Çarşıbaşı ‘Sırat Köprüsü’nden geçecek

AK Parti ile MHP arasındaki yarışa şimdi İYİ Parti de dâhil oldu

Trabzon’da 2019 Yerel Seçimlerinde sonuçları en çok merak edilen ilçelerden biri olan Çarşıbaşı, âdeta ‘Sırat Köprüsü’ gibi bir seçim yaşayacak. Zira son iki seçimde MHP’nin önünde seçimleri kazanmakta zorlanan AK Parti’yi yine zor bir seçim bekliyor. Ancak bu kez devreye İYİ Parti de girecek. CHP ile İYİ Parti arasında ittifak olabileceği gibi AK Parti ile MHP arasında da ittifak olabilir. Çarşıbaşı bağımsız bir adayı da karşısında görebilir. Çarşıbaşı’nda seçmenin önemli bir bölümü aldığı hizmetlerden memnun değil. Açıkçası ilçeyi yönetenler de gelişmelerden pek memnun değil. Çarşıbaşı Belediye Başkanı Coşkun Yılmaz iki dönemdir belediye başkanlığı yapıyor. Genel kanı birinci dönem sergilediği performansı ikinci dönem sergileyemediği şeklinde. Elbette bunun gerekçeleri vardır. Bazı projeler konuşuldu ancak henüz somut bir adım atılmadı. 2009 seçimleri AK Parti için ilçede dönüm noktası oldu. İlçede seçimi almak oldukça zordu. Zira 5 dönemdir belediye başkanlığı yapan Mehmet Turan, yeniden aday olunca bir önceki seçimleri 5-6 oyla kaybeden AK Parti iyi bir adayla yola çıkmak istedi. Sancılı bir süreçten sonra ANAP’ta siyaset yapan ilçe esnaflarından Coşkun Yılmaz’da karar kılındı. Yılmaz bin 502 oyla seçimleri kazandı. MHP’nin adayı Ahmet Çakır ise bin 253 oy aldı. Mehmet Turan ise bin 185 oyda kaldı. 2014 seçimlerinde ise AK Parti Coşkun Yılmaz’ı yeniden aday gösterdi. Bir önceki seçimi kıl payı kaybeden MHP de yeniden Ahmet Çakır’ı denedi, ancak büyükşehir sisteminin gazabına uğradı. İlçe merkezinde AK Parti’yi mağlup eden MHP, kırsaldan gelen oylarla yenilgiye uğradı. AK Parti 5 bin 414 oy alırken MHP ise 4 bin 225 oyda kaldı. Çarşıbaşı’nda 2019 Yerel Seçimlerine işte böyle bir tabloda gidiliyor. Peki, adaylığı konuşulan isimler kimler? Biraz da onlara bakalım...

AK PARTİ: Çarşıbaşı Belediye Başkanı Coşkun Yılmaz, “Ustalık dönemine talibim.” diyerek adaylığını daha önce ilan etti. “AK Parti, Çarşıbaşı’nda yeni başkan adayı gösterir.” diyenler kadar “Başkan değişmez.” diyenler de var. Tabii son kararı AK Parti Genel Merkezi verecek. Bize göre anketler son derece belirleyici olacak. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kul, AK Parti’den milletvekili aday adayı olmuş ancak aday olamamıştı. Şimdi ismi Çarşıbaşı Belediye Başkanlığı için geçiyor. AK Parti Genel Merkezi kendisine Ortahisar’ı ya da Çarşıbaşı’nı işaret edebilir. Kendisi nasıl bir cevap verir onu bilemiyoruz. Bir önceki seçimlerde AK Parti ilçe başkanı olarak görev yaparken belediye başkanlığına talip olan ancak aday yapılmayan Zekeriya Karaçengel, 3 dönem kuralına takıldı ve artık ilçe başkanı değil. Belediye başkanlığı için yeniden yoğun bir şekilde çalışıyor. Aday adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Başkan Yılmaz ‘başarısız’ diye aday yapılmazsa, bu başarısızlığın ortağı olan Karaçengel’in de aday yapılması oldukça zor görünüyor. Eski AK Parti Çarşıbaşı İlçe Başkanı, Karayolları Bitüm Şantiyesi Şefi Kamuran Çalış da yeniden aday adayı olduğunu ilan etti. İlçede her kesim tarafından oldukça sevilen Çalış, geçen seçimlerde de oldukça şanslıydı. Son ana kadar da umutluydu ancak Genel Merkez, Yılmaz’da karar kılmıştı. Genel Merkez “Bir mühendis aday yapacağım.” derse Çalış’ı değerlendirecektir. Çalış, bu kez aday yapılacağına inanıyor. Bu isimlerin yanı sıra adaylığını ilan etmeyip ismi geçenler de var. Çarşıbaşı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Kocaman, Muhasebeci Alparslan Kul, AK Parti İl Yöneticisi Numan Yardım, esnaf Mehmet Berber ve Eski TİSKİ Çarşıbaşı Şefi Selim Kaya AK Parti’de ismi dillendirilenler arasında. Şahsımla ilgili değerlendirmeyi ise bu sütunlarda uygun ve etik görmüyorum. AK Parti’de asıl sıkıntı ise gösterilecek adaya karşı teşkilatın tavrı olacak. İsmi konuşulan bazı aday adayları, açıklanacak adaya karşı bağımsız aday olabilir ya da aday çıkarabilir. Bu nedenle herkesin kabul edebileceği bir aday gösterilmelidir.

CHP: Türkiye’nin ana muhalefet partisi olan CHP ise Çarşıbaşı’nda özellikle son yıllarda umduğunu bir türlü bulamıyor. 2009’da belediye başkanlığı seçimlerinde Bilkay Aksoy’la dördüncü sırada kalan CHP, 2014’te ise Hacı Sultan Balcı ile yarışı üçüncü sırada bitirdi. 2019 için ise şimdilik ismi ön plana çıkan tek isim CHP Çarşıbaşı İlçe Başkanı Hacı Sultan Balcı... Emekli asker olan Balcı oldukça ılımlı bir siyaset güdüyor. Kırsaldan gelen oyların da farkında ve bu nedenle mahallelere ziyaretler yapıyor. Bakalım yeniden aday olacak mı?

MHP: Çarşıbaşı’nda son iki seçimi de az bir farkla kaybeden MHP, ilçede AK Parti’den sonra en güçlü parti olarak gösteriliyor. Ancak iki dönemdir belediye başkan adayı yapılan Ahmet Çakır şimdi İYİ Parti’de siyaset yapıyor. MHP’de en güçlü aday olarak ise partide ilçe başkanlığı ve il genel meclisi üyeliği görevlerinde bulunan ve uzun süredir aynı davanın içinde olan Halil Kul olarak gösteriliyor. Kul’un önündeki tek engel, kendisinin ilçe başkanlığını sonlandıran Genel Merkez. İlçede önemli bir siyasî altyapıya sahip olan Kul’u teşkilat da seviyor. MHP’de ismi geçen bir diğer isim ise Ordu Kadastro Müdürü Muhammet Akyazı. Akyazı’nın da ismi belediye başkanlığı için sıkça dillendirilmeye başlandı.

İYİ PARTİ: Daha önce iki kez MHP’nin adayı olan Ahmet Çakır şimdi İYİ Parti’de. İki dönem az farkla kaybettiği belediye başkanlığını bu kez İYİ Parti ile kazanmak isteyecektir. Ancak henüz net bir karar vermiş değil. İYİ Parti’de belediye başkan adaylığı için ismi geçen sürpriz isim ise Demet Kayhan Sevgi. Çarşıbaşı’nın sevilen ve başarılı doktorlarından Barbaros Sevgi’nin eşi olan Demet Kayhan Sevgi’nin adaylığıyla Çarşıbaşı oldukça heyecan dolu bir seçim yaşayacaktır. Zira ilk kez güçlü bir parti bir bayan adayla yola çıkacak. İYİ Parti’de ismi geçen bir başka isim ise Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Sevgi. İlçede konut sektöründeki yatırımlarıyla tanınan Sevgi’nin ilçe sporuna da desteği var.

SAADET PARTİSİ: Saadet Partisinde geçen dönem aday olan Hidayet Kobya, 167 oyla yarışı dördüncü sırada tamamlamıştı. Saadet Partisinde Çarşıbaşı Belediye Başkan adaylığında şimdilik en güçlü aday Eski İlçe Başkanı İsa Demir. Demir, istişarelerini sürdürürken Saadet başka bir aday gösterir mi bunu bekleyip göreceğiz.

15 Eyl 2018 - 11:39 - Siyaset


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.