En büyük sermayem samimiyetimdir

Ayvazoğlu ile Trabzon ve ülke gündemine dair her şeyi konuştuk

4 bin yıllık tarihe ev sahipliği yapan; Fatih’in fethettiği, Yavuz’un valilik yaptığı, Kanuni’nin doğduğu kadim şehir Trabzon

AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu ile Trabzon ve ülke gündemine dair her şeyi konuştuk. Ayvazoğlu, günebakış’a fındık, yerel seçimler, Trabzon’daki yatırımlar, MHP ittifakı ve af konusu, Trabzonlu 4 bakan, ekonomide yaşanan kriz olmak üzere çok önemli açıklamalarda bulundu.

FINDIKTA KISA VADELİ DEĞİL, UZUN VADELİ BİR PLANIMIZIN OLMASI GEREKİYOR

Fındık Trabzon’un gündeminde ve üreticiler fındığın yeteri kadar değer görmemesinden şikâyetçi. Basında çok dillenmese de Karadeniz bölge milletvekilleri fındıkla ilgili gayri resmî bir kurul oluşturdu. Fındık ve bu kurul ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

Karadeniz bölge milletvekilleri olarak resmî olmayan bir toplantıyla bir araya geldik. “Üretici lehine neler yapabiliriz? Her yıl fındık fiyatı üzerinden tartışılan meselemiz için üretici lehine de yaklaşarak ne tür politikalar geliştirebiliriz?” minvalinde bir istişare toplantısı gerçekleştirdik. Fındık her şeyden önce stratejik bir ürün ve dünya piyasasının yüzde 70-75’i Türkiye’den karşılanıyor. Trabzon bu orana yüzde 7-8 bandında katkı sunuyor. Üreticinin beklentisi sahada birebir iletiliyor. Mademki böyle büyük bir pazara sahibiz ve dünya üzerinde en önemli pay ve hak sahibi biziz o hâlde bizim kısa vadeli değil, uzun vadeli bir planımızın/stratejimizin de olması gerekiyor. Üründen alınan verimden tutun da devletin verdiği desteğe, teşvike, yabancı yatırımcıların ve dolayısıyla piyasasının yeni arayışlarına varıncaya kadar çiftçimizi de merkeze alan bir politika uygulanması lazım. Birilerini farklı bir saha anlayışına yöneltmeden, piyasayı elimizde tutarak iç ve dış piyasada dengeli ve etkin bir yöntemle hareket etmeliyiz. Ortak bir masada ülke menfaatini merkeze alan bir yöntem belirlemeliyiz. 20-30 yıl sonra da "Türkiye dünya fındık pazarının yüzde 75'ine sahip." demeye devam edebileceğimiz popülizmden uzak, reel ve panoramik bir çözüme imza atmalıyız.

MUHALEFET HİÇBİR ZAMAN ÜZÜM YEMEK DEĞİL, HER ZAMAN BAĞCIYI DÖVMEK PEŞİNDE OLMUŞTUR

Karadeniz Bölgesi’nde muhalefetin sürekli fındığı öne sürmesi ve fındık üzerinden siyaset yapması hakkında neler söyleyeceksiniz?

Laf olsun diye değil, gerçekten yapıcı muhalefeti şiar edinip, “Şehir menfaatine, ülke menfaatine ne yapabiliriz?” sorusuna gerçekçi çözüm önerileri getirebilseler, bir kez olsun bunu deneseler belki birçok şey değişecek. O zaman halka nasıl yaklaşabilirizden daha çok halk bize nasıl yaklaşır doğrusalında bir bakış açısı geliştirebilirler. Ancak üzümü birlikte yemek üzerine değil, bağcıyı dövmek üzerine kurgulanan bir siyasî anlayış, işte böyle ne derse desin, hangi uçuk vaatlerde bulunursa bulunsun kabul görmüyor, görmeyecek. Fındık konusu bu yaklaşıma alet edilemeyecek kadar önemli bir meseledir.

BU MİLLETİ KANIYLA, CANIYLA BİLE TEHDİT EDEMEYENLER PARAYLA PULLA HİÇ TEHDİT EDEMEZ

ABD dolar üzerinden Türkiye’ye bir yaptırım uygulamaya çalışıyor. Bu konuda vatandaşın duruşunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu yaptırımlarla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Kriz olarak nitelendirdiğimiz atmosferde vatandaşın verdiği tepki çok önemlidir. Geçtiğimiz dönemlerde de ekonomik krizler yaşadık. Parti kapatma hayalleri, Gezi olayları, 17-25 Aralık, Rusya ile yaşanan uçak krizi, 15 Temmuz ve süregelen bu tecrübelerin yanında AB ve ABD'nin böl-parçala-yut temalı politikalarını hep yaşadık. Daha güçlü, etkin, söz sahibi Türkiye'ye karşı yapılmaya çalışılan tüm bu balans ayarları Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ve iradesinde aşıldı. Yine öyle olacak. Herkes şunu bilmelidir ki 2001'de teslim aldığımız Türkiye ile 2018 Türkiye’si arasındaki makas dahi, bugün kriz diye adlandırılan tehdit politikalarına vereceğimiz diplomatik, ekonomik ve siyasî cevabın teminatıdır. ABD’nin bir rahibi âdeta sos yaparak önümüze tehdit unsuru olarak koymasının ardından vatandaşımız yine doğruyu gördü ve milletinin ve devletinin yanında oldu. Hazine ve Maliye Bakanımız 2 yıllık planı açıkladı. Bu plan çerçevesinde hareket edilecek. Bir değişim, denge ve dönüşüm planı var. Birileri felaket tellallığı yaparak “kriz var” cümlesini subliminal bir şekilde sunmaya çalışırken, vatandaş “Hayır, kriz yok, biz devletimizin yanındayız. Evet, bugün bir sıkıntı mevcut ama biz bu sıkıntıyı aşabiliriz”in mesajını veriyor. Bütün vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Devletlerarası çıkar ilişkilerinde savaşlar sadece cephede olmuyor. Bugünbizi ekonomi ile vurmaya çalışıyorlar. Düşmanınızın silahıyla kuşanacaksınız, ekonomik arenada da karşılarına dikilebilmek adına bir seferberlik ilan edeceksiniz. Şu an yaşadığımız tam da bu… Bu bir seferberliktir. Bu milleti kanıyla, canıyla bile tehdit edemeyenler parayla pulla hiç tehdit edemez. Artık bunu anlamaları gerekir. Bu konuda tüm dünyaya iyi bir öğretmen olduğumuzu düşünüyorum.

TRABZON’DAKİ MEGA YATIRIMLAR ETKİLENMEYECEK

Cumhurbaşkanı tasarruf konusuyla ilgili bir açıklama yaptı ve başlanılmamış mega projelerin bir süreliğine askıya alınacağını söyledi. Bu durum Trabzon’u ne kadar etkileyecek? Yansımaları nasıl olacak?

Trabzon’daki projeler büyük projeler. Ekonomideki durumun bunlara yansımasının olacağını şu aşamada düşünmüyorum. Bu projeler Trabzon’u ileriye taşıyacak projeler, kanunlarla getirilmiş projeler. Özellikle yatırım adasının misyonuna uygun bir şekilde yapılması Trabzon ekonomisine, istihdamına, marka şehir olmasına çok büyük katkı sağlayacak. Yüzyıla damgasını vuracak projelerimiz için bütün milletvekili arkadaşlarımızla beraber Trabzon adına üzerimize düşen ne görev varsa yapacağız.

AF KONUSUNDA DÜN NEREDE DURUYORSAK BUGÜN DE AYNI YERDE DURUYORUZ

MHP’ninaf önerisi ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Biz dün nerede duruyorsak bugün de aynı yerde duruyoruz. Hükûmet sözcümüz de bu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı’mız da bu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Devlete karşı işlenen suçlar için belki bir af söz konusu olabilir ama kişilere karşı işlenen suçlar için affedecek mekanizma devlet değildir. O zaman siz dengeleri tersine çevirmiş olup mağduru cezalandırmış olursunuz. Yasama yılında gündeme gelir tartışılır ve Meclise getirilir. Çalışmalar devam ediyor ve henüz neticelendirilmedi.

ÖNCELİĞİMİZ ÇOCUK İSTİSMARININ ÖNLENMESİ OLMALI

Çocuk istismarı ile ilgili idam getirilmesi bir ara gündeme taşınmıştı. Bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Çocuk istismarı çok farklı bir konu. Toplum hassasiyeti, toplum vicdanı o kadar ortak ki bunun siyaseti yok. Bu anlamda önceliğimiz çocuk istismarınınönlenmesi olmalı. Oluştuktan sonra verilecek cezayı konuşmaktansa çocuk istismarına giden yolları tıkayabilecek birtakım denetleme mekanizmaları ve önleyici eğitimler gibi alanlara girmemiz gerek. Yoksa bir çocuk istismar edildikten sonra ister o kişiyi idam edin, ister ceza verin; bu istismarın karşılığı değil. İdam, çocuk istismarını önler mi önlemez mi bunu konuşalım. Uygulanabilecek en üst seviye ceza için biz hazırız. Diğer siyasî partilerin de bu konuda hemfikir olduğunu düşünüyorum. İnşallah bu konuda Meclis gündemine gelecek.

İTTİFAKIN DEVAM EDİYOR OLMASI ZAMAN ZAMAN MHP İLE GÖRÜŞ AYRILIKLARIMIZ OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMEZ

MHP ittifakı süreciile ilgili neler söyleyeceksiniz?

MHPile bir ittifak yaparak başkanlık seçimine girdik. Bu ittifakın devam ediyor olması zaman zaman MHP ile görüş ayrılıklarımız olmayacağı anlamına gelmez. Sonuçta iki farklı siyasî partiyiz. MHP’nin durduğu yerden AK Parti bakmayabilir. AK Parti’nin durduğu yerden de MHP bakmayabilir. Genel anlamda Sayın Devlet Bahçeli’nin bu devletin bekası konusunda “Ben hükûmetin yanındayım.” diye bir duruşu var. Bu duruş çok önemli, bazı konularda zaten ayrışmazsak tek parti oluruz. Biz iki ayrı partiyiz. Ülke menfaati için aynı düşünmemiz gereken yerlerde MHP’nin durduğu yer çok önemli. Önümüzdeki yerel seçimlerde ne olur, bu o dönemin konusu. Üst kademede oturulur konuşulur ve karar verilir. En doğrusunun olması konusunda da destek verilir.

THY’NİN UYGULADIĞI FAHİŞ BİLET FİYATLARINI BAKAN’A İLETTİK

THY’nin Trabzon’a yönelik fahiş bilet uygulaması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu konuyu bizzat Ulaştırma Bakanımızla görüştüm, konu Bakan’ımızın da gündeminde. Ulaştırma Bakanı’mızın da bu konuyla ilgili bir çalışması var. Biz de defaatle hatırlatıyoruz. Önümüzdeki günlerde inşallah sefer sayıları arttırılarak ya da bir rekabet mekanizması geliştirerek bu fahiş fiyatların makul seviyeye çekilmesi için elimizden geleni yapacağız. Yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.

Martta yerel seçimler var, yol haritası belirlendi… Süreçle ilgili neler söyleyeceksiniz?

Yerel seçimler bizim için çok önemli. Yerel seçimlerde vatandaş “Ben partime değil adayıma oy veriyorum.” dese de bu siyasî partiler için çok önemli bir dönüm noktası. Bizler halkın sesine kulak veren, ne istediğini bilip ona göre hareket eden ve adayını ona göre belirleyen bir sistem geliştireceğiz. Liyakat, güvenilirlik ve şehrin dinamiklerinin o kişiyi önemsemesi çok önemli. Temel prensiplerimiz ortada.

TRABZON’A ŞU SAATTEN SONRA BİR SIÇRAMA NOKTASI LAZIM

Trabzonlu 4 bakanımız var. Bu bakanlarımız Trabzon’u nereye taşıyacak?

Trabzon için 4 bakan gerçekten şans ama bunu söylerken de diğer şehirlere haksızlık yapmayalım. Neticede bu bakanlar Türkiye’nin bakanları. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Trabzon’dan ve Trabzon’da Türkiye’nin 5 endüstrisi bölgesinden biri olan yatırım adası var. Otomatikman onu ilgilendiren bir konu. Maliye ve Hazine Bakanımız ve Ulaştırma Bakanı Trabzon’dan. İçişleri Bakanımızın Trabzon için neler yaptığını zaten anlatmaya gerek yok. 4 bakanımızla birlikte aslında 18 bakanımızla birlikte Trabzon’a ivme kazandırmak için çalışacağız. Trabzon dünden bugüne çok şey kazandı. Fakat Trabzon’a şu saatten sonra bir sıçrama noktası lazım. Trabzon teknolojik bir üs olabilir. Sağlık alanında marka olabilir. Trabzon önemli bir kültür merkezi zaten, yatırımlarla birlikte istihdam sorunu da ortadan kalkacak. Bakanlarımızla sık sık temaslarda bulunup görüşmeler yapıyoruz. Trabzon’a küçücük bir katkımız olursa ne mutlu.

BENİM HEYBEMDE SAMİMİYETİMDEN VE DÜRÜSTLÜĞÜMDEN BAŞKA HİÇBİR ŞEY YOK

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Trabzon insanına seslenmek isterim: Trabzon bizim sevdamız. Burada doğdum, büyüdüm ve Allah nasip ederse de burada ölmek istiyorum. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz en büyük miras ismimiz olsun. Allah bize bir makam nasip etti. Bu makamı en iyi şekilde kullanabilmemiz için de bu şehrin insanına ihtiyacımız var. Bu şehrin insanı bize güvensin ve arkamızda olsun. Millet Cumhurbaşkanı’mızın arkasında nasıl duruyor ve dimdik ayakta duruyoruz… Bu, şehir ölçeğinde de geçerli. Biz Cumhurbaşkanı’mızın izinden giden ve doğru işler yapmaya çalışan, gecesini gündüzüne katan insanlarız ve bunun hakkını vermek istiyoruz. Güven ve samimiyet çok önemli. Benim heybemde samimiyetimden ve dürüstlüğümden başka hiçbir şey yok. Bunu da tüm Trabzon’la paylaşmak istiyorum. Biz bu şehri çok iyi yerlere taşıyacağız. Cumhurbaşkanı’mızın dediği gibi bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız ve Trabzon’u hep beraber iyi yerlere taşıyacağız.

Teşekkür ederim Bahar Hanım…

Ben teşekkür ederim.

Filiz YILDIRIM

07 Eki 2018 - 11:45 -


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.