Trabzon Şehir Tarihinin En Büyük Olayı: Muhibbî Edebiyat Müzesi

Yakın zamanlarda tarih, kültür, sanat ve turizm yönünden Trabzon’da çok önemli, olmazsa olmaz olaylar olmaktadır. Meselâ Trabzon Ortahisar Tarih Müzes...

Yakın zamanlarda tarih, kültür, sanat ve turizm yönünden Trabzon’da çok önemli, olmazsa olmaz olaylar olmaktadır. Meselâ Trabzon Ortahisar Tarih Müzesi, Büyükşehir Müzesi ve Trabzon Muhibbî Edebiyat Müzelerinin kurulması… En sonra kuruldular ama yine de antik saymak lâzımdır. Çünkü çok geç kalındı. Eskiyi anlatmaktadırlar. Atîdeki mazi, mazideki atî misali… Bunları kuranları Trabzonlu olarak canı gönülden tebrik ediyorum ama illâ da ve özellikle Muhibbî Edebiyat Müzesinin kuruluşunu ne kadar takdir ve tebrik etsek azdır. Çünkü:

1) 1865’te Anadolu’da ilk matbaa Trabzon’da kuruldu. Bu bakımdan Trabzon okuryazarlıkta, eser vermekte, yazar, şâir, sanatçı, gazeteci yetiştirmekte, ilim erbabı olmakta Anadolu’da en birinci şehir oldu. Ölü ve diri 2000 civarında yazarı, şâiri, sanatçısı ansiklopedilere geçmiştir. Dünya çapında tanınanları var. Trabzon’u tarihte asıl Trabzon yapan bunlardır. Bu okumak yazmak, eser vermek olayı hiç küçümsenemez. Zira Mukaddes dinimiz İslâm’ın mukaddes kitabı Kur’ân-ı Kerim’in ilk emri “OKU”dur. Bu aynı zamanda “YAZ” demektir. Çünkü yazılanlar okunur.

2) Muhibbî hem “Sevenler” demek hem de Trabzonlu Cihân hükümdarı Muhteşem Kanûnî Sultan Süleyman Han’ın edebî lakabı. Bu isim de hem mahallî hem millî ve hem de beynelmilel manada çok yakıştı.

3) Kütüphaneler milletlerin hafızaları olduğu gibi müzeler de Milletlerin kafası (başı) ve beynidir. Kütüphanesizler hafızalarını kaybetmiş milletler misali ilimden mahrum olurlar ama Müzesizler de başını ve beynini kaybetmişler durumuna düşerler. İşte bu yeni müzelerin açılmasının değeri asıl bu varlıktadır. Demek ki bundan sonraki nesiller vaktiyle matbaayı Anadolu’da ilk kuran Trabzonlular misali bu müzelerle yeni büyük adamların yetişmesine vesile olacaklardır. Böyle bir uyanış ve gelişme takdir ve tebrik edilmez mi? Kutlanmaz mı?

Bu nedenle Ortahisar Tarih Müzesini ve Maraş Caddesi’ndeki Büyükşehir Müzesini kuranları bizzat takdir ve tebrik ettiğimiz gibi; bu Ortahisar Muhibbî Edebiyat Müzesini kuran başta Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Ali Ayvazoğlu ve Trabzon İl Halk Kütüphanesi Müdürü Sayın Ahmet Akgün beyleri ve de onların bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığımızın emeği geçenlerini de aynen takdir ve tebrik ediyorum. Asıl Trabzonluluk işte böyle olur. Dileriz ki ileride Trabzon daha büyük ilim, kültür, Sanat gelişmelerinin de şehri olur. Zira Trabzon M.Ö. Anadolu’nun başkenti bir şehirdi. Tarihte ikinci İstanbul’du. Asrımızda İstanbul Avrupa’nın Kültür Başkenti seçildiğine göre yine bu tarihin devamı olarak Trabzon da yine Kültürde ikinci başkent olmalıdır. Bu en acil olan davamızdır. Bunu sanayideki gelişmeler takip etmelidir. Başka türlü Trabzon daha çok geri gider asla aslına rücu’ etmez. Trabzonspor’un durumundan bile bu bellidir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Yazıcı - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler