ÖĞRETMENLİK MESLEK YASASI VE 3600 EK GÖSTERGE

Okullarımızda yarıyıl tatiline girdiğimiz bu günlerde öğretmenlerin yıllardır beklenti içinde oldukları 3600 ek gösterge konusunu, öğretmenlerin emekl...

Okullarımızda yarıyıl tatiline girdiğimiz bu günlerde öğretmenlerin yıllardır beklenti içinde oldukları 3600 ek gösterge konusunu, öğretmenlerin emekli oldukları zaman maaşlarının yarı yarıya düşmesini, bu nedenle emeklilik hakkını kazandığı halde emekli olamayan yüz bine yakın sıkıntılı öğretmenin sorunlarını irdelemek istiyorum.

“Bir öğrencinin öğrenme yeteneğinin yüzde 50’si genetik donanımlara bağlıdır. Başarıyı etkilemede öğretmen yüzde 30 oranında etkilidir. Geriye kalan yüzde 20 aile, okul, akran ve teknolojinin de aralarında olduğu 114 faktöre bölünüyor. Bunlar ın içinde teknolojinin öğrenme başarısındaki etkisi yüzde 1’i geçmiyor . İyi öğretmenlerin eğittiği çocukların başarısı yüzde 80’e çıkıyor. Bu gerçekten hareketle gelişmiş ülkelerde de 1 dolar teknolojiye yatırım yapılıyorsa, 1 dolar da öğretmene yapılıyor.”

Yukarıdaki bilgi, uzun araştırmaların sonucunda elde edilmiş bilimsel bir gerçeği ortaya koymaktadır. Bilgiye hakim olan toplumlar dünyaya yön veren toplumlardır. Geçmiş dönemlerimizde bilime, bilimsel bilgiye itaat ettiğimiz çağlarda biz de insanlığa ışık olmuş, diğer milletlerin gıpta ile baktığı ülke durumuna ulaşmıştık.

“En hakiki mürşit ilim” ve ilk emir “Oku!” olduğuna göre yukarıdaki bilimsel yasaya uymak mecburiyeti, bilim ahlakının gereğidir.

Öğrenci başarısı, insanlığın ve ülkemizin geleceğidir; her türlü değerin üzerindedir. Başarının yüzde ellisi genetik özelliklere bağlı olduğu için buna etki etme gücümüz sınırlıdır. Diğer yüzde yirmilik kısmı; aile, çevre, akran etkileşimi, teknolojik destek gibi 114 maddelik uzun, ince bir listeyi içine almaktadır ki bu sahada yapılacak olan iyileştirmelerin öğrenci başarısına etkilerini tek çıkar yol olarak görmek; ortada meyveli bir ağaç dururken onu yok sayarak sadece yüzde biri temsil eden geniş bir araziye yayılmış ağaçların dal uçlarında meyve aramaya benzemektedir. Oysa bunlar ın içinde teknolojinin öğrenme başarısındaki etkisi yüzde 1’i geçmemektedir.

Bu meyveli ağaç öğretmendir. Çünkü öğrenci üzerindeki olumlu ve istendik davranış değiştirme, karakter oluşturma, kişilik geliştirme ve örneklik etkisi bir yana, bilgi yönünden başarının en az yüzde otuzu yine öğretmene bağlıdır. Genetik olarak öğrencide bulunan özellikleri de harekete geçirecek olan yine öğretmen olduğuna göre eğitim ve öğretimin temelinde hiç kuşkusuz ve tartışmasız öğretmen vardır.

Görünen köy budur, kılavuzu da öğretmendir. Hangi çağa varırsak varalım, hangi teknolojiye ulaşırsak ulaşalım, eğitimde öğretmen temel unsurdur. Öğretmene saygı bilime, bilgiye, çocuklarımıza saygıdır. Öğretmene güven, geleceğimize güvendir.

Meslek alanları içinde yüklendiği sorumluluk, misyon ve taşıması gereken vizyona rağmen bunlardan mahrum, ekonomik yönden zayıf bırakılmış, eşi ve çocuklarıyla meslekhayatı boyunca, bırakınız beş yıldızı, hiç olmazsa sıradan otellerde kalarak bir kere tatile çıkmamış bir öğretmenden, uluslararası toplantılarda beş yıldızlı otellerin lobilerinde bu milletin haklarını savunabilecek medeni cesareti taşıyabilen şahsiyetler yetiştirmesi nasıl beklenebilir?

Eğitim yatırımlarına önce öğretmenden başlamak gerekir. 3600 ek gösterge sözü verildiği için sevinen, umutlanan ve emekli olmayı bekleyen yüz bine yakın öğretmen ha bugün, ha yarın diyerek gün saymaya devam ediyor!

Yüz bin emekli öğretmen, işe yüz bin yeni öğretmen alımı demektir. 3600 ek gösterge sadece emekli olmayı bekleyen öğretmenler için değil, atama bekleyen öğretmen adayları için de umut olmuştur. Öğretmenlik meslek yasası ve 3600 ek göstergenin bir an önce çıkartılması, işsizliği azaltacak ve sosyal rahatlamanın da ilacı olacaktır.

Öğretmenlerin ellerinden öperek, onlara çiçek uzatarak sorunları çözülmüş olmuyor! Bu konuda acilen gerçekçi adımlar atılmalıdır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Abdullah Gülay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

02

Doğru - Elinize sağlık. 100 bin kişi emekli olacak, 100 bin kişi de işe alınacak. Bunların maaşlarunı nereden verecüüük.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 11:10
01

Enver KABATAŞ - güzel bir konuya parmak basmışsınız. elinize sağlık.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 11:10


Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler