Sürmene’nin umudu turizm

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün’le yeni dönemi ve zorluklarını konuştuk.

Sürmene’nin umudu turizm
Haber albümü için resme tıklayın

Başkan Üstün, bugüne kadar hiçbir Belediye Başkanının yapamadığını hayata geçiriyor. İlçedeki eski konakları sözleşme yoluyla restore ettirip, turizme kazandıracak.

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, Sürmene ilçesinde devem eden ve yapılacak olan projeler hakkında bilgi verdi. Bölgenin en önemli geçim kaynağının turizm olduğunu hatırlatan Başkan Üstün, turizm ile ilgili alt yapı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirtip, ilçede Osmanlı mimarisinden ve Rumlardan kalma yapıların restore edilerek Sürmene turizmine kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

günebakış: 2019 seçimlerinde vatandaşın teveccühünü alarak ikinci dönemde yeniden göreve başladınız. Ekonomi bağlamından bakınca bir önceki sürece göre bu süreç daha zor geçecekmiş gibi görünüyor. Topluma vaat ettiklerinizi yerine getirebilecek misiniz?

Rahmi Üstün: Söze, vaat ettiklerimizi inşallah yerine getireceğiz diyerek başlayalım. Şu aralar biraz ekonomik sıkıntı var. 1-1,5 seneye toparlanırsa biz de vaatlerimizi yavaş yavaş yerine getirmeye çalışacağız. Vaat ettiklerimiz arasında doğal gaz taahhüdü vardı, hızlı bir şekilde ilerliyor. Bu yılki çalışma bitmek üzere, önümüzdeki dönemde biraz daha açılarak doğal gaz çalışması devam edecek. 3-4 tane büyük projemiz vardı. Biri ÇAYKUR’un başka yere taşınması. Bir diğeri Yemişli Mahallemizdeki kentsel dönüşüm projemiz vardı. Sürmene’yi ziyaretinde Çevre Şehircilik Bakanımıza durumu izah ettim. 4-4,5 senedir 320 dönümlük alana çivi çaktırmıyoruz. Bu durum vatandaşı da mağdur etti. Kentsel dönüşümde rezerv alanımız olmadığı için TOKİ pek yanaşmak istemiyor. Oranın kentsel dönüşümünün acilen yapılması lazım bu dönem yapamazsak ileriki dönemlerde çok daha zor yapılır diye düşünüyorum. ÇAYKUR’un yerinin değiştirilmesi de 60 milyon TL’lik maliyeti olan bir iş. ÇAYKUR’un kendisi zarar ettiği için bu işe sıcak bakmıyor. 60 milyon TL’yi bizim bulmamız da biraz zor. Yaklaşık 1 ay önce Arap yatırımcı firmaya yer gösterdik. Orayı beğendiler. Eğer takas edebilirsek ÇAYKUR’u oraya taşıyıp, yatırımını o firmaya yaptıracağız. ÇAYKUR’un yerini de fakülte olarak imar planlarına işledik. Orayı da üniversiteye tahsis edeceğiz.

günebakış: Arap yatırımcı bununla mı alakalı geldi? Ciddi bir proje gibi gözüküyor.

Rahmi Üstün: Evet. O firma ile görüşeli yaklaşık 1 ay oldu. Bizim teklifimizi beğendi ama henüz bir dönüş olmadı. Sanırım onlarda bir yatırımcı arıyorlar. Yatırımcı geldikten sonra bunu dillendirmek daha faydalı olur diye düşünüyorum. Bunun dışında küçük yatırımlı projelere devam ediyoruz. Biliyorsunuz Karadeniz çok fazla yağış alan bir bölge. Bizler belediye olarak kafamızı heyelandan, yıkılan yoların tamirinden kaldırıp, başka işlere çok zaman ayıramıyoruz... Seçim süreçleri belediyeleri bir hayli yoruyor, buna da bir tedbir alınması lazım.

günebakış: Turizm konusunda neredesiniz?

Rahmi Üstün: Bölgenin önemli geçim kaynağı turizm. Sürmene’nin pidesi ve bıçağı meşhur. Gelen turlar pide yemek ve bıçak almak için Sürmene’ye uğruyorlar. Bizim tarihi mahallerimiz ve konaklarımız var. Son 5 yıldır o mahallelerin yollarını düzenlemeye çalışıyoruz. Eski Osmanlı mimarisinden ve Rumlardan kalma kiliseler, tarihi okullar var. Tur ile gelen insanları bir şekilde oraya getirip, göstermemiz gerekiyor. Biz bu altyapı çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Bundan sonra tabii gelen o turistlerin konaklaması da gerekiyor. Elbette bunların ekonomik olarak ilçeye katkısı olacak. Devlet bu tarihi evlerin restorasyonunu kredi vermek suretiyle yaptırabilirim diyor. 15-20 evi istimlâk edip, bir turizm firmasıyla anlaşmak suretiyle onları turizme kazandırırsak belki diğer insanlar ekonomik girdi olduğunu görüp, kendi evlerini restore ettirebilirler. Turizm İl Müdürlüğü ile görüştük, kendileri bu işi yapamayacaklarını, bakanlık ekonomik sıkıntı olduğunu ifade ediyor. Proje yapıp projeyle gitmek gerekiyor. Bir mahallede böyle bir oluşum gerçekleştirebilirsek diğer mahalleleri çözeriz diye düşünüyorum. Bunları bir şekilde turizme kazandırmamız gerekiyor.

günebakış: Sürmene’nin bir diğer gelişim ayağı Deniz Kuvvetleri. Hangi noktadasınız?

Rahmi Üstün: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 9.uncu üs olarak kuruldu. Sürekli gemi bulunduruyorlar. Orada büyük ve küçük balıkçılarla ilgili bir sıkıntımız var. Deniz Kuvvetleri büyük ve küçük balıkçıların oradan çıkmasını istiyor. Bununla ilgili Ulaştırma Bakanımızla görüştüm. Daha önce yeni Çamburnu Tersanesi yapılırken büyük ve küçük balıkçılara ayrı bir balıkçı barınağı yapılacak diye projelendirilmişti. ÇED raporları alınmış sadece ödenek bekleniyordu. Biz 5 yıldır ödenek çıkartamadık. Deniz Kuvvetleri balıkçıların çıkarılmasını isteyince bir iki proje üretip, bakana sunduk. Bunların geçici proje olduğunu, balıkçı barınağının yapılmasının daha uygun olacağını söyledi. Önümüzdeki hafta tekrar Ankara’ya gideceğiz, Ulaştırma Bakanlığında projeye ödenek çıkartabilirsek, projeyi gerçekleştireceğiz. Deniz Kuvvetleri orayı koruma altına alacak, ihalesini yaptı, saha düzenlemesine de başladı.

günebakış: Tersane ile ilgili bir gelişme var mı?

Rahmi Üstün: Tersanenin Çebiler Grubu’na tahsis edilen bir bölümü var. Birde bizim yerli tersanecilerimiz var. Kooperatif halinde almış oldukları bir alan var. Arada kalan 60 dönümlük alanı da Deniz Kuvvetlerine tahsis ettik. Ticaret Odasının 1-15 dönümlük bir projesi vardı. O proje gerçekleşmediği için boş duruyor. Yerli tersanecilerimizin işleri iyi, Çebiler Grubu da yaklaşık bir 8 aydır Ro-Ro Gemisi siparişi aldı. Onu yapmakla uğraşıyor. İhale verilirken ‘işte şu kadar işçi çalıştırılacağız’ taahhütleri vardı, henüz ona ulaşılamadı. Gemicilik sektörü biraz daha toparlandığında bu sayıyı tutturabilirler diye düşünüyorum.

günebakış: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Rahmi Üstün: Önce bizi seçen, oy veren vermeyen Sürmenelilere teşekkür ediyoruz. Elimizden geldiğince de Sürmene’nin sorunları ile ilgilenmeye devam ediyoruz. Amacımız insanlara hizmet etmek. Bir 5 yıl daha böyle devam edeceğiz inşallah.

günebakış: Teşekkür ediyoruz.

Rahmi Üstün: Ben teşekkür ederim.

30 Tem 2019 - 13:02 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.