Suriyelilere kafayı takmak!

İYİ Parti Ortahisar İlçe Başkanı Muhammet Erkan, son zamanda Suriyeli mültecilerle ilgili tuhaf bir dil kullanıyor. Ötekileştirici bir üslupla ve sank...

İYİ Parti Ortahisar İlçe Başkanı Muhammet Erkan, son zamanda Suriyeli mültecilerle ilgili tuhaf bir dil kullanıyor. Ötekileştirici bir üslupla ve sanki mülteciler ülkemizi zorla işgal etmiş gibi ifadelere yer veriyor. Erkan, bir siyasetçi olarak bilmeli ki bu saldırgan üslupla kendisi gibi düşünmeyenleri incitiyor.

Şimdi tatsız ve yakışıksız ifadeleri ele alalım.

“Dünyanın akıllısı biz miyiz de Suriyelilere kucak açtık!”

“Bir milyon Suriyeli çocuk 10 yıl sonra ne olacak? Dünyayı yakarsa garibanlar ve cahiller yakar.”

“Bütün millet ayağa kalkmalı ve Suriyelileri geldikleri gibi geri göndermeliyiz!”

“Katar, Mısır ve Arabistan Müslüman devlet değil mi? Neden Suriyelilere 1 lokma ekmek vermezler?”

“Suriyeliler konusunda anket yapıp karar verelim.”

***

Suriye, Türkiye’nin komşusu... Suriye, Türklerin eski toprakları... Çanakkale Şehitliği’ni gezdiğinizde Hama’dan, Halep’ten, İdlib’den yüzlerce şehidin ismiyle karşılaşırsınız. Onlar farklı ırktan da olsalar bizim kardeşlerimiz. Ortak bir tarihin ve ortak bir coğrafyanın insanlarıyız. Hepsinden öte biz aynı ümmetin mensuplarıyız. Suriyeli, Türkiyeli, Yemenli, Malezyalı, Pakistanlı, Özbekistanlı ve Azerbaycanlı... Kardeşlik hukukuyla ezelden bağlanmış ve birbirinin derdi ile dertlenilmesi emredilen bir davanın farklı kavimleriyiz. Devletler olarak değil, insanlar olarak böyleyiz.

Dünya görüşümüz bize Ensar/Muhacir anlayışını öğretti. Tarihimiz bize Türk’ün her daim mazlum ve mağdurun yanında olduğunu öğretti. Müslüman Türk’ün bugün Suriyeli mültecilere kucak açarak dünyada en şerefli ve saygın millet olduğunu gösterdi. Mültecileri bizim başımızın belası olarak görmek Alman, Fransız, İngiliz vatandaşının bakışıyla aynı bakıştır. Bu bakış açısı çarpıktır. Türk olmanın ve Türk’ün taşıdığı sorumluluğun farkında olmamaktır.

Suriye insanının bir kısmının oluşturduğu sorunlar kadar diğer kısmının bu ülkeye kattığı artı değerler de vardır. Maddi ve ticari bağlamdaki katkılarını sanırız Sayın Erkan görmezden geliyor.

Bugün Suriyeliler için harcadıklarımız ise milletin bağışları ve Avrupa Birliği fonlarından alınan paralardır. Velev ki bizim bütçemizden de harcanmış olsun... Bu büyük kucak açış, gelecekte ülkemize çok büyük katkı sağlayacaktır.

Türkiye artık küresel bir aktördür ve dünyaya açık bir ülkedir. Ne mutlu bize ki Türkiye aynı zamanda bir göç ülkesidir. Tarihten bu yana en büyük özelliklerinden birisi göç almasıdır. Bu olgu, toplumsal çeşitlilik bakımından artı bir değer, artı bir güçtür. Çeşitlilik bu ülke ve geleceği için büyük bir şanstır. Buradan bakıldığında ve insanlara ırksal yaklaşılmadığında Sayın Erkan’a cevap verelim:

“Evet... Dünyanın en akıllı ve en şanslı ülkelerinden biriyiz. Allah, bu millete hep yardım etmiştir. Çünkü bu millet de hep mazlumlara yardım etmiştir.”

“10 yıl sonra 1 milyon Suriyeli çocuğun ne olacağından hep beraber endişe edelim. Edelim etmesine de onları sınır dışı ederek değil, sorunu eğitimle hâlledip insanlık borcunu yerine getirerek çözelim. Onları eğitelim.”

“Bütün milletin ayağa kalkarak ‘Suriyeliler dışarı!’ demesi, Türkiye’nin bitmesidir. Madden ve manen tükenmesi demektir. Esat da bunu istiyor.”

“Katar, Mısır, Suudi Arabistan da devlet... Ama öylesine devletler. Türkiye ve Türkler ise imparatorluk merkezi olmuş cihanşümul bir davanın temsil iddiasındadır. Mukayese çok absürt ve basittir. Unutmamalıyız ki oralar daha önce Türklerin eyaletiydi.”

“Suriyeliler konusunda anket yapılamaz. Zira insan hakları ve insanların yaşamı anketlere sığmaz.”

Sayın Erkan, bırakınız Suriyelileri ötekileştirmeyi... Trabzon’un Ortahisar ilçesinde Suriyeli sorunu yok. Derdiniz nedir sizin? Suriyelilere kafayı takmak nasıl bir şeydir?

Yardım yapmıyorsanız yapmayınız. Lakin oturduğunuz koltuğu kullanarak bir nefret politikasından lütfen kaçınınız.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

02

yasar - mükemmel yazı olmuş elinize sağlık üstad. faşist dil kullanan ilçe başkanı insanlıktan nasibini almamış.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Aralık 11:01
01

Cevdet AYVAZ - Allah sizden razı olsun.ümmetin birlik ve beraberliği ve kardeşlik hukukunu hatırlatn bu mükkemmel yazıyı yazdığınız için sizlere sonsuz teşekkürlerimi iletmek istiyorum.Allah sizden razı olsun.saygılarımla.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Aralık 11:01


Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler