Tonya’da bir kuruşla iki kuruşluk iş yaptık

Tonya Belediye Başkanı Beşel’le Tonya’yı ve geleceğini konuştuk.

Öncelikle belki yörenin en iyi, Türkiye’nin de en iyileri arasında olacak olan Erikbeli’nde bir turizm tesisi. 200 yatak kapasiteli, özel sektör tarafından Orman Su İşleri Bakanlığından kiralanmış, 16 hektar, 160 dönüm bir arazi üzerine kurulmuş. Ve tamamen yöresel mimariye ve yöresel ürünlerin kullanılmasıyla mimariye uygun şekilde yapılmış bir turizm tesisimiz.

günebakış: Tonya Belediye Başkanı Sayın Osman Beşel son dönemde hizmetlerini kendi memleketinde belediye başkanı olarak sürdürmek amacıyla geçtiğimiz dönem Tonya’da belediye başkanı seçildi. 5 yıllık sürecini doldurdu. Yeni bir 5 yıl için AK Parti tarafından yeniden aday gösterildi. Bu süreçte yeni döneme, ikinci bir 5 yıla hazırlanıyor. Biz ikinci 5 yılın seçimlerine 10 günden az bir zaman kala sayın Beşel’den Tonya’yı öğrenmek istiyoruz. Tonya’da neler var, önce geçmiş dönem yaptıklarına döneceğiz ama şu anda sokakta ne görünüyor, nelerle karşılaşıyor, sokak Osman Beşel’in ikinci dönem adaylığını nasıl karşıladı?

Osman Beşel: Teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz diyorum. Bütün günebakış ailesine buradan selamlarımı gönderiyorum. İnşallah gazeteniz aracılığı ile bizleri okuyacak olan dinleyenlerimize de okuyanlarımıza da sağlık-sıhhat güzel bir istikbal diliyorum. 2014 yılının Nisan ayının 5’inde Tonya Belediye Başkanlığı görevine başladım. 31 Mart 2019 seçimlerine ramak kaldı. Hemen hemen 10 gün kaldı. Nisan ayında 2014 yılında göreve başladığımdan sonra her gün seçim olacakmış gibi ama seçime yönelik olmadan hep imtihanıma hazır oldum. Çünkü sürekli belediyenin imkanları mevcut varlığımız kapsamında kendi varlığımı da işin içine koyarak fiziki ve maddi gücümüzü olduğu gibi zorlayarak o gün bu gün yoğun bir çalışma temposuyla bugüne geldik. Öğrencilikte de her gün sınava hazırdım. Bütün hayat boyu hep öyle yaptım. Biriktirmedim. Bilinen seçim zamanına bir sene kala veya 3-5 ay kala bu icraatları yaparız da vatandaşın beğenisini alırız düşüncesinde asla olmadım. Ne zaman ne gerekiyorsa onu yaptım. Son güne sıkıştırmadım.

günebakış: Nasıl bir çalışma sergilediniz?

Osman Beşel: Ben seçime girmeden önce de, ‘Bir kuruşla iki kuruşluk iş yapmak zorundayız’ demiştim. Çünkü eğer 1 kuruşla 1 kuruşluk iş yaparsak Tonya’nın bütçesi zaten buna yetmez. Yani bütçemizin üzerinde bir iş kapasitesi gerçekleştirmek durumundaydık. 1 kuruşla 2 kuruşluk iş nasıl yaparsınız? Takiple yaparsınız, masrafın yerine ulaşıp ulaşmadığını takiple yaparsınız ve yaptığınız işin karşılığında ödediğinizin gerçek yerini bulup bulmadığını ve ederinin olup olmadığını takiple bunu bakarsınız. Belki bir belediye başkanının bu ayrıntıya girmesi yadırganabilir ama ya o ayrıntıya gireceksiniz ya da personeliniz ya da mahiyetiniz sizin adınıza o ayrıntıya girecek. Şu anda biz zaten eksik ve yetersiz personelle çalıştığımız için ister-istemez ben o açığı tamamlayıp, o ayrıntıyı takip etmek durumunda kaldım. Düşündüm, yaptım ve yaptırdım, onu da takip ettim. Sonucunu da görmek isterim.

Turizm Tonya için vazgeçilmez oldu

günebakış: Tonya ve Turizm...Biraz Tonya’da turizmi konuşalım.

Osman Beşel: Artık bacasız fabrika olarak geçmişten beri bildiğimiz turizm, turizm, turizm... Niye turizm diyoruz. Tonya özellikle doğal dokusu akabinde sosyal ve yine akabinde tarihi dokusu itibariyle turizm potansiyeli yüksek bir yöre. Bunun mutlaka değerlendirilmesi lazım. Trabzon’un batısı Akçaabat kısmen bir takım ilerlemeler yaptı. Mutlaka Trabzon’un batısında yeni turizm destinasyonlarının ihdas edilmesi gerekiyordu ki Tonya bunun için en önemli aday. Bu konuda önemli mesafe aldığımız kanaatindeyim. Turizm derken öncelikle bir turizm çöplüğü yaratmamak üzere Ticaret Odası ve DOKA işbirliği ile bir turizm yol haritası, turizm master planı yaptırdık. Artık Tonya’da Tonya sınırlarındaki arazide, nerede neyin yapılması ve neyin yapılmaması gerektiğine dair bir turizm master planımız var. Yol haritası, anayasası belli bunun artık. Bu master planı doğrultusunda çalışmalar başladı devam ediyor. Öncelikle belki yörenin en iyi, Türkiye’nin de en iyileri arasında olacak olan Erikbeli’nde bir turizm tesisi. 200 yatak kapasiteli, özel sektör tarafından Orman Su İşleri Bakanlığından kiralanmış, 16 hektar, 160 dönüm bir arazi üzerine kurulmuş. Ve tamamen yöresel mimariye ve yöresel ürünlerin kullanılmasıyla mimariye uygun şekilde yapılmış bir turizm tesisimiz.

Yine Kadıralak Yaylası... Türkiye ve hatta Dünya’nın sayılı önemli yerlerinden bir tanesi. Buranın turizme kazandırılması gerekiyordu. Bu kapsamda Kadıralak Yaylasının her iki yönden Karşular ve Yenimahalle yönünden, Karşular Mahallesi’nden yol betonlaması hemen hemen bitti, 5-600 metre eksiği kaldı, Yenimahalle üzerinden de 2.5 milyonluk bir yatırımla DOKAP aracılığıyla yol standart hale getirilmek üzere çalışmalar devam ediyor. Geçen yıl ağırlıkla çalışmalar bitirildi. Ve Kadıralak Yaylasında Tarım Orman Su İşleri Bakanlığımızca Türkiye’nin 223.Tabiat Parkı ihdas edildi. Tabiat parkları çok öneli. Halkımızca bunun önemi bilinmiyor. Önemi ne zaman bilinecek? Faaliyete geçince meyvelerini verdiği zaman bilinecek. Hemen yanı başında Velitepe diye bir yerimiz var. Avusturyalı bir firma yetkilileri geldi. Orayı gördüler ve ‘Dünyada böyle çok ender yerlerden birisi burası’ dedi. Hatta, ‘Bana buradan bir dönüm yer verir misiniz’ şeklinde bir espri de yaptı. Velitepesinin turizme kazandırılması yönünde çalışmalarımız büyük bir mesafe aldı orası şu anda Maliye Hazinesi altında tescil ettirdik. İnşallah yakında Tonya’nın hatta Trabzon’un sağlık turizmine yönelik en önemli tesislerinin yapıldığı bir mekan haline gelecek orası.

günebakış: Niye sağlık turizmi?

Osman Beşel: Canikdere Şelalesi. Türkiye’nin ilçeleri içerisinde şehir merkezine en yakın şelale özelliği taşıyan bir yer. Biz o şelaleye gitmek üzere daha doğrusu bir yürüyüş yolu olmak üzere 1800 metrelik bir yürüyüş yolu tanzim ettik. Bu yürüyüş yolunun 750 metresi Canikdere Şelalesine ulaşmak üzere, çelik konstrüksiyon üzerine ahşap kaplamalı bir yol oldu, diğeri beton zemin üzerine kansül kaplamalı bir yol. Yani şu anda Tonyalının sahile inmesine gerek yok, biz Tonya’ya sahili getirdik. Hem de sürekli suyu yenilenen bir dere kenarı sahili getirdik. Hem Tonya’nın bir yürüyüş yolu var, bir Canikdere şelalesi var ki turizm açısından gerek yerli gerek yabancı misafirlerimiz için son derece önemli bir tesis.

Yine bu şelaleyi tamamlamak üzere Kadıralak tarafında Yenimahalle Canik Şalelesi adında 80 metre yüksekliğinde bir şelalemiz var oraya bir tırmanma şeridi yapacağız. Ve Yakçukur- Sayraç mahallelerimiz arasında Kudava Şelalesi adı altında belki de dünyanın sayılı güzelliklerine sahip olan bir yerimiz var. Bu üçünü şelale olarak turizme açtığımız takdirde Tonya aynı zamanda bir şelaleler zinciri içinde bir yer olarak turizmde adını duyurmuş olacak.

Tarım ve turizmi birlikte yöneteceğiz

günebakış: Bu aynı zamanda Tonya’nın kendi yöresel üretimini de öne çıkaracaktır…

Osman Beşel: Kesinlikle öyle… Amacımız o, turizm tarım ve hayvancılığı destekleyecek, tarım ve hayvancılık turizmi destekleyecek. Günümüzde en büyük terörlerden bir tanesi gıda terörüdür. Organik ürün, doğal ürün zaten insan doğası ile özdeş olup bugün zor ulaşılabilen bir gıda haline geldi. Bunun Tonya’da sağlanmış olması lazım.

Devletin kör kuruşunu korurken vatandaşın hakkını korudum

günebakış: Devletin kör kurşununu koruyan ve böyle davranan bir hayat tarzınız var. Vatandaş bunu anlayabildi mi?

Osman Beşel: Algılıyor. Sağduyulu vatandaş algılıyor. Ama kasta mahsus düşünceleri ben onları değerlendirme dışı düşünüyorum. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Bunlar bir bütündür. Biz devletin kör kuruşu derken, o devletin kör kuruşu dediğimiz esasında vatandaşın kör kuruşudur. Zaman zaman vatandaş gelip bizden bir şeyler istemiştir. Ben de onlara, “Param var, o para benim değil senin. Sen sadece beni o parayı adaletli, doğru-dürüst kullanmak üzere 5 yıllığına vekil ettin. İstersen o parayı alıp camdan aşağıya saçayım. Kurtlar-kuşlar toplasın, buna müsaade eder misin?”. Vatandaş da, ‘Etmem’ demiştir. Yani harcadığımız her kuruşun vatandaşın kendi parası olduğunu ona anlattığınız müddetçe vatandaş kendi malına, kuruşuna sahip çıkar. Nasıl kendi cüzdanındaki paraya sahip çıkıyorsa, belediyenin bütçesinin de kendi bütçesi olduğunu ona anlattığınız takdirde bunu mutlaka idrak ediyor. Ve ona sahip çıkıyor, hem de sahip çıkana çıkıyor. Ben bunu böyle örtüştürdüm. Ben devletin hakkını korumakla esasında vatandaşın hakkını da korudum.

Her şeyin ama her şeyin pazarlığını yaptık

günebakış: Peki sayın Başkan, bir kuruşla iki kuruşluk iş nasıl yaptınız, neler yaptınız?

Osman Beşel: Tonya Belediyesinin bütçesi nüfus sıkıntısı, nüfus azlığından dolayı ve vergi gelirlerinin azlığından dolayı sadece maaşlarını, belki bir miktar akaryakıt giderlerini verebilecek miktarda. Yoksa bu bütçeyle bir yatırım yapma şansınız şu andaki mevzuata göre mümkün görünmüyor. Ne yaptık? Başta göreve geldiği zaman vekilimiz, ondan önce bakanımız olmak üzere AK Parti hükümetimizle ve teşkilatlarımızla çok güzel bir uyum ve işbirliği içerisinde, onların da güvenini kazanarak, gösterdikleri, tesis ettikleri güvene ben teşekkür ediyorum, epeyce yardım aldık belediyemize. Bu yardımları ne şekilde kullandık. 500 liralık bir iş yaptıracaksam dahi kendim bizzat telefon açtım, pazarlık yaptım. Kardeşim bunun fatura bedeli kaç lira? 500 lira, ‘Sana 400 lira veriyorum’ derken ortak 450 lirada ortak karar kıldık. Her şeyin pazarlığını yaptık.

günebakış: Bu kadar titizlikle mesafe alabiliyor musunuz?

Osman Beşel: Aldığım mesafeyi ‘Tonya’ya Hizmet Yakışır’ adı altında bir kitapçık halinde 5 yıl diyemeyeceğim, ilk yıl belediyenin toparlanma süreciydi, 4 yılda yaptıklarımızı 72 artı 12, 84 madde halinde toparladık, mesafe aldık. Mesafe aldık derken; ben belediye başkanı olarak olduğum yerde görevimi yaptım. Sağolsunlar personelimiz, parti teşkilatlarımız, milletvekillerimiz, milletvekilimiz sayın Salih Cora, özellikle Süleyman Soylu Bakanımız, turizm, adalet bakanımız, bütün bakanlarımız…. Hepsiyle birlikte, ben bazen isteyen, bazen durumu arz eden, olduğum yerde görevimi yaptım sadece. Ama Tonya halkı da bunu değerlendiriyor Allah razı olsun, Tonya’da tarihi değişim oldu. Tonya 4 yıl içerisinde şantiyeye döndü ve hala o şantiye görüntüsü devam ediyor. Çok akla hayale gelmedik çok projeler hayata geçti. Bir kısmı sonuçlandı, bir kısmı da devam ediyor.

Tonya’nın altyapı sorunu kalmadı

günebakış: Yaptıklarınızdan birkaç tanesini alabilir miyiz?

Osman Beşel: Tabiki... Bunları biz ana hatları itibariyle altyapı, turizm...

günebakış: Tonya’nın altyapısı bitti mi?

Osman Beşel: Şöyle, altyapı derken bir defa yıllarca gündem olan 13 yılın üzerinde siyaseti ve halkı yoran Beşikdüzü-İskenderli yolu söz konusuydu, bitti. Şimdi 74 milyon bir bedelle İskenderli-Tonya arası karayolu ihale edildi ve şu anda harıl harıl çalışmalar devam ediyor. Artı Tonya-Özkürtün arası yol karayolları ağına alındı. Artı Çayırbağı’ndan Tonya’ya gelen yolun inşaatları devam ediyor. Artı çevre yolu, Tonya merkezinin yol güzergahı olmaktan çıkarılmasına yönelik çevre yolu projeleri tamamlandı, kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Yakında inşaatları başlayacak, derken özellikle Karayolu ağında Tonya’da çok büyük gelişmeler oldu ki bunu biz belediyemizin yaptığı yol çalışmaları ile tamamladık.

günebakış: Merkezi hükümetin projeleri ile...

Osman Beşel: Tabiki merkezi hükümetin projeleri içerisinde ama merkezi hükümet durup dururken gelip size iş yapmıyor… Öngördük, takip ettik. Bunların hepsi bir emektir, gayrettir. Neticede halkı temsilen istedik, zaruretini, aciliyetini anlattık. Bunlar takiple olmuyor. merkezi hükümet gelip de size, ‘Bir ihtiyacınız var mı bir iş yapacağız DSİ’ye, Karayolları’na yönelik bir ihtiyacınız var mı’ diye sormuyor. Hepsinin altında sayın vekilimizin takibi, benim takibim bir şekilde bir imza vardır. Bunu biz neyle tamamladık? Belediyemiz kendi imkanlarıyla 30 km civarında yeni yol yaptı. Hiç yol olmayan hanelere kurulduğundan beri hastasını, yükünü sırtında taşıyan hanelere yeni yol, ham yol yaptık. 83 km yolumuzu betonladık, 42 km yolumuzu asfaltladık, 12 bin metreküp civarında taş duvar yaptık, 200 bin ton civarında stabilize malzeme ile Tonya’nın bütün yol ağını yaz-kış rahatlıkla her türlü aracın seyredebileceği kıvama getirdik. Bu çalışmalar devam edecek. Yol anlamındaki çalışmalar çok önemlidir, ‘Gidemediğiniz yer sizin değildir cennet dahi olsa’. Tonya turizm potansiyeli olan çok önemli bir yer ama bugün biliyorsunuz araçlar çok narin, çok pahalı araçlar. İnsanlar gelemedikten sonra o turizm potansiyelinin bir manası yok. Bunun yanında Tonya’nın istikbalini ben şahsen ki son zamanlarda genel kanaat budur, turizmde görüyorum.

günebakış: Altyapıdan bir diğer kastım da kanalizasyon, su gibi konular tamam mı Tonya’da?

Osman Beşel: Su konusunda eksiklerimiz var. Örneğin Büyükmahalle mahallemizin eksiği var, o da bu sene projelendirildi. Ağırlıkla yüzde 80 itibariyle mahallelerimizin en son 6 mahallemizin 2018 yılında su ihalesi yapıldı, gerçekleşti tamamlandı, ağırlıkla yüzde 80 su sorunu çözülmüştür. Bazı mahallelerimizin su sorunu vardır. bu da yeni projelerle inşallah 2019 yılı ve takibinde tamamlanacak. Kanalizasyonda Tonya’nın merkez ve eski belediye mahallelerinin kanalizasyon projesi benden evvelki dönemde yapılmıştı. Birinci etap ihalesi yapılmıştı. Sanıyorum 12-13 milyonluk bir bedelle o ihale gerçekleşti ve 33 km bir kanalizasyon ağıyla Fol Deresi’ne akan kanalizasyonlarımız artık bir kanalizasyon arıtma tesisine bağlanmış oldu. Bu Tonya 1954 yıllarında kurulmuş, imar yönünden sıkıntıları olan caddeleri ve ara sokakları yönüyle sıkıntısı olan bir ilçede 1.5 yıl içerisindeki özellikle toprak ve zemin şartlarımız riskli, balçık artı heyelanlı sahalar, artı yollarımız dar. 1.5 yıl gibi bir sürede o 33 km yol ağının kanalizasyon ağının tamamlanmış olması ve akabinde bozulan üst yapının tamamlanmış olması çok büyük bir başarı olarak ben bunu değerlendiriyorum. Bu kapsamda bir mühendislik uygulaması yapıldı. Tonya merkez heyelanlı bir saha üzerine kurulmuştur ve sürekli hareket halindedir. Benden evvelki zamanda caddelerimiz 6 ayda bir tamir ediliyordu ancak ağır tonajlı araçların geçmesi halinde yine batıyordu. Biz kanalizasyon kanallarını bir de drenaj kanalı olarak dizayn ettik. Bunu nasıl yaptık? Önce kanalizasyon borusu döşendi, üstü kapandı, ondan sonra onun üzerine toprak, başka hafriyet koymadık. Etraftaki suyu drene edecek şekilde kalın hafriyat doldurduk ki ikinci bir ihaleye gerektirmedi. Şu anda bir taraftan kanalizasyon evlerin atıklarını toplarken diğer taraftan da o kanallar Tonya’nın toprağın altındaki su sızıntılarını topluyor ve yapılan 16 bin metrekareyi yeniledik bu kaymayı, batmaları önlüyor, cadde bozulmalarını önlüyor. Şu anda Tonya’nın caddeleri stabil hale geldi. Ne kadar ağır tonajlı araç geçiyorsa da bir esneme yok. Bu mühimdir. Kanalizasyon çok önemli bir yatırımdı ki yapıldı. Altyapı konusunda çok büyük bir eksiğimiz kaldığı kanaatinde değilim.

Tonya’nın çehresini değiştiren dokunuşlar yaptık

günebakış: İlave edeceğiniz neler var?

Osman Beşel: İlave edeceğimiz çok şey var. Şehir merkezinde ve mahallelerimizde çok yenilikler yaptık. Mesela Jandarma binamız şehir merkezinde 1200 metrekare bir yerde sıkışmış kalmıştı. Sayın İçişleri Bakanımızın tensipleri ve vekilimizin takipleri ile 6 bin 500 metrekare bir jandarma binası yeri satın alındı. Ve şehrin hemen bitişiğinde belki örnek bir bina olarak şu anda ihdas edilmekte. Bu bina jandarma teşkilatını da açtıktan sonra od 1200 metrekare yeri bir millet bahçesi ve millet kıraathanesi haline getirip, şehir merkezinde halkımızın hizmetine sunacaktır.

Yine şehrimizin görüntüsünü bozan başta belediye binamızın dış cephe kaplaması yapıldı. Tarım İl Müdürlüğü binamız çok eski, köhne ve yakışmayan bir görüntüsü vardı, o yönelendi. Şehrimizde tuvalet sıkıntısı vardı. Turizme ve misafirlerimize yönelik şehrin muhtelif yerlerinde yaylalarımız dahil 10 tane tuvalet yaptık. Bir tanesi 50 bin lira değerinde. Turizm Bakanlığından aldığımız katkılarla yaptık. Bunlar basit gibi görülebilir ama son derece önemli konular.

Şehir merkezinde 16 bin metrekare parkemizi yeniledik, kaldırımlarımızı yaptık, parkları ihdas ettik. Şehir merkezimiz belki de Trabzon’un en temiz, en düzenli küçük ama en düzenli yerlerinden bir tanesi.

Spor salonumuz vardı 35 senelik, yolu yoktu. Yol yaptık. Spor sahası tanzim edildi, ışıklandırıldı, tamir-tadilatı yapıldı. Şu anda halkımıza ve gençliğe güzel hizmet sunmakta.

Yine Pazar yeri sorunu. Eski Pazar yerimiz satılmış yerine yüksekokul yapılmıştı. Pazarımız Karşular Caddemize kuruluyor. Bu konu önemliydi. Bundan üç yıl evvel Büyükşehirimiz 5 bin 500 metrekare bir yer kamulaştırdı. Şu anda hafriyatı yapıldı inşallah bu sene diğer kalan kısmının yapılmasıyla hem 5 bin 500 metrekare bir Pazar yeri hafta günleri Pazar yeri onun dışında otopark olarak hizmet verecek.

Şehrimizde 12 tane çeşme vardı, bunların 10 tanesini yeniledik. Yıktık yerine standart güzel çeşmeler yaptık. 2 tanesine dokunmadık. Eskiden kalma çeşmeler oldukları için dokunmadık.

Tonya’da eğitim son derece önemli. Tonya esasında dışarıya nüfus vermesinin ağırlıklı sebeplerinden bir tanesi insanlarının eğitimli olması. Öğretmen, memur oluyor, profesör oluyor gidiyor bir daha geri dönmüyor. Ancak emekliliğinde bir daha gelip burada köşk yapıyor. Yüksekokulumuz önce bir bölümünde sonra ilave iki bölümde ve üç bölümde sağlık ilmine yönelik üç bölümde eğitim-öğretime devam ediyor. Sanıyorum önümüzdeki yıl 240 öğrenci kapasitesi ile Tonya’da Trabzon’un yüksekokullar içerisinde en seçkin okullarından bir tanesi olmak üzere devam ediyor. Bunda belediyemizin büyük katkısı var. Yüksekokula paralel olarak belediyemizin burada bir oteli vardı. Otel verildi ve sayın vekilimiz Salih Cora’nın özel girişimiyle Türkiye’de ilk olmak üzere 50 yatak kapasiteli KYK bir kız yurdu Tonya’da tahsis edilmiş oldu. Bu yurdun kapasitesinin artırılması, yeni bina kiralanması çalışmaları devam ediyor. İskenderli’de öğrenci yetersizliğinden dolayı kapanmak üzere olan bir lisemiz vardı. İMKB Lisesi... Bölüm değişikliği yapıldı Adalet Meslek Lisesi bölümlerinin açılması ile şu anda Trabzon’un sayılı okulları arasında eğitim-öğretime devam ediyor.

günebakış: Teşekkür ediyoruz.

Osman Beşel: Ben teşekkür ediyorum.

23 Mar 2019 - 12:46 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.