oyları… AK Partiye tepki… Adayına tepki… Ekonomik tepki… Cumhur İttifakına tepki… MHP’nin duruşuna taban tepkisi… Bu tepkiler Aksoy’a oy olarak dönecek diye düşünüyoruz.

+++

Ortahisar Belediyesi… Bugünkü tabloda benzer ekonomik tepkilerin Ortahisar’da da yaşanacağını... Ancak Başkan adayı A. Metin Genç’in bu tepkileri önemli ölçüde tolere edeceğini gözlemleyebiliyoruz. CHP ve İyi Parti uzun süre Ahmet Metin Genç aday yapılmayacak diye bekledi. Ancak hayal kırıklığı yaşadılar. Onlar, “Gümrükçüoğlu ile Genç anlaşamadı. Erdoğan ikisini de silecek.” diye bekledi. Lakin Erdoğan Genç’i feda etmedi. Söz buraya gelmişken olaya vakıf bir yetkiliden dinlediğimiz Ahmet Metin Genç hikâyesini bir kez daha nakletmek istiyoruz. (Daha önce yazmıştık.)

Cumhurbaşkanı’nın önüne büyükşehir adayı olarak iki isim gitti. Mazhar Yıldırımhan ve A. Metin Genç… Erdoğan, Genç’in dosyasını; “Ahmet’i Ortahisar’dan almayın. Ortahisar bizim için önemli. Ortahisar’ı riske atmayın.” İfadeleriyle iade etti. Dolayısıyla Genç’in toplumdaki karşılığını Sayın Cumhurbaşkanı da biliyor. Genç’i en başından bu yana Ortahisar için bekletti.

***

Değer verdiğimiz… Birikimini çok önemsediğimiz… ilkeli duruşu ve dürüstlüğünü takdir ettiğimiz Trabzon mimarlar Odası Eski Başkanı Salih Akyüz’e rağmen Ortahisar adayı A. Metin Genç’in seçimden net bir başarıyla çıkacağını düşünüyoruz. Diğer ilçelerde ve belki Büyükşehirde bile AK Parti adaylarına blok oy vermeyeceğine inandığımız MHP tabanının Ortahisar’da Genç’e yöneleceği kanaatindeyiz. Ayrıca 31 Mart seçim sonuçlarından özellikle ittifaklar adına çok siyasi dersler çıkacağını düşünüyoruz.

Yarın; Trabzon’un diğer ilçelerinde yaşanabilecek yarışlara ilişkin görüşlerimizi kaydedeceğiz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler