OPERASYON “PINAR” HEDEFİNDE NE VAR?

Türkiye’nin bir hafta önce Çarşamba günü saat 16.oo’da başlattığı “Barış Pınarı operasyonu” dünyada geniş yankılar uyandırdı. Sanki Suriye’de ilk defa...

Türkiye’nin bir hafta önce Çarşamba günü saat 16.oo’da başlattığı “Barış Pınarı operasyonu” dünyada geniş yankılar uyandırdı. Sanki Suriye’de ilk defa bomba patlıyormuş gibi adeta ortalık karıştı! İçeride ve dışarıda farklı niyet ve düşünce taşıyan o kadar kişi, kurum ve devlet varmış ki! Herkes bir şey diyor, her kafadan bir ses çıkıyor. Hedef Türkiye!

Öncelikle bu harekâtı destekleyenlere bir göz atalım: Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan, " Harekâtın barış ve istikrarın sağlanmasına yardımcı olacağından eminiz" açıklaması yapıldı.

Kuzey Makedonya'daki Türk Milli Birlik Hareketi (TMBH), "Gözümüzün nuru, anavatanımız Türkiye, bu tehlikelere son vermek üzere TBMM'deki bütün (HDP hariç) partilerin desteğini sağlayarak bölgeye barış ve huzur getirmek için haklı olarak Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmıştır" denildi.

P akistan Başbakanı İmran Han, destek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı aradı. Pakistan her zaman olduğu gibi Türkiye'nin arkasındadır ve Türkiye'yi tamamen desteklemektedir.” Dedi.

Sırbistan'daki Sancak Demokratik Eylem Partisi Genel Başkanı ve Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinin en önemli siyasi figürlerinden biri olan Sulejman Ugljanin, destek mesajında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye-Suriye sınırındaki güvenliği sağlamak amacıyla gösterdiği tüm çabaları desteklediğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığınca, Harekâtla ilgili, "Teröristlerle mücadele ve Türkiye'nin güvenliğini sağlama ihtiyacından şüphemiz yok, ancak karışmayacağız, bu bizim savaşımız değil” denildi.

Arap Derneği ve Suriye Devrim Koordinasyonu mensubu bir grup da Harekâta destek verdi. AB üyesi 28 ülkenin imzası ile yayımlanması planlanan kınama bildirisi, Macaristan'ın veto etmesi nedeniyle gecikti. Macaristan, vetosuna gerekçe olarak "ülkeler sınırlarını savunabilir" dedi.

Katar lideri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, operasyonun başlamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde desteklerini iletti. Somali ile birlikte Arap Birliği’nin kınama kararını veto ettiler.

İspanya NATO Delegasyonu , 7 Ekim'de operasyon hakkında yaptığı paylaşımda "Türkiye'ye destek, ittifakın sınırındaki krizde gerilimin düşürülmesine katkı sağlamayı amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

Desteklemeyenler ve karşı çıkanlar: Amerika, Önce “karışmıyoruz”, sonra “harekâtın kapsamının aşılması durumunda en ağır ekonomik yaptırımlar hedefleniyor.”

Fransa: Türkiye'nin Kuzeydoğu Suriye'deki saldırısı tehlikeli. Beş yıldır savaştığımız DEAŞ'a fayda sağlıyor. Durdurulmalı.

İngiltere: Bu bölgeyi istikrarsızlaştırma, halkın acılarını artırma ve DEAŞ'a karşı kazanılan başarıyı bozma riski yaratıyor.

Almanya: Türkiye bu şekilde, bölgeyi daha da istikrarsızlaştırma ve DEAŞ'ın güçlenmesi riskini göze almış bulunmaktadır.

K anada: Türkiye'nin yaptığı askeri saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

İran: Türkiye'ye Suriye'deki güçlerini geri çekme ve saldırıyı derhal durdurma çağrısı yapıyoruz.

L übnan: ' Kardeş bir Arap ülkesine saldırı ve Suriye toprağını işgal' olarak görüyoruz.

Mısır: Türkiye'nin Suriye topraklarındaki saldırganlığını en güçlü ifadelerle kınamaktayız.

BAE: Türkiye'nin Suriye'ye askeri saldırganlığını şiddetle kınıyor ve bunun tehlikeli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. Liste uzun; Suudi Arabistan, İsveç, Danimarka, Hollanda, Finlandiya vb.

Karşı çıkanlar, bölgenin istikrarsızlaşmasından değil, kendi vatandaşları olan DEAŞ’lıların geri dönmesinden korkuyorlar. Suçüstü olmaktan endişe ediyorlar. Amerika PKK’ya verdiği söz nedeniyle rahatsız, Siyonist evanjelistlere İsrail adına hesap vermekte zorlanıyor.

Bunlar, Türkiye büyümesin, terör kıskacında boğuşsun diyenlerdir. Onların ağaç kurdu gibi içimizdeki uzantıları da bu harekâta karşı çıkıyorlar. “Destekliyoruz” dedikleri halde sürekli eleştirdikleri için samimi değiller. Arap Birliği’nin tepelerinde bulunanlar Siyonizm’in, İsrail ve Amerika’nın kuklası olduğu için şaşkınlık yaratmadı ama Kıbrıs ve Filistin Türk Milleti’ni şok etmiştir.

Madem bölgede sınırlar değişiyor, bizim de komşumuzu seçme, sınırımızı yeniden şekillendirme hakkımız vardır. İşimiz zor! Uyku az, gece ayaz, sabah beyaz olacak!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Abdullah Gülay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler