Ünlü Alman futbolcu Lahm…

Ve dahi Acun güçlerini birleştirse… “Lahmacun” için.

Eski bir espri ama olsun. Yine de bizden hatırlatması…

***

Türk Dil Kurumu’na göre…

Üstüne kıyma, soğan, maydanoz ve baharat konularak fırında pişirilen pide.”

Yemek kültürümüzün vazgeçilmezlerinden…

Namı değer “Türk Pizzası”. Hem ekonomik hem de doyurucu.

Fakir yiyeceği sayılıyordu ama zengin sofralarının da baş tacı artık.

Prof. Dr. Canan Karatay “Lahmacun yiyin çünkü en sağlıklı yiyeceklerden biri” diyerek ezber bozmuştu.

Özcan Deniz de “Bir erkeğin bir kadınla lahmacun yemesi samimiyetinin göstergesidir” diyor “Su ve Ateş” filmi için verdiği röportajda…

Lahmacun, romantik bir yiyecek aynı zamanda…

***

Kilo vermek isteyenlere… “Diyeti bozmaz, ayransız olmaz” sloganıyla sunuluyor.

İnce hamurdan olunca, çıtır çıtır…

Bir Suriye yemeği...

Arapça “etli hamur” anlamına geliyor ama Türk yemeği olup çıkmış artık.

Orta Doğu ve Afrika’da ne pişiyorsa… Balkanlarda Kafkaslarda…

İstanbul’un ardından Ankara da devralmış hepsini…

Çünkü Osmanlı’nın milyonlarca altın lira borcunu biz ödemişiz Batı’ya.

O kadar ki tam yüz yıl sürmüş (1854-1954).

Hani “bizim kültürün ürünü” demek için…

Nerelerden nerelere geldik?

Bu pencereden baktığımızda…

Dünyanın en büyük mutfağı bizde…

Çünkü Türkiye, Osmanlı’dan bize kalanı… Dünyanın en nefis özeti…

***

Şimdi koca koca dükkânlara taşındıklarına bakmayın.

Yoğurtçu, kalaycı, muslukçu, bohçacı, hallaç ve yorgancıyla şenlenirdi eski sokaklar.

Lahmacuncuyla…

Havluyla örttükleri kutuların içindeki sıcacık lahmacunları öve öve bitiremezlerdi.

***

Temel, lahmacuncu dükkânına girer: “200 tane lahmacun var mı?”

Yok.”

Ertesi gün yine aynı soru ve aynı cevap…

Fakat uyanır lahmacuncu.

Gece sabaha kadar çalışır, 200 lahmacun hazırlar.

Temel yine gelir: “200 tane lahmacun var mı?”

Var.”

Nasıl satacaksın o kadar lahmacunu?”

***

Her ne kadar Bodrum’da bir restoranda otuz beş lira olması medyada gündeme otursa da…

Gerçi içine filet mignon koyuyorlarmış. Hem de porsiyonlar normalden daha büyükmüş.

Bu haberi de hemen tükettik, çıtır çıtır lahmacun gibi.

Günümüzde en çok talep gören yiyeceklerden biri…

Kıymalı, kuşbaşılı ve kaşarlı derken… Fındık lahmacun da yapıldı.

Eti seviyoruz. Hamur türü yiyecekleri de… Lahmacun, kombine bir lezzet sunuyor.

Hem de çok pratik. Hazırlaması da yemesi de fazla zaman almıyor.

***

Sosyal medyada, restoran önlerinde ve duvar yazılarında karşınıza çıkarsa hiç şaşırmayın.

Herkesi mutlu edemezsiniz çünkü siz lahmacun değilsiniz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner89

banner37