Mahalli seçimler yaklaşırken

Türkiye önümüzdeki mart ayında yapılacak mahalli seçimlere hazırlanıyor. Bunun için siyasi partiler şimdiden hazırlıklarına başladılar. Bu seçimlerde...

Türkiye önümüzdeki mart ayında yapılacak mahalli seçimlere hazırlanıyor. Bunun için siyasi partiler şimdiden hazırlıklarına başladılar. Bu seçimlerde genel seçimlerde olduğu gibi partiler arası ittifak oluşturulması zor görülüyor. Türkiye nüfusunun %25’ini bünyesinde barındıran İstanbul’da MHP aday çıkarmayacağını ilan etti. Diğer büyük şehirlerdeki durum henüz netlik kazanmadı. Ancak AK Parti ile MHP arasındaki yakın iş birliği devam edeceğe benziyor. Hele İstanbul seçimlerini alan parti, işin dörtte birini götürmüş demektir.

Mahalli seçimlerde başkan adayının etkisi fazladır. Halk sevdiği ve güvendiği adayı ister ama çoğu zaman partilerin tercihleri halkın karşısına birer emri vaki olarak çıkar. Partilere rağmen halkın dediği gerçekleşmez. Partilerin koydukları adaylar ekiplerini kendileri seçerler. Baskı grubu oluşturup kendi istekleri doğrultusunda icraat yaparlar. .Bir nevi “al gülüm ver gülüm” hesabına dayanır. Onun için ideal bir hizmet yürütülemez. İdeal hizmet yapan bir belediye başkanının ömrü bir dönemle sınırlıdır. Sayın Orhan Karakullukçu bir dönem icraatta bulundu. Bir döneme sığmayacak kadar güzel hizmetler getirmiştir. Trabzon halkı her zaman onu minnet ve şükranla yâd etmektedir. Hizmet için bir dönem yeterli değildir. En az iki-üç dönem olmalıdır. Bunun için de bizim gibi kalkınmakta olan ülkelerde belediye başkanları ehliyetli, liyakatli kimselerden atama ile yapılmalıdır. Aksi hâlde artan nüfus ve ihtiyaçlar karşısında şehir şehir olmaktan, yaşanmaktan çıkar, sorunlar yumağı hâline gelir.

İçinde yaşadığımız şehrimize gelince, büyükşehir statüsüne geçtikten sonra her şey karman çorman oldu. Büyükşehir ile Ortahisar belediyeleri arasında yetki karmaşası başından beri devam etti. Vatandaş kimden hizmet alacağını bilmediği için o kapıdan bu kapıya koşturuldu. Çoğu zaman daire başkanları ve memurlar bunu baştan savma aracı olarak da kullana geldiler. Topu oraya buraya atarak hizmeti savsakladılar. Büyükşehirin yaptığı hizmet programlarına ilçelerde itibar edilmedi. Büyükşehir programları belediye başkanlarının tercihlerine bırakıldı. Bu durum halk arasında dargınlıklara ve kırgınlıklara neden oldu. Ama faturası da iktidar partisine kesildi. Halk arasında Büyükşehir Belediyesi ile Ortahisar Belediyesi arasında uyuşmazlık, geçimsizlik olduğu söylentilerini artık sağır sultan bile duymuştur. İş birliği, tesanüt ve dayanışmanın olmadığı bir yerde ne hizmet beklenebilirdi ki?

Rahmetli Turgut Özal, 26 Mart 1989 yerel seçimlerinde il genel meclisi baz alındığında %28,71 oy alan SHP birinci parti olmuştu. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirler dâhil olmak üzere 39 ilin belediye başkanlıklarını kazandı. Özal iktidarına rağmen kazanılan bu seçimlerden ders alınmalıdır. Hiç kimse kerameti kendinde görüp vazgeçilmez olduğunu sanmasın. Halka tepeden bakan, halkın dertlerini dinleyip çare bulamayanlar kendi istekleri ile nöbeti devredebilmelidirler. Ankara’dan gelecek rüzgâra güvenerek kimse sahaya atlamasın. Herkes kendi gücü ve projelerini ortaya koyup halka beğendirsin.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ahmet Aksoy - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler