LİBYA, 108 YIL ÖNCE ORADAYDIK..!

Tarih Ocak 2020’de Türkiye, Libya yolunda. TBMM’den teskere geçti Libya’ya asker yollamasının yolu açıldı. Libya teskeresi Cumhur İttifakı’nın MHP, BB...

Tarih Ocak 2020’de Türkiye, Libya yolunda. TBMM’den teskere geçti Libya’ya asker yollamasının yolu açıldı. Libya teskeresi Cumhur İttifakı’nın MHP, BBP desteğiyle 325 oyla kabul edilerek geçti. Teskere, 184 ret oyu aldı.

108 yıl önce oraları kaybetmiştik. Şimdi tekrar o topraklara geri gidiyoruz. Çünkü Libya bizim için çok önemli. Türkiye ile Libya arsında 27 Kasım’da “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırmasına Dair Mutabakat Muhtırası” imzalandı. Bu imza bütün dengeleri altüst etti.

Libya Akdeniz kıyısında birçok ülkeyle sınırdaştır. Doğuda Mısır, batıda Cezayir, Tunus, güneyi Nijerya, Çat, güneydoğusunda Sudan olan Kuzey Afrika ülkesidir. Ülkenin adı Libya, başkenti Trablus, 23 Temmuz 1908 de II. Meşrutiyet ilan edildikten sonra Libya üzerinde emelleri olan İtalya 1911’de Trablusgarp’a çıkarma yaptı. Osmanlının doğrudan müdahale gücü yoktu. O zaman Mustafa Kemal gibi genç vatansever subaylar oraya gittiler. Oradaki yerli aşiretleri organize edip büyük direniş gösterdiler. İtalyanlar deniz kuvvetlerinin yardımı ile ancak sahillerde tutunabildiler. Ancak Balkan Savaşı çıkınca Osmanlı İtalya ile anlaşmak zorunda kaldı ve imzalanan Uşi Antlaşması ile Trablusgarp’ı İtalya’ya bırakmak zorunda kaldı.

İslamiyet’in ilk yıllarından beri Müslüman toprağı olan Libya Barbaros Hayrettin Paşa’nın Osmanlı yönetimine girmesinden sonra Kuzey Afrika’da faaliyet gösteren deniz korsanlarının elinden alınarak Osmanlıya bağlandı. Böylece Kuzey Afrika’da 400 yıl sürecek Türk hâkimiyeti başlamıştı. Özellikle Turgut Reis, Libya tarihinde büyük izleri olan Türk denizcisidir.

Osmanlı döneminde huzur içinde 400 yıl geçiren Libya emperyalistlerin işgali ile karışıklığa uğramış bu dönemde uzun bir sömürgelikten sonra kısmen bağımsız olunca da darbe ve karışıklıklar içinde huzursuz on yıllar geçirmiştir.

Türkiye Libya ile münhasır ekonomik bölge anlaşması yapıp Akdeniz’i Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail, Mısır gibi Türkiye’yi Antalya körfezine sıkıştırmak isteyen ülkelere kapatınca Türkiye Libya ilişkileri birden dünya gündemine oturdu. Çünkü Doğu Akdeniz’de büyük petrol ve gaz yatakları vardı. Bu anlaşma sayesinde bu yatakların işletilmesi Türkiye ve Libya’nın muvakkatına bağlı olmuştu. Bunun verdiği endişe Libya’daki isyanı büyüttü. Yunanistan, İsrail, Mısır ve Kıbrıs Rum kesiminin dostları ve yardakçıları isyancıların meşru hükümeti devirerek Hafter adlı darbecinin Libya’yı ele geçirip Türkiye ile olan münhasır ekonomik bölge anlaşmasının iptaline ümit bağlayıp darbeciye her türlü desteği verdiler. Bu onlar için doğrudur da, bizden onları destekleyenlere ne demeli….!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Cemile Keskin - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler