TRABZON'UN SORUNLARINA DEVAM... TRABZON İL HALK KÜTÜPHANESİ KURULUŞ ALANI İHTİYACA CEVAP VERMİYOR

Trabzon Dünya tarihinde ikinci İstanbul olarak Batum’dan Kastamonu’ya kadar kütüphaneleriyle meşhurdu. Bugün dahi Türkiyenin yedi kültür şehrinden bir...

Trabzon Dünya tarihinde ikinci İstanbul olarak Batum’dan Kastamonu’ya kadar kütüphaneleriyle meşhurdu. Bugün dahi Türkiyenin yedi kültür şehrinden biridir. Üç Üniversitesi ,birçok Fakülteleri, Yüksek okulları vardır. Türkiye tarihinde nüfusunun üçte biri daima öğrenci olan bir şehirdir. İki bincivarında yazar,şâir,çizer ve sanatçı yetiştirmiştir.Bunların bin civarında kadarı Ansiklopedilere geçmiştir.Kütüphanesi Cumhuriyetin ilk yıllarında Meydanda bugünkü Gazeteciler Cemiyetinin tarihî binasında idi.1960’lı yıllarda ortaokul öğrencis i iken orada çok çalışmalar yapmıştım.Sonradan Gülbahar Hatun Mahallesine(Ataparka ) taşındı.Engüzel devrini Akademisyen Kütüphaneci Murat Yüksel devrinde yaşadı.Fakat şimdiki müdürü Ahmet Akgün beyle zirveye ulaştı.

Trabzonda uygulamalı çok güzel hizmetler yapmaktadır.Konferanslar,Paneller,KitapSergileri..Şiir gün ve geceleri .Öğrencilere okumayı yazmayı,kütüphaneye gitmeyi sevdirme çalışmaları her türlü takdir ve tebrike değer.Fakat kütüphanenin kuruluş alanı daha geniş olsa daha güzel hizmetler verecektir.Trabzonun ilmî ihtiyaçlarını karşılayacaktır.Eski Kültür Bakanlarımızdan Ertuğrul Günay Trabzonun otuz kütüphanesin onbeşini de kapatınca ve de reyonları da iptal ettirince mevcut kütüphane ihtiyaçlarını karşılayamaz olmuştur.HalbukiTürkiyenin başka şehirlerinde Trabzondakinden da ha büyük,geniş alanlı ve kapsamlı kütüphanelere sahiptir.Meselâ:MalatyaKütüpnesi beş dönüm ;Sivas İlimiz yaklaşık yedi dönüm kütüphaneye sahipken Trabzonun bu birkaç yüz(!?)metre kare halde olması “OKU” emrini veren Yüce Allaha ve münevver Trabzon halkına reva mıdır? Bu kütüphane sorunlarını kim çözecektir?

T.C. Kültür Bakanlığımız “YER VERİN YAPALIM” diyor.İstimlak parasından kaçar oldular.Başka konularda istimlak parası var.Denize bile stadkurdular.Amma Kütüphaneye gelince yok.Halbuki Kütüphaneler milletleri n hafızalarıdır.Kütüphanesiz milletler hafızasını kaybetmiş gibi sorunlu olurlar.Akılsız ve ilimsiz kalırlar.Kültür Bakanlığımıza bağlı Akyazı Kütüphanesinin de Anap devrinde yapılan,sonra altından su çıktığı için yıkılan kütüphane binası da aynı şekilde yeniden yapılmamıştır.Kitaplar Sağlık Ocağında bir odada hapistir.Ortahisar belediyesince ve Trabzon İl Kültür Müdürlüğünce Kültür Bakanlığımıza durum bildirildiği ;Bakanlıktan Trabzona gelen ilgili ve yetkililere de özellikle bildirildiği halde aynı gecikmeler devam etmektedir.Trabzona Cevap bile verilmemiştir.Resmenbellidir.Halbuki devletten maaşlar alınmaya devam edilmektedir. Akyazı Ve Trabzon Kütüphaneleri yanındaki Yanındakiokul öğrencileri de mağdur durumda bırakılmıştır.Neden? Bütün olanlar nedeniyle artık bir an önce bu sorunlar yok edilerek öğrenciler,okuyucular ve Kütüphaneciler çağın ihtiyaçlarına göre yeni geniş kütüphanelerine kavuşmalıdırlar.Aksi halde yetersiz kütüphanecilik Trabzonun tarihteki büyüklüğüne Kültür Bakanlığımızın çağdaş statüsüne ve kariyerine yakışmamaktadır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Yazıcı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler