Sanat Çalıştayı ve Büyükşehir

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı tarafından güzel bir organizasyon yapıldı. “Kültür Sanat Çalıştayı…” Önce genel sanat sorunlar...

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı tarafından güzel bir organizasyon yapıldı. “Kültür Sanat Çalıştayı…” Önce genel sanat sorunlarının ele alındığı çalıştayın ikinci bölümünde ise her sivil toplum kuruluşu temsil ettiği sanat dalının öncelikli sorunlarını dile getirdi. Belediye Kültür Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kültür-Sanat Çalıştayını başarıyla sonuçlandırdık. Büyükşehir Belediyesi olarak Trabzon’u kültür ve sanatıyla yeniden öne çıkan bir şehir yapma gayreti içindeyiz. Bu kapsamda Trabzon’un kültür-sanat alanındaki eksiklerini ortak akılla tespit etmek ve çözüme kavuşturmak istiyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Kültür-Sanat Çalıştayı’nı günebakış olarak eksiksiz takip ettik. Özellikle Çalıştayın ikinci ayağında yani sorunların dile getirildiği bölümü baştan sona takibe aldık. Çalıştay fikri doğru ve güzel bir fikirdi. İstiyor ve bekliyoruz ki, Büyükşehir Belediyesi her alanda bu tür ortak akıl yürütsün. Önce sorunlar belirlensin ardından çözüm yolları konuşulsun ve hayat bulsun. Yani, “Ben yaptım oldu” devri veya “Görmezden gelme” dönemi devam etmesin.

Şimdi, Kültür-Sanat bileşenlerinin sorunlarını madde madde özetliyoruz.

Mehmet Kuvvet (Çağdaş Yazarlar ve Sanatçılar Derneği Başkanı)

  1. Sanat Sokağı oluşturulmalı. Trabzon’un bir sanat sokağına ihtiyacı var. Ancak bu sanat sokağı bugünkü gibi taburhaneli, çay ocaklı bir sokak değil. Resim sokağı, şiir sokağı gibi etkinlik yapılacak bir sokak. Sokak oluşturulurken STK’ların görüşü alınmalı.
  2. Kültür Sanat Merkezi’ne ihtiyacımız var. Sanatsal faaliyetlerde yer ve ücret sorunu yaşıyoruz. Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’ni yüksek ücretle kiralıyorlar. Bunlar bizim gücümüzü aşıyor. Belediye konser verirken ücret yatırmıyor. Ama bizden ücret isteniyor.
  3. Trabzon Günleri devam edecekse artık burada yapılmalı. Trabzon’u dışarıda değil burada tanıtmalıyız.

Galip Genç (Trabzon Fotoğraf Evi Derneği Başkanı)

  1. Trabzon’da fotoğraf derneklerinin yıl boyunca fotoğraflarını sergileyebileceği bir sanat sokağı oluşturulmalı. Belediyenin fotoğraf ihtiyacı olduğunda bizden yararlanabilir.
  2. Kemeraltı çok güzel bir fotoğraf alanı. Ancak ne yazık ki fotoğraflayamıyoruz.
  3. Uluslararası fotoğraf günleri düzenlenmeli.

Çağatay Tahmaz (Trabzon İMECE Gençlik Spor Kulübü Derneği)

  1. Trabzon merkezinde kültür ve sanat vakfı kurulmalı. Bizim gibi kuruluşların en büyük sorunu maddiyat. Bu vakıf, kendini sanata adamalı.
  2. Kültür-Sanat Merkezi yapılmalı. Dışarıdan gelen grupları ağırlayacak bir salonumuz yok. Bu sorun tüm sanatçıların sorunu.

Kenan Atalay (Trabzon Liselerinden Yetişenler Derneği Başkanı)

  1. Trabzon’un bir kültür-sanat merkezine ihtiyacı var.
  2. Trabzon’un yetiştirdiği değerlerin adını taşıyan festivaller düzenlenmeli.
  3. 3-Yaz aylarında kent merkezlerinde konserler verilerek kent müziğine aşinalık artırılmalı. Belediye destek verirse biz bunu yapabiliriz.

Şükran Yangın Üst (FEMİNART Uluslararası Kadın Sanatçılar Derneği Başkanı)

  1. Büyükşehir’in elindeki eski otobüsler bize verilsin işlevsel hale getirelim. Onların birer turizm destinasyonu bile yapabiliriz. Belediyenin eski otobüslerine talibiz.
  2. Meydan 3.Etap bir an evvel düzenlensin.
  3. Trabzon’un antik bir tiyatroya ihtiyacı var.
  4. Trabzon Kültür ve Sanat Vakfı mutlaka kurulmalı.
  5. Belediyede genç sanatçılar kurulu oluşturulsun.
  6. Modern bir sanat müzesi kurulsun.

Serkan Türk (Trabzon Sinema Derneği Başkanı)

  1. Trabzon’un öncelikli bir fuar alanına ihtiyacı var.
  2. Karayemiş başta olmak üzere film festivali düşünüyoruz. Bunun için sinema çekimi yapabilmemiz açısından platoya ihtiyaç var.

Adnan Akyüz (Şehir Tiyatrosu Derneği Başkanı)

  1. Kültür Sanat Merkezine ihtiyaç var. Trabzon’da on tane tiyatro var. Ücretsiz tiyatro sergileyebiliriz ama salon yok.
  2. Tiyatro dernekleri Hamamizade’den yararlanabilmeli.

Adnan Taç (Mizah Sanatı Derneği Başkanı)

  1. Trabzon mizahın başkentidir.
  2. Kültür ve sanat salonları, sanatçılara ücretsiz olarak kiralanmalı.
  3. Devlet kurumları sponsorluk sektörünü harekete geçirerek kültür ve sanata destek olmalı.
  4. Yerel yönetimler ulusal ve uluslararası festivaller yapmalı.
  5. Trabzon’un yıllık kültür-sanat takvimi oluşturulmalı.

Büyükşehir Belediyesi gerçekten samimiyetle kültür ve sanat sorunlarını ele alan bir çalıştay yaptı. Bazı sanatçı temsilcileri samimiyeti sorgulasa da samimiyeti sorgulama hakkımız yok. Ancak altı ay veya bir yıl sonra. Zira ikinci kültür ve sanat çalıştayında ilgili STK’lar aradan geçen bir yılda bu çalıştay sonuçlarının ne kadar uygulandığına bakarlar. İşte samimiyet o zaman test edilir. Dileriz Trabzon Büyükşehir Belediyesi bir kültür ve sanat şehri olarak sanatına yeterince değer verir. Mizahın başkenti, 17 tiyatrosu olan ve hakikaten sanatın her dalının yeşerdiği bu şehir dileriz sanat konusunda beklediğine ulaşır. Biz şehrin zabıt katipleri olarak not tuttuk, takip ediyoruz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler