Vakfıkebir artık limanla buluşmalı

Millet bahçesini ihale eden Vakfıkebir, Trabzon Limanı’na talip

Vakfıkebir artık limanla buluşmalı
Haber albümü için resme tıklayın

Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta ile belediyelerin yeni hedeflerini konuştuk. Belediyelerin artık ilçelerinin kalkınması için proje üretmek zorunda kaldığını kaydeden Balta, millet bahçesinin önemine vurgu yaptı. Millet bahçesinin yalnız Vakfıkebir’e değil, batı ilçelerine artı değer katacağını söyledi.

günebakış: Sayın Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, seçim dönemi arkada kaldı yaklaşık yüz elli günü geride bıraktınız. Öncelikle yeni dönemde beklentilerinizi ve vaatlerinizi yerine getirebiliyor musunuz? İkinciolarak AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Uzun sizi Trabzon’un en çalışkan belediye başkanı ilan etti. Bunu tartışalım mı, ne dersiniz?

Muhammet Balta: Biz ilk dönem vaatlerimizin büyük bir bölümünü gerçekleştirdik zaten. Seçim beyannamemizde de onu açıkladık. 45 projeyle yola çıktık. Bunların sadece 8 tanesi devam etme aşamasında diğerlerini ise hayata geçirdik. Hatta biz vaat etmediğimiz projeler de hayata geçirdik. Verimli bir dönem geçirdik. Tabi ki eksiklerimiz var. Vatandaş açısından baktığımızda ne kadar çok yaparsanız yapın o alanda o kadar çok talep oluşuyor. Vatandaşlarımız en çok talep ettiği yatırımlar başında yol geliyor. Biz ana grup ve mahalle yollarını yaptık. Vatandaş artık kapısına kadar istiyor yolu. Bunun tabi ekonomik olarak gerçekleşmesi kolay değil. Üzerinde çalışıyoruz. Projelerimizin büyük bir kısmında hedefimize ulaştık. Projelerin bir kısmı belediyemizle diğer kısmı kamu kurumuyla ilgili projelerdi.Yeni vaatlerimiz var. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi döneminde tam odaklanamadık. Büyükşehir Belediyelerinin yasadan kaynaklanan Trabzon gibi illerin gelirlerinin olumsuz etkilenmesi bizim de projelerimizi hayata geçirmemize engel olduğunu söyleyebiliriz. Biz bunu birinci dönemde niye aştık? Kaynak ürettik de aştık. Biz İller Bankasının gelirleri hariç Vakfıkebir Belediyesi olarak 60 milyon TL doğrudan gelir elde ederek kaynak oluşturduk. İlçe Başkanımızın da bizi bu şekilde çalışkan olarak addetmesi kaynağın üretimini sahada tatbik etmemizden kaynaklanıyor. Doğal olarak bizi ön plana çıkarmış oluyor. Diğer arkadaşlarımız da var gücüyle çalışıyor. Bir şeyleri gerçekleştirmek kaynakla alakalıdır.

MİLLET BAHÇESİ İLE İLGİLİ ÇOK MÜCADELE ETTİK

günebakış: Vakfıkebir’de özellikle Millet Bahçesi konusuna konuşmak istiyorum. Turizmin Batı’ya doğru gelişmesine katkı sağlayacak mı?

Muhammet Balta: Bizim yaptığımız tüm çalışmalar bu bölgede sadece altyapı, yol, su, elektrik, kanalizasyon, sokak düzenlemeleri değil… Bu bölgenin gelecekte fonksiyon üstlenmesiyle ilgili de kafa yoruyoruz. Benim en çok önemsediğim çalışmalar yapılan imar planlarıdır. Bir imar planı şehrin geleceğini, yüz yıl sonrasını planlamaktır. Bir taraftan sahilimiz var. Ama bu sahile dokunacak altyapı oluşmamış bu zamana kadar... Dolgu imar planı askıdan indi. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) bir itirazı var. Haftaya söz konusu durum kesinleşmiş olacak. Bunlar bölgemizi sahiliyle, şehriyle hareketlendirmek için kurgu oluşturmak hedefimiz. Bunları yapmalıyız çünkü bize turizm lazım. Turizm için altyapı oluşturacaksınız. Bunlardan bir tanesi nitelikli yatak kapasiteniz olacak. İlk olarak Turizm Meslek Lisesi Uygulama Otelimiz var. Yaklaşık 120 yatak kapasitesine çıkabiliyor. Ancak yeterli değil. Daha nitelikli ve daha fazla yatak kapasitesine ihtiyacımız var. Belediyenin mülkiyetinde olan 45 odalı bir oteli yap-işlet modeliyle ihaleye çıktık. Yatırımcıyı ikna ettik. Bugün 69 oda bir markayla birlikte bu bölgenin turizmine hizmet ediyor. (Ramada Vakfıkebir)

günebakış: Vakfıkebir’de Ramada’yla birlikte ilçe olarak farkınızı ortaya koydunuz.

Muhammet Balta: Bu yıl da çok güzel oldu.35-40 oda da yabancı konuklarımızı ağırlıyoruz. Vakfıkebir’de yaz sezonunda 3 aylık bir dönemde 250-300 insanı misafir ediyoruz. Öğretmen Evi, Ramada Oteli, özel otellerle birlikte belli bir misafir kapasitesi taşıyoruz. Bu insanların sadece yatmasıyla, yemesi ve içmesiyle de olmaz. Turistlerin gezecek alana da ihtiyaçları var. Sahil dolgusu, Millet Bahçesi turizmle alakalı. Millet Bahçesi’yle ilgili çok mücadele ettik. Bu anlamda Bakanımıza ve yetkililere çok teşekkür ediyorum. Bizim bu bahçenin içerisine ekmek müzesini açık hava müzesi olarak ekleme fikrimiz de vardı ancak proje geliştikten sonra Millet Bahçesi’nden ekmek müzesini kapalı ortam içerisine aldık. Vakfıkebir, ekmeğiyle ünlü… Hem insanlar gezip dinlenecekler hem de ilçemizi tanıtan bir faaliyet olmuş olacak. Biz turizm master planını çalışacağız. Bu plana göre turizm potansiyelimiz nedir? Evet,doğamız var ancak bunu insanlara nasıl sunacağız? Doğa aktivitelerimiz neler olacak? Hangi destinasyonlar oluşturacağız? Pedromita kilisemiz, eski tarihi evlerimiz var. Tarihi evlerimizde dizi çekiliyor. Binlerce kişi ziyarete geliyor. Bunun gibi birkaç tane daha evimiz var. İnsanları teşvik ediyoruz. Bu evleri de turizme kazandırmak istiyoruz. Restore edilmeye ihtiyaçları var. Turizm açısında insanlar bunları yapsın istiyoruz sadece dizi çekimi için değil. Eski çeşmelerimiz, şadırvanlarımız, köprülerimiz var. Bütün bunları giyim kuşam, yemek çeşitlerinden her türlü envanterini çıkarıp bir destinasyon oluşturduk.

TRABZON’DA TURİZM SIKIŞIKLIĞI VAR

günebakış: Bir şirket kurup tüm bunlar sizin öncülüğünüzde yapılamaz mı? Taş evlerin restorasyonu filan…

Muhammet Balta: Belediye olarak bunları ortaya çıkaracağız. Zaten siz bunu yapınca tur operatörlerinin dikkatini çekiyor. Dolayısıyla Trabzon’da turizmin bir sıkışıklığı var. Uzungöl’e, Sümela Manastırı’na gelen turistler Yomra’da sıkışıklık oluşturdu. Bunu açmak lazım. Açılacak bölge de batı bölgesi. Turizmi Trabzon’un tamamına yaymamız lazım. sadece Vakfıkebir ölçeğinde bakmıyoruz. Vakfıkebir’e bölgesel olarak bakıyoruz. Diğer ilçelerimizdeki turistik mekânlarımızla bir destinasyon oluşturmak istiyoruz. burası ekmeği ve tereyağıyla ünlü, ekmeğin tescilini aldık. Yerel yönetim olarak görevimiz var olanları ortaya çıkarmaktır. Girişimcileri teşvik edeceğiz. Bu otel girişimcileri teşvik eden altyapıdır. Batı bölgesinde Vakfıkebir gibi ilçede otel yaşıyor ve para kazanıyor. Gelin siz de yatırım yapın. Başarılı olunması bizim için çok önemli. Şuan ki gidişattan memnunuz. Trabzon’daki turizm sezonu kısa. 3-4 aya sıkışmış sezon var. Bunu 12 aya yaymak lazım. Başka alternatifler de üretmek lazım. Kış turizmine yönelik çalışmalarını yapmak, hızlandırmak zorundayız. Sadece doğa turizmini değil, kültür, tarihi turizmini de içerisine eklemek zorundayız. Trabzon ekonomisinin yüzde 60-70’i turizme dayanıyor. Avrupalı turistler, Avrupa’dan çıkarken nerede yiyecek nerede konaklayacak nerede gezecek programları bellidir. Bize Uzak Doğu’dan gelen turistin şöyle bir avantajı var: özgür geliyor. Programı değişkenlik gösterebiliyor. Turizmin isteneni bu. Bu turizmi kontrol etmemiz lazım. Organize etmemiz lazım. Sürekliliğini sağlamamız lazım. Trabzon’a Suudi Arabistan’dan gelen turist sayısının azalmasına rağmen Trabzon etkilenmedi. Çünkü farklı destinasyonlar devreye girdi. Farklı körfez ülkelerinden gelenler oldu.

DOĞU-BATI DENGESİNİN KURULMASI LAZIM

günebakış: Trabzon’un turizm dışında en önemli yatırımlarından biri Yatırım Adası’dır. Yatırım Adası, demiryoluyla beraber farklı bir konjonktür ortaya koyacak mega bir proje. Bu bağlamda Batı’nın da bir beklentisi var mı?. Bu konuda bir proje üretilebilir mi? Batı’yı kapsayacak ve gelecek vadedecek bir proje hazırlanabilir mi?

Muhammet Balta: Hazırlanabilir tabi ki. Arsin Organize Sanayi Bölgesi Trabzon’da ilk kurulan sanayi bölgesidir. Kuruluş tarihi 1993 yılıdır. Trabzon’un 3 önemli sanayi bölgesi var. Arsin Organize Sanayi Bölgesi, Akçaabat Şinik Organize Sanayi Bölgesi, Vakfıkebir Organize Sanayi bölgesi gibi. Şinik’de çalışmalar devam ediyor. Beşikdüzü’nde çalışmalar belli aşamaya geldi. Vakfıkebir Organize Sanayi Bölgesi, Trabzon’daki Arsin’den sonra arazisi uygun en önemli sanayi bölgesidir. 64 parselimiz var. Projeler tamamlandı. Yakın zamanda ihaleye çıkacağız. Yatırımcının bizden en büyük talebi deniz taşımacılığından yararlanmaktır. Trabzon Limanı, tartışma konusu. Süresi bittikten sonra şehir merkezinden çıkarılacağıyla ilgili. Batı’ya taşınabilir bu liman. İlçemiz buna uygun. Adı üstünde Büyük Liman. Burası bir liman havzası. Yatırım Adası, teknolojik ürünlerin üretileceği çok farklı bir proje. Bu tür yatırımlar pahalı olduğu için bizim böyle bir şey talep etmemiz çok mantıkla bağdaşmıyor. Ancak limanın bu bölgeye taşınmasıyla ilgili beklentimiz var. Doğu, Batı dengesinin Trabzon’da kurulması lazım. Bugün nasıl ki turizmin belli bölgeye sıkışmasından şikâyet ediyorsak, ticaretin de belli bir bölgeye kümelenmesi doğru değil. Herkesin bundan faydalanması lazım. Batı’nın avantajı var, Doğu’nun da kendine göre avantajı var.

TURİZMİ BÜYÜKLİMAN BÖLGESİ OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ

günebakış: Turizm açısından Batı ilçeleri Doğu’dan kendini daha iyi geliştirdi. Her ne kadar Uzungöl ve Sümela gibi merkezler doğu ilçelerinde olsa bile Batı’daki gelişmişlik, Beşikdüzü’ndeki teleferik projesi, Vakfıkebir’de otelin yapılması, Tonya’da yapılan muhteşem tesisler bölge açısından önemliydi. Akçaabat’ta teleferik çalışmaları yine yayla kentleri açısından bakıldığında turizme batı ilçeleri daha hazır. En önemli gelişmelerinden biri Millet Bahçesi. Bunun dışında mega projeniz var mı?

Muhammet Balta: Tarihi eserleri ön plana çıkarmak lazım. Doğamız var, Millet Bahçesi sahilde yer alan aktivasyon alanı. Büyük çapta bir proje. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere emek eden herkese teşekkür ederim. Zaman zaman eleştiriler olabiliyor. Ama biz değerli buluyoruz. Doğal güzelliklerimizi daha aktif hale getirmemiz gerekir. Doğa turizmini nitelikli hale getirmemiz lazım. Doğadan sahile geldiklerinde burada denize girebilecek plaj alanları, sosyal alanları, havuzlar, eğlence alanlarını oluşturmak durumundayız. Ben turizmi burada planlarken tüm parçalarıyla beraber planlamak gerekir. Aqua parkından havuza gireceği çıkıp yaylada eğleneceği kısacası nerede neyi almak istiyorsa hepsini sunmak zorundasınız. Bu bölgedeki turistin geldikten sonra kalış süresi de çok önemli. Biz buraya gelecek insanlara sadece Vakfıkebir gelsin demiyoruz. Çevre ilçelerimizin de faydalanması açısından tanıtım faaliyeti yürütüyoruz. Birlikte hareket etmekte fayda var. Turizm bölgesel olarak planlamak lazım.

günebakış: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Muhammet Balta: Teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Biz de vatandaşlarımızın bizlere yüklediği sorumluluğu gereği onlara arzu ettikleri hizmetleri gerçekleştirmek için gece gündüz çalışıyoruz. 31 Mart’ta şahsıma, ekibime halkımızın verdiği destekten dolayı şükranlarımı sunuyorum.

16 Eyl 2019 - 13:30 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

01

adnan deniz - sayın başkan projeler güzel ancak bu projelerinize doğalgaz ekleni̇rse çok güzel olur.gündemi̇ni̇z doğalgaz olmalidir.doğalgaz vakfikebi̇re çok şey kazandirir.bunu yapacak ki̇şi̇ye mi̇nnettariz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Eylül 13:30