PARİS’TE GANALI GENÇLER

Yarım yüzyıldan fazla devam eden soğuk savaşın ardından dünyanın tek kutuplu olacağı sanıldı, ama öyle olmadı. Dünyanın öyle olmayacağı kısa zamanda a...

Yarım yüzyıldan fazla devam eden soğuk savaşın ardından dünyanın tek kutuplu olacağı sanıldı, ama öyle olmadı. Dünyanın öyle olmayacağı kısa zamanda anlaşıldı. 2000’li yıllarda görülmüştür ki dünya çok kutuplu büyük oranda Asya ağırlıklı bir dünya olmaya başlamıştır. Tarihi dönemlerden beri olduğu gibi Orta Doğu ve Asya yine önemli bir gündem olmaya devam ediyor.

Bugün oluşan dünyada önemli köprübaşlarından Orta Doğu’da Türkiye beklentinin ötesinde bir ağırlık koymaya başladı. Orta Doğu’yu 150 yıldır diledikleri gibi yönetenler aynı senaryoları uyarlarken iki önemli sorunla karşılaştılar. Türkiye ve İran. İran’ın muhalefeti 1979’dan beri var olmakla beraber bu kez yeni aktör Türkiye oldu. Çok ciddi bir varlık olarak İran’dan farklı ve güçlü bir engel oldu.

Türkiye’nin güçlenen ekonomisi, hızla gelişen savunma sanayisi ve oluşturduğu bağlantıları en önemlisi lider konumuna geçmesi ile ortaya koyduğu güçlü tavırları, söylemleri, dik duruşu, güçlü söylemleri çaresiz olan Müslüman ülkelere el atması ile küresel bir aktör oldu.

Artık istediklerini yapamayanlar ya çok zorlanıyor ya da yapamıyorlar. Arap Baharı adıyla oraya sürdürdükleri yeni oyunları Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, gibi bir iki ülkede istedikleri gibi sonuçlansa da Suriye, Irak, Libya gibi ülkelerde sonuç alamadılar. Emperyalist emelleri artık hayal olarak kalacak gibi görünüyor.

İran ve Türkiye’nin artık denklem dışına itilmeleri, söylemlerinin dikkate alınmaması gerekiyor. İşte o zaman dikensiz gül bahçesi tamam olur. 1.Dünya savaşındaki paylaşım bu kere yeniden yapılıp Orta Doğu’yu rahatça sömürge yapabilirler. Buna itiraz edenleri bütün dünyada kötü gösterip yıpratmaya çalışıyorlar. Hiç boşuna uğraşmasınlar (Eyfel Kulesi’nin altında hediyelik satmaya çalışan Afrikalı, Malezyalı, Ganalı, Vietnamlı, gençler Türkiye’yi duyunca “One minute (bir dakika)” diyorsa bu iş bitmiş. 100 yıl önce itirazsız yuttukları Orta Doğu’yu artık yutamayacaklar. Orta Doğu’yu artık sahipsiz sanmasınlar. Artık yemezler, yeseler de yutamazlar.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Cemile Keskin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler